Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Förvildade katter ska avlivas....

2019-03-07 11:07 #0 av: Uppkatten

Ännu ett fall där katter har matats och där antalet katter har gått överstyr https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nytt-kattfall-i-tornedalen . Nu ska katterna avlivas. Ett trettiotal unga katter, som är vana vid att det finns människor i närheten, och att människor innebär mat. Unga katter som troligtvis skulle kunna socialiseras ytterligare och få bra liv i egna familjer.

Det är hög tid att införa lagstiftning om ID-märkning och ägarregistrering av katter, samt obligatorisk kastrering av de katter som inte ska användas i seriöst avelsarbete. Kranen borde ha vridits av redan för flera år sedan, så att det här inte får fortsätta. 

Så ledsamt med alla katter som far illa, och att djur inte anses ha rätt till sitt eget liv. 

"Mannen har lovat att sluta mata de förvildade katterna och de kommer inom kort att fångas in och sannolikt avlivas". 

Varför öka katternas lidande ännu mer genom att inte ge dem mat? Till vilken nytta? Varför ska de lida ännu mera innan de dödas via länsstyrelsens försorg?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-03-07 11:14 #1 av: Magi-cat

Usch så tragiskt!  Brustet hjärta

Så klart ska man inte öka deras lidande genom att svälta dem! Galen Helt tokigt resonerat om det är så.

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-03-07 11:15 #2 av: LBB

Du har rätt, varför sluta mata djuren. Har beslut tagits att de ska avlivas är det ju bättre att ha dem samlade på en plats. Slutar man mata dem så börjar de ju sprida ut sig i näringssök.

Anmäl
2019-03-07 12:14 #3 av: kalindas

Slutar man mata dem är ju risken att de drar vidare till andra platser. Så varför låta dem lida genom att svälta dem. Korkat krav av länsstyrelsen att låta djuren svälta.

Anmäl
2019-03-07 12:18 #4 av: Uppkatten

Det vettigaste vore ju att snabbt kastrera katterna för att få stopp på antalet nya katter i kolonin. Därefter socialisera och omplacera dem.  Finns det katter i kolonin som inte skulle fara väl av omplacering så skulle man kunna överväga någon form av TNRM.

Men att svälta djur är aldrig OK. De har det tillräckligt illa redan som det är.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-03-07 12:35 #5 av: Magi-cat

Går det månne att tala förstånd med länsstyrelsen? Djurplågeri är ju aldrig att föredra.

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-03-07 12:43 #6 av: Uppkatten

Det kan ju vara så att Lst vill att han inte ska mata katterna för att de ska bli hungriga och lättare gå in i fällorna. Då är det enklare att fånga in och döda katterna.....

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-03-07 12:59 #7 av: Kedi99

Usch, jag vet inte ens vad jag ska säga...finns det på något sätt man kan övertala länsstyrelsen att försöka att ge katterna en chans innan man avlivar dem? Precis som Uppkatten skrev i #4 så skulle det vara bättre om katterna kastrerades och sedan försöka att tämja dem. Jag antar dock att länsstyrelsen inte vill slösa resurser på det och väljer att avliva istället....
Väldigt tragiskt :(

Anmäl
2019-03-07 13:27 #8 av: Uppkatten

Ändå är kostnader för kastrering en rätt begränsad kostnad.... 

Och att åka fram o tillbaka till en koloni, fånga in och avliva samt destruera avlivade katter innebär också kostnader... (rätt höga sådana i många fall har jag sett). 

Dessutom anser jag att varje katt har rätt till sitt eget liv, så länge katten kan ha/få ett någorlunda bra kattliv. Då är omplacering ett bättre alternativ än avlivning.

Vill minnas att länsstyrelsen och polisen tillsammans hade kostnader för herrelösa katter på ca 15 miljoner under 2010, enl. deras egna beräkningar. Då var polisens kostnader för veterinär, uppstallning mm visst inte inräknade. 

Jag undrar vad No Kill-katthemmen skulle kunna göra för landets hemlösa katter om de fick tillgång till samma summor...

Dags att jobba förebyggande, tycker jag. Då behövs förbättrad lagstiftning med krav på id-märkning och ägarregistrering av katt, samt krav på kastrering av katter som inte ska användas i seriöst avelsarbete. Vore också bra om hittekatter som dyker upp på t ex gårdar kunde kastreras till en billig peng... så det slapp bli en massa kattungar, som får kattungar, som får kattungar.... 

Kanske borde man generellt sänka priserna rejält på kastrering av katt under några års tid? Vilket ansvar har landets veterinärer i denna djurskyddsfråga?

Vi måste också försöka påverka folks attityd till kastrering. Inte minst många karlar verkar tro att det är de själva som ska kastreras när man börjar diskutera kastrering av katt....

Synd också att det så ofta är kö till katthemmen, det gör att katter riskerar att fara onödigt illa innan de kan tas in. Obegripligt att det satsas så stora summor på nybygge av sportarenor etc, medans katthemmen i väldigt låg utsträckning sponsras av t ex kommunerna (trots att det är kommuninnevånarnas dumpade och vilsna katter det handlar om...).

Det är ledsamt att döden ska vara ett så "självklart" alternativ för våra myndigheter.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.