Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Katter behöver id-märkas!

2019-04-24 08:12 #0 av: Uppkatten

"Ring inte oss och skyll på allergi, när du ska resa bort och har missat att ordna det för katten". 

Ja, tyvärr händer det att folk ringer till katthemmet och vill att katthemmet ska överta katten lagom till lovet/semesterledigheten. Katthemmen är dock främst till för de hemlösa katterna, och har nästan alltid lång kö in. Har man möjlighet försöker man hjälpa till från katthemmets sida, för naturligtvis är alternativ som att folk dumpar eller avlivar sina katter sämre. Det finns emellertid en gräns för vad katthem kan hjälpa till med; varje enskilt katthem har bara tillstånd att ha ett visst antal katter och överskrids det antalet riskerar man att bli av med sitt tillstånd (och får alltså inte bedriva katthemsverksamhet längre). Man måste också prioritera t ex sjuka och skadade katter, liksom kattungar och dräktiga honkatter o s v. Sedan den 1 april är det enligt lag förbjudet att dumpa sin katt, men så länge som vi har katter som saknar ID-märkning så kan det vara svårt att bevisa att någon har dumpat sin katt.

Ett annat problem är att många kattägare släpper ut sina katter "vind för våg" så här års. Kanske unga katter som inte är vana vid utelivet, eller att man släpper ut katten där man råkar befinna sig över ledigheten. Problemet blir en massa vilsna katter, och är de inte ID-märkta och ägarregistrerade så kan det bli svårt att få tillbaka katten hem igen. Katter kan ju - som bekant - inte själva berätta var de bor...

Just nu pågår en utredning om obligatorisk ID-märkning och ägarregistrering av katt, en lagstiftning som hela "hittekatts-Sverige" väntat på och ser som nödvändig för att vi ska komma till rätta med ett av landets största djurskyddsproblem: problemet med de hemlösa katterna (antalet hemlösa katter har uppskattats till 100 000 - 150 000 katter).

Det behövs även en lag som säger att alla katter som inte ska användas i seriöst avelsarbete skall vara kastrerade. Först då har vi chansen att börja "vrida av kranen".

Sker inga förändringar så kommer det här djurskyddsproblemet att kvarstå - eller sannolikt eskalera. Det vore väldigt olyckligt.

Se även artikel om behovet av ID-märkning i Aftonbladet igår (2019-04-23) https://www.aftonbladet.se/a/BRMwlv?fbclid=IwAR3dNu7KKungguvdX416ZbOwhzOKDZricGDev8P7U9QcseftypCHixIoqkE 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-24 08:20 #1 av: Maria

Tack för texten.

Det vore väldigt önskvärt att katter äntligen får den status som husdjur som de förtjänar.

/Maria

 

Anmäl
2019-04-24 08:36 #2 av: kattöga

Jag kan bara instämma! Till 100%!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2019-05-01 11:28 #3 av: Ajax1

I denna fråga måste jag berömma vårt katthem (alla katthem?) där id- märkning är obligatoriskt vid köp av katt, även kastrering.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.