Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

Hemlöskatt

2017-11-19 03:43 #0 av: Linneatruls

Hej!
Jag inatt lyckades äntligen fånga in den hemlösa katten, hade ställt ut min hundbur, med lite makrill.
Han blev arg som fan, flög mot mig och alla håll. Han sitter i hundburen nu, lagt in kattsand, kattmat, vatten å en handduk.
Vågade inte öppna buren, men lyckades pressa igenom en skål, fyllde i vatten.
Vad ska jag göra?!?!
Den lilla katten har varit och bott i mitt garage nu i 1 år. HJÄÄÄÄLP

Anmäl
2017-11-19 07:06 #1 av: Maria

Åh så fint av dig.Hjärta

Har du något rum han kan få vara i där du kan stänga dörren och där han har något ställe han kan gömma sig som under en säng eller på någon hylla?

I så fall så kan han vara där ett tag och du kan gå in ofta och greja så att han vänjer sig vid att du finns i närheten.

Han kommer klara sig fint bara han har gömställe, mat, vatten och låda. En radio kan funka också så att han vänjer sig vid mänskliga ljud.

/Maria

 

Anmäl
2017-11-19 08:40 #2 av: Uppkatten

Att en (hemlös) katt reagerar så här när den blir infångad är inte ovanligt. Det betyder inte att katten är aggressiv eller "farlig", utan beror på att katten är rädd och stressad. Precis som #1 skriver så behöver kissen få komma in och "landa" nu. Ett eget lugnt rum, där det finns bra gömställen för en liten katt + kattlåda + mat + vatten. Första dygnen kan man ev. behöva ha persiennerna neddragna ifall katten kastar sig mot väggar/fönster (vilket brukar klinga av fort!). Första dygnen är det bra om katten får så få intryck som möjligt. Lugnt och tyst i rummet alltså, och inte en massa folk som springer in och ut i tid och otid. Försök få koll på att katten kommer igång med att äta, dricka, kissa, bajsa men träng den inte med att vilja klappa på den och liknande. Ställ mat, vatten och kattlåda nära det gömställe där katten verkar hålla till mest. Mat, vatten och kattlåda ska dock spridas ut så de inte står allt för nära varandra, men allt ska vara lättåtkomligt för katten utan att den behöver gå ifrån sitt gömställe särskilt långt. Ett gömställe kan vara under en säng med en filt över, under en stol med en filt över, i en flyttkartong som ligger på sida med en filt över eller liknande. Och det är bra med flera gömställen för katten att välja bland. Katten kommer nu i början sannolikt att ligga och trycka på dagarna och fräsa om du kommer för nära. Det är förväntat. Träng den inte i onödan just nu. Och den kommer sannolikt att äta, gå på lådan och röra sig i första hand nattetid, och det kan ta något dygn innan den kommer igång med detta. Viktigt dock att den börjar äta, gå på lådan o s v inom ett par dygn. Hur har du tänkt med katten framöver? Har du en plan för katten? Har du tänkt behålla katten eller kommer du att ställa den i kö till ett katthem? Vet du säkert att katten är hemlös, så den inte "bara" är vilse? Kanske är det bra att framöver (när katten har "landat") kolla efter ev. ID-märkning? Är det en rädd/blyg katt (även framöver!) som du inte tänker ha kvar själv så bör du välja att ställa den i kö till ett No Kill-katthem (t ex ett SVEKATT-anslutet katthem). Fortsätt gärna att skriva här i tråden så kan vi försöka fortsätta ge tips och råd. Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2017-11-22 13:58 #3 av: eskils

Jättefint av dig att hjälpa den lilla kissen! Hjärta Du har fått bra råd och tips.

Berätta gärna hur det går för er.


Anmäl
2017-11-24 08:56 #4 av: [Forest]

Jätte fint att du fånga in och tog in kissen. Jag hoppas att allt går bra det kommer ta lite tid innan den vant sig Blomma

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.