Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Ny djurskyddslag på G

2018-01-09 21:33 #0 av: Uppkatten

Den nya djurskyddslagen är på gång. Man nämner särskilt att övergivna och förvildade katter kommer att få ett stärkt skydd i den nya djurskyddslagen. https://www.dn.se/nyheter/politik/samhallet-ska-skydda-overgivna-katter/ respektive https://www.dn.se/debatt/straffbart-overge-katter-i-nya-djurskyddslagen/

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-01-09 22:26 #1 av: Tarotstollan

Äntligen börjar de använda hjärncellerna!SkämtarTummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-01-10 06:46 #2 av: Uppkatten

Tyvärr har man nu lagt in s k "betalväggar" på båda artiklarna, något som inte fanns när jag länkade till artiklarna här....

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-01-10 10:30 #3 av: eskils

#2 Lyckligtvis kopierade jag det som handlar om katter i debattartikeln till min katt-tråd i en annan sajt, innan betalväggarna lades in.

Ur debattartikeln av Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP):

"Vi måste komma tillrätta med problemen med övergivna och förvildade katter. Att det i dag finns ett stort antal tamdjur som lever helt utan tillsyn och omvårdnad rimmar illa med grundsynen i djurskyddslagstiftningen. Om problemet får fortgå utan åtgärder riskerar dessutom synen på vad som är en god och ansvarsfull djurhållning på sikt att urholkas. Regeringen föreslår därför att det införs ett uttryckligt förbud mot att överge djur av tamdjursarter. Det ska också framgå klart och tydligt att övergivna och förvildade katter omfattas av djurskyddslagen. Det tydliggörs också att samhället har ett ansvar för att ingripa till skydd för katter utan ägare. Om man inte kan hitta en person som är ansvarig för katten har länsstyrelserna en skyldighet att ingripa, eftersom katter som överges eller föds i det vilda har en mycket dålig djurvälfärd.

Vi är medvetna om att det finns starka önskemål om att införa ett krav på märkning och registrering av katter och regeringen ser att det skulle kunna underlätta myndigheternas praktiska arbete med herrelösa katter. I djurskyddsutredningen fanns inte tillräckligt underlag för att gå vidare med detta. Därför kommer regeringen att särskilt utreda frågan om märkning och registrering av katter."

Verkar som det bidde en tumme... Ett förbud mot att överge sina katter är naturligtvis viktigt och bra, men om det inte åtföljs av ett krav på ägarregistrering blir det knappast särskilt effektivt. Folk kan ju bara neka till att det är deras katter. Ledsen

Vad som behövs är, tycker jag:

 1) lag på kastrering av alla frigående katter utomhus,

2) lag på ID-märkning och ägarregistrering av alla katter,

3) kommunala bidrag till seriösa katthem. Eftersom problemet faktiskt är en följd av kommuninvånarnas beteende.


Anmäl
2018-01-14 11:24 #4 av: eskils

"Förslaget till ny djurskyddslag är en typisk kompromiss. Det blir å ena sidan straffbart att överge katter, men å den andra ska katter fortfarande inte behöva registreras eller märkas på samma sätt som hundar.

Så hur ska myndigheterna veta vem som övergivit katterna?
Registrering är ju bevisligen effektivt, förvildade hundar är ingen vanlig syn. Men regeringen vill eller vågar inte och begraver förslaget till kattregister i en utredning."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/L01ob9/mp-fegar-ur-om-ett-kattregister

Frågan är väl vilket regeringsparti som fegade ur - MP eller S, eller kanske båda...? Funderar


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.