Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Katter lämnades att dö...

2018-10-24 19:01 #0 av: Uppkatten

En hundägare upptäckte en sopsäck som rörde på sig... I sopsäcken fanns två dumpade katter... https://www.expressen.se/gt/katter-lamnades-for-att-do-i-en-sopsack/?fbclid=IwAR2wDJX-6PI3iHo4-O4kSEmZWu8AWsP_S1NdhIDgXGo92ORTxV4QV-PFUJ0

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-10-24 19:21 #1 av: Novachan

Så hemskt att det finns människor som kan göra så. Tur att hundägaren hittade dem i tid så de klarar sig

Anmäl
2018-10-24 19:35 #2 av: Stallmima

#1 Ja det var verkligen bra de blev hittade  Hjärta

Anmäl
2018-10-26 09:13 #3 av: Uppkatten

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2yXk3/hittade-katter-i-sopsack--eva-61-tar-hand-om-dem

Hade det varit lag på ID-märkning och registrering av katt så hade man kanske kunnat spåra ägaren och ställa denne till svars...

Det är hög tid att vi får till en lagstiftning om just ID-märkning och registrering av katt. Det är inte OK att folk fortsätter att hantera sina katter på det här viset.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-10-26 23:19 #4 av: Stallmima

Jag tror inte ens vid en lag som säger ID-märkning av katter kommer många aldrig göra det tyvärr.

Anmäl
2018-10-27 10:13 #5 av: Uppkatten

#4 Det beror nog på hur lagstiftningen kommer att se ut och vilka konsekvenserna blir om man inte ID-märker sin katt.

Men det är också en viktig markering från samhällets sida. Vi har ju f ö många andra viktiga lagar i samhället, som inte heller följs av alla alltid. Och de lagarna tas inte bort för det.

Det är förstås också viktigt att förankra VARFÖR en ny lag införs (om det skulle bli så) så att folk förstår varför det är så viktigt att ID-märka och regga sin katt. Då får man också ofta större följsamhet.

Jag tror vi har mycket att vinna på en lagstiftning om ID-märkning och registrering av katter. Vad jag förstått så fick vi ordning på hundproblematiken genom att införa hundskatt. Nu är det hög tid att vi får ordning på problemet med landets ca 150 000 hemlösa katter. Allt för många katter har redan lidit alldeles för mycket - och alldeles för länge - p g a oansvariga kattägare.

Det borde t ex vara en självklarhet att veterinärer ALLTID kollar om katten är ID-märkt och reggad när man kommer in med sin katt för veterinärvård/vaccinering. Och är det inte ordnat sedan tidigare så fixar man ID-märkning och registrering i samband med veterinärbesöket.

Man måste nog också tänka att även om alla inte kommer att följa lagen (i början) så är det en vinst för varje kattägare som ändå gör det. Varje år kommer det t ex in massor av omärkta katter till landets katthem, där man tyvärr aldrig lyckas spåra kattens ägare utan tvingas omplacera katten. För varje "extra" katt som man (snabbt) kan återförena med sin ägare så blir katthemsplatsen istället tillgänglig för en annan katt som behöver få hjälp omgående. 

Det är också till stor hjälp för poliser och veterinärer om de snabbt kan nå kattens ägare ifall katten hittas/kommer in svårt sjuk eller skadad. Det finns således många bra anledningar att ID-märka och regga sin katt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-10-27 10:57 #6 av: Stallmima

Jag välkomnar absolut ett krav på att märka och registrera katter, men när man har bekanta som inte säger sig ha ens råd att kastrera sina honkatter som får kull på kull så blir ju läget lite hopplöst så att säga  Oberörd

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.