Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Strömavbrott, ditt ansvar som kattägare?

2019-03-03 12:34 #0 av: Uppkatten

Om strömmen försvinner, hur katten klarar sig katten…?

På senare tid har det diskuterats mycket i massmedia om att vi generellt är dåligt förberedda inför längre strömavbrott (dagar-veckor). Moderna bostäder är ofta inte rustade för ett liv utan elektricitet, och det är inte längre självklart för oss att ha t ex större förråd av mat hemma. Pump på gården, jordkällare och torrdass hör inte heller till det vanliga längre. Grupper som har pekats ut som särskilt dåligt förberedda är t ex unga människor, människor i städer och Stockholmare.

Det framkommer bl a att var och en av oss bör ha en beredskap att kunna klara minst 72 timmar utan el, men att man i värsta fall kan behöva klara sig ”för egen maskin” i flera veckor.

Långvariga strömavbrott drabbar inte bara oss människor, utan även våra husdjur. Katter är särskilt känsliga för svält, känsligare än vad t ex människor och hundar är. Har du som kattägare i dagsläget någon beredskap för att din katt inte ska riskera att fara onödigt illa vid ett långvarigt strömavbrott? Och hur klarar sig katthemmen om strömmen försvinner under flera dagar?


Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-03-03 12:56 #1 av: Maria

Vi har alltid en massa kattmat hemma men det är inte med tanke på strömavbrott utan snarare för att det är skönt att ha ett lager om man skulle bli sjuk eller liknande och inte kan ta sig till affärenSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2019-03-03 13:09 #2 av: eskils

Här finns alltid ett lager av både blötmat och torrfoder till kissarna. Glad

Blötmat är ju viktigt om vattnet skulle försvinna.


Anmäl
2019-03-06 12:28 #3 av: Uppkatten

Jag brukar också se till att ha minst en extra påse torrfoder ståendes i skafferiet, samt att det finns ordentligt med extra blötmat hemma. Precis som #2 påpekar är ju blötmat viktigt om vattnet skulle försvinna vid ett längre strömavbrott. Jag har också alltid en dunk med vatten ståendes i kylen samt en ståendes under diskbänken, för att inte bli helt utan vatten. 

Förra våren tvingades vi leva utan varmvatten och avlopp flera dagar per vecka under många veckor (p g a renovering). Då insåg jag att engångstallrikar är bra till blötmaten när det är svårt att kunna diska (dock inte så miljövänligt förstås). 

På katthemmet skulle det nog blir rejält knepigt om strömmen försvann mer långvarigt. Svårt för kattskötare att ta sig dit o s v.... Och knepigt med vatten.... även om det finns ett stort förråd med kattmat.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-14 23:17 #4 av: Uppkatten

Puttar upp för fler tankar och goda råd...!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-30 02:09 #5 av: Rafflan

Jag har häst, strömavbrott är inge problem, men när vattnet inte går att använda blir det svårt, dock ordnar kommunen då så att gårdsägare kan få vatten till sina djur, så när jag hämtar till hästen brukar jag ta 3 liter extra/dag till smådjuren hemma.
Jag har även fått hämtat hos personer med egen brunn, eller i grannkommunen om det bara är våran kommun som är drabbad.
I nödsituation kan man ju hämta vatten i sjöar och liknande och koka över eld och sedan låta svalna.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.