Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus

03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

Upphittad katt – vems ansvar att den kommer hem?

2018-08-26 10:55 #0 av: Uppkatten

Varje år hamnar hundratals, kanske tusentals, svenska katter vilse. Många av dem kommer så småningom tillbaka hem igen, men långt ifrån alla. En del vilsna katter har turen att få komma till ett katthem, där volontärer/eventuella anställda ser till att katten får träffa veterinär, att den får mat, ett tillfälligt hem och så vidare. Man försöker också hitta kattens ägare genom att kolla efter ev. ID-märkning samt genom att anmäla katten som upphittad till polisen mm. Hittas ingen ägare så skrivs katten över på katthemmet så att den kan omplaceras till ett eget för-alltid-hem. Detta kan ske efter allt från cirka 10 dagar till 3 månader, beroende på vilket avtal katthemmet har med polisen. Hur stort ansvar uppfattar du att katthemmet har för att hitta kattens ägare? Vad är rimligt för ett katthem att mäkta med? Och vilket ansvar har kattägaren?

(Katten på bilden är INTE bortsprungen!)


Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-08-26 11:14 #1 av: Aleya

Då jag har haft hand om några katter som varit mellan två hem så anser jag att ägarna har större ansvar.
Det lustiga är när jag har haft kontakt med ägarna och sagt att deras katt är hos mig och att dom får gärna komma och hämta katten. Och så får man svaret: äh släpp ut katten så kommer den då den kommer.

Så jag vet inte vilken mentalitet vissa ägare har.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-08-27 01:11 #2 av: Rafflan

Jag anser att katthemmet ska kolla öronmärkning/chip och anmäla upphittad till polisen. Älskar man sin katt har man den märkt ifall olyckan skulle vara framme.

Anmäl
2018-08-27 10:20 #3 av: Uppkatten

Räcker det att anmäla till polisen? I vilken utsträckning bör sociala medier användas? Söksajten VILSE.NU? Facebook? Ska katthemmet ut i samhället och sätta upp lappar? Lägga lappar i folks brevlådor?

Eller är det kattägarens ansvar att id-märka och regga sin katt (i SKK och SVERAK) så att den som hittar katten ute i dåligt skick (t ex trafikskadad eller vilse) inte ska behöva lägga massor av tid på att försöka hitta kattägaren? Vilket ansvar har man som kattägare gentemot sin katt och gentemot den som hittar och vill hjälpa katten? 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-08-27 12:02 #4 av: Rafflan

#3 har man tid så är det ju bra att söka ägaren på fb och kanske lappar i affärer i området den hittades.
Men anser att största ansvaret ligger på ägaren att märka sin katt om man bryr sig om den.

Anmäl
2018-08-27 12:17 #5 av: Uppkatten

#4 Det som är trist är ju det där med att anmälan till polisen ofta fungerar så dåligt. Många poliser vill inte ens ta emot en anmälan, och frågan är hur mycket tid som läggs ner hos polisen på att försöka "länka ihop" rätt katt med rätt ägare (även om jag faktiskt har varit med om att det fungerat, även på omärkt katt!).

Jag tycker emellertid att samtliga katter även bör annonseras ut på www.vilse.nu - både hittade och saknade. Finns alla katter samlade på en gemensam sajt så ökar chansen att para ihop rätt katt med rätt ägare. VILSE.NU är idag landets största sajt för bortsprungna och upphittade katter, och har flera bra sökfunktioner så man slipper sitta och kolla på alla katter (man kan t ex välja att söka bara på svarta hankatter i Uppsala län och slipper då kolla på alla andra katter).

Jag håller absolut med dig om att ägaren har störst ansvar, både mot sin katt och mot en ev. upphittare.  Det känns aldrig bra när ägda (men inte id-märkta och reggade katter) sitter och tar upp platser på katthemmet som mer behövande katter skulle behöva få tillgång till, samtidigt som ägaren inte går att hitta. Trist också att behöva omplacera en katt som sannolikt har en ägare som letar efter sin katt  men som man inte lyckas hitta.... Också trist om en omärkt katt kommer skadad till veterinären eftersom den då riskerar att avlivas om ingen tar på sig betalningsansvaret för katten...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-08-27 22:31 #6 av: Rafflan

#5 jepp, polisen har t.o.m erkänt att deras system att matcha upphittade djur emot borttappade är dåligt och risken för missar är stor.

Jag som privat person visste inte ens om att det fanns en sida som vilse.nu, så vet ej hur känd den sidan egentligen är bland "svensson svensson" folk som bara har en mysig katt hemma men inte är aktiv på forum eller liknande.

Anmäl
2018-08-27 23:14 #7 av: Uppkatten

#6 Jag tror att VILSE är rätt känt eftersom den är landets största söksajt (d v s det är den sajt som flest använder, och dessutom har den flera bra sökfunktioner), men naturligtvis finns det många där ute som inte känner till den (ännu), precis som du påpekar, så det är nog bra om vi alla hjälps åt att informera om att VILSE finns så chansen att återförena vilsna katter med deras ägare ökar.

VILSE har också många bra söktips.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.