Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Utbredd vanvård av katter

2016-06-11 21:51 #0 av: Uppkatten

Under de senaste två åren har 58% av omhändertagandebesluten gällt katter skriver nt. En länsveterinär som intervjuas i artikeln anser att det beror på att lagkraven är lägre jämfört med vad som gäller för t ex hundar.  För att komma åt problematiken föreslås obligatorisk ID-märkning och ägarregistrering av katter.

http://www.nt.se/nyheter/utbredd-vanvard-av-katter-om4174444.aspx

Ja, det vore verkligen inte en dag för tidigt... Dessutom bör förstås alla katter som inte ska användas i seriös avel kastreras.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-06-12 12:21 #1 av: eskils

#0 Detta är en artikel från TT, som publicerades igår i flera tidningar, bl a i SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan, Ystads Allehanda och Norran. Jättebra!! Blomma

Rubrik i SvD: Utbredd vanvård av katter – "svenska folket måste ta ansvar"

Det är två länsveterinärer i Halland som slår larm om att skattebetalarnas pengar går till att kompensera för att vissa kattägare inte tar sitt ansvar för sina katter.

Några citat:

"Över tusen vanskötta djur omhändertas varje år av polisen. Nästan sex av tio fall gäller katter – ibland så många som tiotals stycken.
– Svenska folket måste börja ta ansvar för sina katter. Alla gör inte det i dag, säger länsveterinär Madeleine Beckman. (...)

– Det är ofta de som har fler än ett djur som inte klarar av att sköta dem, konstaterar Ingrid Nissen. (...)

Både Ingrid Nissen och länsveterinärkollegan i Hallands län, Madeleine Beckman, vittnar om att omhändertaganden av just katter kan gälla hela kolonier av djur.

– Katter förökar sig ju ganska snabbt om man inte kastrerar dem. I extrema fall kan det vara så många som ett trettiotal, säger Madeleine Beckman.

Hon ser den utbredda vanvården av katter som ett samhällsekonomiskt problem:

– Dels innebär länsstyrelsens handläggning en kostnad. Sedan kostar polisens del av omhändertagandet 10 000–15 000 kronor per katt, lågt räknat. Och i de fall där det inte finns någon ägare så är det skattebetalarna som betalar.

Redan 2011 föreslog en utredare att det skulle bli obligatoriskt med märkning och registrering av katter. Men reformeringen av djurskyddslagen har dragit ut på tiden. Först i september i år räknar regeringen med att lägga fram ett lagförslag.

– Jag hoppas att man tar tillvara förslagen om katter. Det skulle vara en klar förbättring, som vi ser det, säger Madeleine Beckman."

I förslagen från 2011 ingick, förutom ID-märkning och registrering, också att utegående katter måste vara kastrerade och att det ska vara förbjudet att överge sina katter.

Måtte förslagen gå igenom i riksdagen nu i höst äntligen!! Vi får hjälpas åt att påminna politikerna om att frågan är viktig.


Anmäl
2016-06-14 17:09 #2 av: Katthemsmatten

Redan 2011 föreslog en utredare att det skulle bli obligatoriskt med märkning och registrering av katter. Men reformeringen av djurskyddslagen har dragit ut på tiden. Först i september i år räknar regeringen med att lägga fram ett lagförslag.

– Jag hoppas att man tar tillvara förslagen om katter. Det skulle vara en klar förbättring, som vi ser det, säger Madeleine Beckman."

Dessvärre lär väl inte den här regeringen heller skärpa lagen.

Anmäl
2016-06-18 17:43 #3 av: burmamys

Håller tummarna för att lagförslaget som är lagt nu, och som det pågår en namninsamling för, faktiskt godtas! Verkligen på tiden att uppvärdera kattens status.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.