Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
11. Kattsjukdomar & problem

"Onödig" tassprotes för katt

2016-03-01 17:25 #0 av: Uppkatten

Den skadade katten fick en tassprotes hos veterinären. Jordbruksverket anser dock att katten skulle klara sig bra med tre ben, och att operationen därmed var onödig och därför olaglig.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/katt-fick-tassprotes--veterinar-far-skall/

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-03-01 17:42 #1 av: dynamitella

Men för fan. Det är väl ägarens och veterinärens gemensamma val? Störigt när jordbruksverket ska in och straffa där inget ont skett.

Anmäl
2016-03-02 12:30 #2 av: Katthemsmatten

Jag kan  hålla med JBV i det här fallet. En katt klarar sig som innekatt med bara 3 ben. Det har jag personlig erfarenhet av, både som kattägare och som volontär. Det är inte helt ovanligt att man behöver amputera skadade katter så det finns klinisk kunskap på området. Jag har inte googlat artiklar men det finns högst sannolikt avhandlingar att stödja sig på.

Till skillnad från #1 kan jag inte se att det är ägarens sak att som lekman bestämma om en behandling är etisk och/eller nödvändig. Det är alltid beprövad erfarenhet, dvs i det här fallet veterinär, som avgör. Veterinären ska då ha läst in sig på relevanta studier innan man börjar experimentera. Om det är menat som ett försök så ska godkännande från etisk kommitté inhämtas och det ska finnas ett studieprotokoll som underlag. Allt annat är etiskt och moraliskt absolut förkastligt. Och dessutom olagligt. 

Man ska ha klart för sig att en protes, på såväl människa som djur, innebär en risk för infektioner. Som människa kan man ge ett informerat samtycke till en behandling. Det kan inte djuret även om ägaren kanske anser att det är vederbörandes sak så ska man ha mycket klart för sig vad som är för- respektive nackdelar med ingreppet. Eftersom det finns erfarenhet av att katter klarar sig med bara 3 ben så är det här inte ett OK ingrepp. För kattens del innebär det ju heller ingen fördel eftersom den hur som helst kommer att behöva bli innekatt.

Anmäl
2016-03-02 17:55 #3 av: Uppkatten

Vad jag skulle vilja veta är hur det blir med förslitningsskador på sikt, när det gäller trebenta djur, och om en protes kan förhindra att djuret drabbas av förslitningsskador.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-03-02 20:44 #4 av: dynamitella

#2

Om du läser mitt inlägg igen ser du att det står både ägare och veterinär. Således ett beslut som både "lekman" och utbildad personal i ämnet får ta del av.

Anmäl
2016-03-03 00:10 #5 av: Em_

Har aldrig sett att man lämnar en stump på en trebent katt, dvs. tas hela benet bort. Lite drastiskt att kapa hela benet om bara tassen är skadad om det finns ett bra alternativ. Sen är ju frågan hur bra protes egentligen är. 

Anmäl
2016-03-03 11:47 #6 av: Katthemsmatten

#4 Problemet är att veterinären alltså inte anses ha den erfarenhet som krävs för detta utan gjort protesen mer som ett experiment än baserat på beprövad erfarenhet. Som jag förstår har det för detta experiment inte inhämtats de lagstadgade godkännandet från etisk kommitté. Det är således ett lagbrott och JBVs syn är helt i linje med lagen.

#3 Jag har inte sett att katter med tre ben skulle få förslitningsskador. Hjärnan är intelligent och ändrar rörelsemönstret för att fungera med det förändrade förhållandet. Risken för förslitningsskador är avsevärt mycket mindre än risken för infektioner till följd av skavskador från protesen. Detta är ett mycket känt problem inom humansjukvården.

Anmäl
2016-03-17 05:20 #7 av: catcult

Jag har själv haft en trebent katt som klarade sig väldigt bra med tre ben och hon led inte av detta. Däremot skulle det kännas mycket bättre om möjligheten till protes fanns, det är väl fantastiskt att utvecklingen går framåt och gör detta möjligt?

JBV sätter med andra ord stopp för veterinärmedicinsk/kirurgisk utveckling i Sverige och det är ett stort problem. Sverige kommer halka efter i utvecklingen och jag kan lova att många djur kommer lida av detta.

Anmäl
2016-03-24 14:10 #8 av: Katthemsmatten

#7 JBV sätter inte stopp för forskning och klinisk prövning. De gillar inte att man gör saker utan att ha ett klart beskrivet mål och att man följer de regler som gäller för klinisk utveckling. Att bara testa sig fram är inte etiskt och det är så jag uppfattar att det beskrivits.

Anmäl
2016-03-24 15:45 #9 av: Em_

Det är ju inte heller optimalt att alla länder bedriver exakt samma forskning parallellt. Bättre att avvakta större studier eller metastudier från t.ex. USA och GB.  

Anmäl
2016-06-13 09:28 #10 av: Uppkatten

Skulle tro att den här "hur-gick-det-sen"-artikeln handlar om samma katt...? : http://www.hemmetsjournal.se/artiklar/artiklar/20160609/nu-borjar-livet-pa-ny-kula-for-katten-mickie

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.