Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
06. Kastrering, ID-märking, Vaccination

Ovaccinerad kattunge säljes

2018-11-01 17:45 #0 av: Uppkatten

OBS! KATTUNGEN PÅ BILDEN ÄR EN ANNAN KATTUNGE ÄN DEN SOM INLÄGGET HANDLAR OM!

Häromdagen dök det återigen upp en oerhört söt huskattunge i mitt FB-flöde. Ovanlig färg och söt som en dag. Kattungen var omkring 12 veckor gammal, van vid andra katter och priset låg på 1200:- . Så långt allt väl (ja, förutom att man självklart bör invända mot att folk ö h t föder upp huskattungar trots en mättad marknad. Särskilt som vi redan har cirka 150 000 katter där ute som saknar ett hem).

Naturligtvis hörde folk av sig i tråden med kommentarer om hur söt kattungen var, och ville få mer information. Var den vaccinerad? ID-märkt?

Uppfödaren svarade att köparen själv fick se till att kattungen blev vaccinerad, men NATURLIGTVIS var den avmaskad. ID-märkning kommenterades överhuvudtaget inte.

Jag blir så bedrövad. Hur kan man överhuvudtaget ta risken som uppfödare att ha sin lilla kattunge ovaccinerad, och att dessutom sälja den vidare ovaccinerad? Det är SÅ ansvarslöst!

En sådan kattunge riskerar förstås att råka riktigt illa ut. Den är ett lätt ”byte” för såväl kattsnuva som kattpest, två vanliga sjukdomar som båda kan ha dödlig utgång. När det gäller kattpest så är dödligheten skyhög… och den smittan kan vi dra in med våra skor i vår egen bostad… Kattsnuva kan i sin tur bli kronisk och är definitivt inte att jämställa med ”en vanlig förkylning” som många fortfarande tycks tro, utan kan ha konsekvenser för katten hela kattens liv.

Avmaskning i all ära. Men här blir det så uppenbart att man bara har gjort det som är billigast, och inte vad som är viktigt för katten. Skulle dessutom tro att många avmaskar utan tillräckliga kunskaper om avmaskning utan mer för att katten ska ”kännas fräsch”…?

Och vad händer om kattungen kommer ut av misstag och inte är ID-märkt och ägarregistrerad…? En kattunge har väldigt små chanser att klara sig ute på egen hand, och har den turen att bli hittad så är chansen att återförena den med sin ägare ändå väldigt liten om katten inte är ID-märkt och ägarregistrerad.

På FB/VILSE vimlar det av kattägare som söker efter sina bortsprungna kattungar/ungkatter och långt ifrån alla återfinner sin katt… Dessvärre finns där också massor av annonser om upphittade kattungar/ungkatter som man inte lyckas hitta ägarna till (eftersom katterna saknar ID-märkning/inte är reggade)…

Vad värre är så är väl risken stor att en sådan här liten ovaccinerad och o-chippad kattunge säljs vidare till någon som är ungefär lika okunnig/ansvarslös som uppfödaren, och så fortsätter karusellen…

Med nya söta huskattungar, som inte vaccineras eller kastreras, och som inte ID-märks och ägarregistreras.

Vilket i förlängningen leder till ännu fler hemlösa katter där ute… och så snurrar hjulet på, vidare, vidare…

Det är SÅ inte OK!

Det är hög tid att "vrida av kranen"!


Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-11-01 17:53 #1 av: MonicaLagerquist

Det är bedrövligt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-11-01 17:55 #2 av: MonicaLagerquist

Här kan man läsa vad som kan hända.

http://www.kattstatus.se/sida67.html

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-11-01 17:59 #3 av: Uppkatten

#2 Mycket läsvärd länk!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-11-01 18:02 #4 av: MonicaLagerquist

#3 Ja den borde många läsa och ta till sig.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-11-01 18:03 #5 av: Novachan

Personer som gör så vill ju bara tjäna pengar och bryr sig inte så pass mycket om katter som hen borde göra - speciellt när hen föder upp. 1200 kr för en katt, en icke-raskatt också, som inte är vaccinerad eller id-märkt låtar som en överpris, speciellt med jämförelse vad man tar för andra katter, som dessutom är vaccinerade och id-märkta. Nej köp inte sådana kattungar och få människan att tjäna på sådan uppfödning och fortsätta! (Säger inte att katter ska vara billiga, men priset borde vara rimligt med vad man får)

Anmäl
2018-11-01 19:00 #6 av: Uppkatten

#5 Har de senaste veckorna sett hur en uppfödare försökt sälja sina långhåriga huskattungar för 6500:- styck, under förespegling att de är korsningar av alla möjliga sorters raskatter... Trist!  

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-11-01 19:19 #7 av: MonicaLagerquist

Det  är så konstigt. Jag avlar på  raskatter ( det kan man tycka vad man vill om men jag gör det) För ca sju år sen gjorde jag en kontrollerad utparning och fick åtta vackra kattungar. Två av dem var lockiga och såldes för 9 tusen kronor styck. Det rakhåriga som då hade stamtavla var vaccinerade x 2 ID märkta och fullvaccinerade efter hälsotestade föräldrar  ville ingen betala ett ruttet lingon för.

Man betalade heller 4000 kronor för en långhårig avmaskad huskatt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-11-01 19:33 #8 av: Uppkatten

#7 Ja, det är märkligt. Och de små långhåriga sötnosarna blir sedan ofta - i slutänden - ändå rakade eftersom det är så bökigt att hålla ordning på pälsen (både den som sitter kvar på katten och den päls som katten fäller)... Skrattar

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-11-02 10:10 #9 av: eskils

#6 Ju fler raser som korsats desto högre pris kantänka... Galen

Trist att folk är så lättlurade!


Anmäl
2018-11-02 11:53 #10 av: MonicaLagerquist

#6 #9
Gärna raser som inte ens finns i Sverige. Eller raser som är extremt ovanliga.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.