Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

Upphittad katt norduppland

2016-11-04 19:11 #0 av: AlexandraW

Upphittad katt i norra Uppland, Tierps kommun

Sen en dryg vecka uppehåller sig denna mycket skygga kisse i mitt stall i Larsbo, mellan Skärplinge och Örbyhus i Tierps kommun.
Den är enormt skygg och väldigt rädd, samt väldigt hungrig. Den går tyvärr inte ännu att komma nära så jag kan se någon ev märkning i örat/läsa av ev chip eller se vilket kön den är. Det enda jag kan konstatera att den inte har något halsband.

Jag har ett suddigt foto där man ser mer teckning, som kan användas om någon tycker sig känna igen men inte är säker på om...

Ganska liten, kanske en ungkatt.

Anmält till polisen (ingen matchande anmäld försvunnen tyvärr), LST informerad att jag tar hand om den (dvs kommer inte avlivas) samt att den ligger på vilse och ett stort antal andra sidor (om ni delar kollar så det inte blir dubbelt och den redan finns där).

Får mat, skydd och värme här så länge det behövs. Men det bästa vore om någon saknade den och kunde återförenas med sin katt.

Kommer kollas för ID-märkning så snart det går att göra utan att stressa sönder den, jobbar på att få den mindre skygg.

Anmäl
2016-11-07 10:13 #1 av: Katthemsmatten

Kontakta Uppsala Katthem och hör om du kan få hyra en fälla av dem. Du lär inte komma så nära katten att det går att kolla om den är id-märkt utan att ha fångat in den. Chipmärkningen är nog bäst att du får hjälp att kontrollera av en veterinär, inte polisen för de har ingen som helst erfarenhet av förvildade katter.

Anmäl
2016-11-07 20:57 #2 av: AlexandraW

Katten är i nuläget för skygg och rädd för att det ska vara humant att fånga den i fälla. Det är dessutom inte okej ur djurskyddsperspektiv att ha så skygga katter "instängda" (dvs ta in dem eller ha på katthem). Eller att låta de sitta i fälla mer än liten stund (dvs man måste passa fällan konstant). Så risken med att fånga den nu, förutom att jag inte tror den går i en fälla, är att den om den inte är märkt och ägare inte går att hitta endera avlivas (iom för skygg ha inomhus) eller blir så skrämd att den försvinner härifrån så fort den släpps ut. Förutom att den då inte får hjälp med så vore det fruktansvärt om någon sen kände igen den och hörde av sig och "nej den försvann".

Så det är i dagsläget inte aktuellt fånga den i fälla (och både veterinär och LST instämmer). Utan att jobba på att få den mindre rädd och mer tam innan den fångas så riskerna med det minskar. För allas skull.

Det går framåt med rädslan, första veckan såg jag bara svansen, andra veckan kunde jag om jag satt helt still 20 m bort se när den smög fram och åt men såg den mig flydde den. Nu kan den komma fram och äta om jag sitter still och titta på mig och sen äta fast den ser att jag sitter där. Så, jag kommer närmare och närmare men det händer ju tyvärr inte på några dagar. Men med lite mer tid så kan man förhoppningsvis göra ett mindre traumatiskt infångande.

Har tillgång till både fälla och id-läsare när det är aktuellt. Vet inte var du tolkade in att polisen skulle kolla id men det är inte aktuellt. Utan endera kollar jag själv om jag får komma så nära men den inte går i fälla, eller så kollar veterinären efter infångad. Vilket som kommer först då.

Anmäl
2016-11-08 19:10 #3 av: Katthemsmatten

#2 Jag känner till lst och länsveterinärers sätt att se det, men jag tycker du ska kontakta ett katthem som är anslutet till SVEKATT (Svenska Kattskyddsförbundet) www.svekatt.se I din närhet finns Uppsala Katthem (Föreningen Samvetet), Gästrike Katthem och Gävle Katthem. Samtliga med mycket stor erfarenhet av habituering av skygga katter. Det du skriver är ett förlegat sätt att se på förvildade tamkatter.

