Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Uppropet för en ny djurskyddslag

2016-09-21 12:00 #0 av: eskils

Uppropet för ett mer ansvarsfullt kattägande fick inte mindre än 39.585 underskrifter och har nu överlämnats till regeringen:

http://tidningen.djurskyddet.se/2016/09/har-tar-regeringen-emot-kattkraven/

(Skriver detta här, eftersom den ursprungliga tråden Viktigt upprop är låst.)


Anmäl
2016-09-21 15:08 #1 av: Katthemsmatten

Jag låste tråden eftersom ett misstänkt 'troll' givit sig in där. Tack för länken, Eskils.

Anmäl
2017-10-08 14:27 #2 av: eskils

I Finland lade regeringen fram ett förslag till ny djurskyddslag i juni i år. Djurskyddsanhängarna är inte nöjda med att t ex kor fortsatt ska nekas röra sig utanför sina bås, och att djur fortsatt inte ska garanteras fri tillgång på dricksvatten. (!!!) Låter som om djuren har det ännu värre i Finland än i Sverige!

Om katter:

"Veterinärförbundet ville också införa krav på identitetsmärkning av katter och hundar, dels för att djur på rymmen lättare ska hitta hem men också för att begränsa kattpopulationer som sprider sjukdomar.

”Små steg framåt, det stora klivet uteblir”

Också de sannfinländska riksdagsledamöterna i riksdagens djurskyddsgrupp hade velat se att registrering av hundar och katter blir obligatoriskt."

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/07/konturer-djurskyddslagen-klarnade-kallas-redan-foraldrad-och-otillracklig


Anmäl
2017-10-08 14:33 #3 av: eskils

Men i Kroatien är det bättre ordning! Glad

Där röstade parlamentet i onsdags 4 oktober (Djurens Dag) igenom en ny djurskyddslag, som bl a innehåller "krav på kommuner att etablera program för kastrering av hemlösa hundar och katter, att katter måste märkas och registreras och ett förbud mot att avliva omhändertagna hemlösa djur."

https://www.djurensratt.se/blogg/radikal-ny-djurskyddslag-i-kroatien

Tummen upp


Anmäl
2018-06-10 18:33 #4 av: eskils

Ju fler som inser behovet av en ny djurskyddslag, desto bättre! Tummen upp

https://www.allehanda.se/artikel/opinion/debatt/sd-vi-kan-forbattra-livet-for-tusentals-katter-infor-obligatorisk-id-markning-1

"Flera remissinstanser – däribland Djurskyddet och Svenska Djurskyddsföreningen – påtalar behovet av obligatorisk id-märkning av katter. Detta för att lättare kunna följa upp och ta hand om katter som lever ute i det vilda och för att på så sätt förbättra livet för tusentals djur. Regeringen säger dock nej till förslaget med hänvisning till att frågan behöver utredas ytterligare.

Här i länet finns det en rad katthem och andra frivilligorganisationer som gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa hemlösa katter. Men genom att inte införa ett lagstadgat krav på att id-märka och registrera katter gör vi inte bara deras arbete svårare, utan vi förvärrar även lidandet för alla de katter som lever ute i det vilda. Detta är redan obligatoriskt för hundar, så vilka skäl finns det för att inte göra detsamma för katter?"


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.