Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

Hur bemöts kattägaren när katten sprungit bort

2019-04-07 12:53 #0 av: Uppkatten

Ibland blir jag bara SÅ trött på folk som kommenterar inlägg om bortsprungna katter. För tyvärr är det ju - inte sällan - okastrerade katter som kommer ut av misstag och som sedan ger sig iväg för att söka sig en partner... 

Att katten är okastrerad innebär ju inte per automatik att den är mindre älskad eller mindre saknad. Och många kattägare gör ett jättejobb med att efterlysa och eftersöka sina okastrerade katter.

Men istället för stöd och goda råd om hur man hittar katten snabbast kliver det ofta in en eller annan "som vet bäst" och börjar föreläsa om hur oansvarig personen är som inte har kastrerat sin katt (ännu), och går på om buskavel o s v, ofta i ett nedlåtande och otrevligt tonfall.

Personen verkar "helt tondöv" för att det är fel tillfälle att föreläsa om sådant. Kattägaren är stressad och helt fokuserad på att försöka hitta katten (vilket också är det viktigaste just då!). I det läget ska man istället fokusera på att ge stöd, råd och hjälp.

Ja, huskatter ska kastreras. Och nej, det är inte OK med buskavel. MEN ta den diskussionen när katten är återfunnen! Inte när kattägaren är som mest stressad och förtvivlad och bara jobbar på att få hem katten igen. 

Först när katten är hemma igen finns egentligt utrymme att få till en fokuserad och förhoppningsvis konstruktiv dialog kring kastrering och buskavel, och även i det läget bör man bete sig hyfsat och vara trevlig i sin dialog med kattägaren. Vi vet ju alla att man lyssnar bäst om samtal förs i god ton, och att man lyssnar sämre om någon är nedlåtande, aggressiv eller på annat sätt otrevlig.

Sedan önskar man förstås att varje kattägare skulle ha en "kattutbildning" i botten, att det skulle vara lag på ID-märkning och ägarregistrering av katt, samt att det skulle vara lag på att varje katt som inte ska användas i seriöst avelsarbete ska vara kastrerad o s v. 

Men där är vi inte - ännu. Och tills vi hamnar där är min uppfattning att FÖRST ser man till att få hem den bortsprungna katten igen, och SEDAN tar man diskussionen om kastrering och buskavel.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-07 13:08 #1 av: Carmarino

Bra skrivet! Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-04-07 14:04 #2 av: kattöga

Tummen upp Kan bara hålla med! 

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2019-04-10 22:32 #3 av: Sabbekatt

Håller också med. Frågan om varför katten fortfarande är okastrerad kan man ta sedan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.