Du har rätt i att man måste bevaka en fälla men man behöver inte sitta och glo på den timme in och timme ut om den kan stå där inte andra människor kan se den. Kontroll varje halvtimme är helt OK. Lägg en filt över så katten känner sig trygg. Jag har förhållandevis lång erfarenhet av infångning och habituering. Till skillnad från de anställda på lst och veterinärer. Det tråkiga med lst är att de stöder sig på forskningsresultat som de tolkar på ett sätt som inte forskarna själva gör. Allt för att slippa ta i den heta potatisen förvildade tamkatter. Det är så att tama katter är mer stressade av att befinna sig på katthem än vad förvildade katter gör. Den forskningen är man från myndighetshåll dessvärre inte så benägen att ta till sig. 

Anmäl
2016-11-10 02:42 #4 av: mjlee

Nu råkar jag veta lite  mer om kattens situation, så måste hoppa in. Katten som är extremt skygg har matats försiktigt första dagarna för att se till att magen inte kraschat och sedan mer tills den nu äter både blöt och torrmat (fri tillgång) med bra men naturlig aptit. Den har en härlig (uppvärmd med en nyligen egenhändigt inköpt grislampa) sovplats och när det blir kallare fortfarande tillgång på friskt vatten som inte frusit. Katten har inga yttre tecken på skador, rena fina ögon, haltar eller rör sig inte försiktigt, av vad man kan se mager men inte frapperande så och pälsen ser fin ut på bilderna och i verkligheten enl TS. Katthemmen är som vi alla vet redan överfulla med katter i riktigt dåligt skick som verkligen har övergivits och nu är helt utelämnade till kyla, snö och svält. 

Jag vet att när katten naturligt blivit mindre skygg - vilket den tydligen redan är på väg att bli - kommer den att bli vet undersökt, kastrerad (vid behov) och vaccinerad. TS har redan anmält till polisen, lagt ut annonser på olika sidor och lokalt om kissekatten men utan napp. Det enda hen inte gjort är att fånga katten med fälla och utsätta den för ett trauma bara för att kolla upp om det finns en ägare. Visst sorgligt om en ägare inte får veta på några månader att deras katt inte är död, men nja, det tycker inte jag är den första prioriteringen. Jag är också helt säker på att om katten visar synliga skador så kommer TS att se till att den kommer till vet. Och betalar det själv ska dessutom nämnas. 

Jag tror inte #1 och #3 talar om riktigt samma situation som den här katten, utan där det verkligen behövs ett omedelbart infångande eftersom katten är helt övergiven, far illa och verkligen behöver bli infångad och bli placerad på ett hem i värmen. Fråga katthemmen om de vill lägga tid och resurser på en katt som de facto har en ägare redan som tar väl hand om den, som har mat, värme, daglig tillsyn och, när den blivit naturligt mer socialiserad vet undersökt, och jag tror att alla skulle säga nej. De flesta katthem är stenhårda på att redan ägda/omhändertagna katter inte prioriteras eller ens tas emot. 

Anmäl
2016-11-10 02:44 #5 av: mjlee

Måste tillägga att om man läser här så brukar många rekommendera att när man hittar/ser en övergiven förvildad katt så ska man göra precis som TS har gjort,. Ja förutom att bara lämna över allt ansvar på närmsta katthem istället för att själv ta ansvar och kostnader. 

Anmäl
2016-11-10 12:24 #6 av: thorntagg

Bra sagt, mjlee!

Anmäl
2016-11-14 22:30 #7 av: AlexandraW

Bättre bilder. Katten saknar örontatuering har jag nu kunnat konstatera.

Ang fånga i fälla och katthem så kvarstår jag vid tidigare sagda att det är inte humant fånga en så skygg katt och sätta på katthem. Men förutom det så det finns ingen plats.

Under matandet av den här har fått en till hemlösing på halsen, en hemlösing som nog enkelt skulle gå att få tam och som försökt komma in i stugvärmen hos folk - och som troligen enkelt skulle låta sig fångas i fälla, men där det inte finns plats någonstans åt den. Så, det är inte så "bara" att fånga dem och åka med hem till katthem. Katthemmen har överfullt. Och friska katter det inte går någon akut nöd på hamnar sist i kön.

Anmäl
2016-11-15 18:30 #8 av: AlexandraW

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.