Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Sköt hund - trodde det var en katt

2019-05-22 16:06 #0 av: Uppkatten

Jägaren sköt en hund av misstag - han trodde att han sköt en "vildkatt". Han döms  nu till dagsböter för djurplågeri - därför att det var en hund som blev skjuten. "Jägaren borde ha försäkrat sig om att det var en katt han sköt", anser domstolen. 

Det är skrämmande att jägare inte ser skillnad på katter och hundar på 20 meters håll, tycker jag. Och att de tycker sig ha rätt att skjuta, utan att ens ha koll på vad de skjuter på.

Det är också skrämmande att man ger katter och hundar så olika status. 

En jurist på Svenska jägareförbundet menar att en jakträttshavare har rätt att avliva en katt som kan antas vara övergiven eller förvildad. Men om jägare inte ens har koll på vilket djurslag som de är ute och "pangar på" (vilket händer regelbundet...), så kan jag lova att de inte har koll på t ex kattens skick, om katten är id-märkt, om katten har halsband på sig o s v.... 

Näe, vi måste få ett stopp på dessa skjutglada s k jägare som är ute och skjuter på allt som rör sig... Och katten måste bli fredad.

Observera att det inte finns någon lag om att ägda katter måste bära halsband. Många katter är idag ID-märkta med en örontatuering eller med ett ID-chip som tydligt visar att katten har en familj som värnar om sin katt. 

Det är helt orimligt att kattägares familjemedlemmar ska kunna skjutas av jägare som saknar både vett och kontroll över sitt vapen och över sina händer.   

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4qWA1V/skjutande-jagare-misstog-hund-for-vildkatt 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-05-22 16:23 #1 av: Maria

Kan bara hålla med dig.

/Maria

 

Anmäl
2019-05-22 17:21 #2 av: Maleficum

Sen kan man ju vända lite på det också att kattägare kanske inte ska låta sina katter springa ute vid för våg utan uppsikt (då blir det ju minimal risk att en katt blir skjuten).

Men såklart ska ju en jägare inte skjuta på allt som rör sig utan att ha koll på vad det faktiskt är dem skjuter på!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2019-05-22 17:50 #3 av: Uppkatten

#2 Katter har i dagsläget rätt enl. lag att röra sig fritt ute.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-05-26 16:38 #4 av: Magi-cat

Skrämmande! Arg

Har de inte bättre koll än så ska de inte ha rätt att skjuta alls, anser jag!

Näe, vi måste få ett stopp på dessa skjutglada s k jägare som är ute och skjuter på allt som rör sig... Och katten måste bli fredad.

Instämmer helt!

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-05-28 15:01 #5 av: eskils

Det finns bara en vildkatt i Sverige och det är lodjur.

Alla katter är tamdjur och har, har haft, eller borde ha, ett hem hos människor.

Håller med #4!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.