Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
11. Kattsjukdomar & problem

Mask!

2018-03-19 12:09 #0 av: LIMOUSIN

Jag skaffade mig en hittekatt i januari, och när jag skaffade honom så sa de att han hade blivit avmaskad så har inte tänkt så mycket mer på detta. Han är bara innekatt! han är 4år enligt de förra ägarna

Och igår när jag gjorde rent lådan så låg det en vit/gul smal mask kanske 5-10cm i hans låda!! Kräks usch så äckligt! den var dock död.

Åkte direkt till apoteket och köpte dorntal och gav honom en tablett igår kväll.. upptäckte dock nu vid frukost att han bara fått i sig halva tabletten så vi tvingade i honom andra halvan nu på morgonen. 

Han har vart i lådan typ 4ggr nu på morgonen och gått. Bajsat en gång med ännu en död mask. 

Gör jag rätt? Behöver man göra något mer eller är det bara att vänta nu tills medicinen har värkat? behöver man sanera hemma? läste att det kan smitta till människor!! Hur gör man med hans låda? ska man slänga all sand och sanera den? hans leksaker och kattklös? alla filtar osv hemma? läste att de kan få upp ägg i munnen? Försökt läsa på men hittar inget om detta. Livrädd för att få mask själv eller att min stackars katt kommer få tillbaka detta, har fruktansvärd fobi mot just maskar/larver. Storgråter

Jag antar att detta är spolmask det såg ut som detta.

Anmäl
2018-03-19 12:30 #1 av: LIMOUSIN

Kan det finnas ägg i pälsen på honom behöver man bada honom?

/ jätteorolig och skräckslagen matte Storgråter

Anmäl
2018-03-19 13:15 #2 av: Uppkatten

Har aldrig hört talas om att man gör annat än avmaskar katten, det finns ingen anledning att börja bada katten etc. Är väl bara bra att hålla rent i kattlådan och tvätta händerna. Spolmask kan ibland kräva att katten avmaskas mer än en gång (läkemedlet har inte 100% effektivitet). Men man ska inte heller avmaska i onödan utan bara om katten verkligen har mask. Man kan köpa ett "Kolla-masken-test" på apoteket för att kolla så att katten verkligen har blivit av med sin mask. Innekatter smittas inte på nytt av spolmask sedan de väl blivit av med dem. 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-03-19 15:50 #3 av: LIMOUSIN

tack för svaret! fick lite panik i morses haha.

Jag har bytt ut all kattsand och skrubbat kattlådan + spade. Så att han inte får i sig fler ägg.  Så hoppas att detta räcker.

Jasså? kanske ska ge han en till tablett då om 3-4v? För att vara säker på att äggen dör?  

Anmäl
2018-03-19 16:14 #4 av: Uppkatten

Står det att läkemedlet ska ges som engångsdos så ska du inte ge läkemedlet igen om 3-4 veckor. Vad man kan göra är att köpa ett Kolla-masken-test på Apoteket framöver för att kolla så att katten är fri från spolmask-angrepp. Överbehandling kan göra maskarna resistenta mot avmaskningsmedel, som jag förstått det, därför ska bara kattungar och katter med konstaterat spolmaskangrepp behandlas.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-03-20 04:52 #5 av: LIMOUSIN

Hm okej ja jag har faktiskt kolla masken paket hemma så ska kolla detta så fort bajset är maskfritt med ”blotta ögat” så att det verkligen är borta! :)

Anmäl
2018-03-23 23:09 #6 av: Rafflan

Du behöver inte sanera eller liknande.
Vid tex ovanliga parasiter som giardia/tritrichomonas och liknande kan man behöva sanera och bada katten, men dem smittorna är som sagt ovanliga :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.