Annons:
Etikettdjurskyddsfrågor
Läst 1407 ggr
Uppkatten
2016-01-07 18:06

Hade djurförbud - och över tjugo katter

Mannen hade djurförbud sedan flera år tillbaka när det gällde köttdjur. Vid en uppföljande inspektion hittade Länsstyrelsen mer än 20 katter i eller i anslutning till mannens bostad. Samtliga katter som man fick tag i avlivades. De skyggaste katterna tycks ha lämnats kvar? Mannen har nu tillstånd att ha 3 katter, om han kastrerar dem och vårdar dem korrekt.

http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/hade-djurforbud-holl-25-katter-instangda-9003594.aspx

Det är ledsamt att människor med djurförbud inte kollas upp mer regelbundet, innan det hinner gå så här långt. Många människor med djurförbud är människor som behöver stöd och hjälp på olika sätt, bl a av någon som har koll på deras ev. djurhållning.

Otroligt ledsamt förstås att alla dessa katter avlivats. Det borde ha funnits alternativ.  Tjugo katter borde gå att omplacera.

Och kvar blir - som så ofta - de skyggaste katterna(?), som då får utrymme att föröka sig, varför man snart har 20 katter igen, men nu ännu skyggare katter…

Man kan förstås fundera kring om mannen överhuvudtaget borde få ha några katter. Spontant känner man förstås att han inte borde få ha några djur alls, men kanske är 3 kastrerade katter trots allt något som blir hanterbart för honom. Och många människor som mår dåligt lever isolerat och kanske bara lever för djuren som de trots allt har… Samtidigt som katterna förstås måste skyddas…

Man skulle önska att det fanns ett bättre samarbete i sådana här fall mellan sociala myndigheter, hemtjänst, psykiatri, länsstyrelse och andra aktörer som kan vara eller komma att bli inblandade.

Man undrar förstås vem som hjälper mannen att fånga in och kastrera kvarvarande katter så det verkligen blir gjort? Finns det någon som hjälper till, eller har mannen lämnats att själv ordna upp detta? Har han den förmågan? Och om där finns fler än tre katter kvar - kommer man då att återvända dit och avliva dem med…?

Och vem kollar så att det verkligen är mannens katter som avlivas, och inte andra ägda katter som han kanske har plockat in, matat eller liknande…?

Man blir så ledsen när man läser om sådana här ärenden. Både för djurens skull, men ofta finns det också en människa med som mår och fungerar dåligt - och som inte fått tillräcklig hjälp i sin och djurens situation.  Och som kanske har svårt att ta emot hjälp.

Mest av allt så undrar jag hur mycket krut länsstyrelsen/polisen lade på att omplacera katterna. Inte särskilt mycket är jag rädd.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Annons:
fridelfina
2016-01-07 18:13
#1

Nån som vet mer om hur länsstyrelsen jobbar med uppföljning?

 
 

taylor__lambert
2016-01-07 18:13
#2

Jätte trist att såna människor ens får behålla de tre katterna, märks ju redan där att dom inte tagit till alla medel för att fånga in dom.

Att avliva katterna kanske var enda lösningen, det kanske inte fanns plats för dom på något katthem, de kanske var i sånt skick att de var "mer lönt" att avlivas än behandlas under lång period. Man kan ju alltid spekulera i sånt och bör ha det i åtanke att det kanske inte alltid går.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Uppkatten
2016-01-07 18:20
#3

Vi har följt sådana här fall tidigare här på HiF, begärt ut handlingar i ärendena o s v och har då kunnat konstatera att katterna ofta avlivas slentrianmässigt med hänvisning till "krämpor" som öronskabb, att katterna är rädda och stressade vid hantering (vilket är en naturlig reaktion hos katter), att katterna är toviga i pälsen o s v. De katter som fått fortsätta leva längst har i vissa ärenden varit katter som varit allvarligt skadade (!). Även års-ungar avlivas. Oftast blir sådana här katter inhysta på ett katt- eller ett hundpensionat. Där stannar de så länge som polisen betalar för inhysningen. Därefter avlivas katterna, utan att man gör några försök att omplacera dem. Se till exempel ärendet med Vargö-katterna som vi följde ingående här på HiF.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Lena
2016-01-07 18:50
#4

#2 I de flesta sådana här fall skulle det gå att rädda katterna om katthem och andra katträddare bara fick chansen. Jag har granskat otaliga sådana här handlingar och funnit att Länsstyrelsen ofta fattar beslut om avlivning på rutin utan att ens ha sett katterna. Avlivning står alltid med i stort sätt alla beslut oavsett om katterna är helt tama eller ej.  Misstänks katterna vara det minsta skygga brukar det vara kört redan på förhand. 

När det gäller djurägare med djurförbud är det ganska vanligt att dessa samlar på sig nya djur efter ett tag.  Myndigheterna ska hålla koll på sådana djurägare men det verkar som det slarvas med det ganska ofta.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Jassan
2016-01-07 23:02
#5

😕

https://jazzans.wordpress.com/

taylor__lambert
2016-01-08 07:51
#6

men hur ska resten av oss "vanliga människor" veta att det är så? Och vet man i just detta fall att det faktiskt är så? Ser ingen källhänvisning till det om detta fall så man kan säga vad som helst. Jag är källkritisk till allt när det kommer till sånt här. Finns en källa som styrker vad som påstås?

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Annons:
Katthemsmatten
2016-01-08 11:09
#7

#6 Du kan själv kontakta länsstyrelsen och begära ut alla handlingar i ärendet.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Uppkatten
2016-01-08 13:21
#8

#6 Man brukar kunna begära ut handlingar både via länsstyrelsen och via polisen. Ofta har det varit lättast att få ut handlingar via polisen, tycker jag, och där har jag ofta också fått ut ett mer omfattande material de gånger jag gått den vägen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[[eskils_]]
2016-01-08 18:47
#9

Väldigt sorgligt alltihop. Länsstyrelserna borde verkligen prioritera att göra oanmälda besök hos kända djursamlare oftare, för att kontrollera att katterna verkligen är kastrerade och att ägaren inte har samlat på sig nya katter.

Läste om ett fall där det dröjde 3 år mellan kontrollerna, och självklart fanns där då en massa nya katter…

Upp till toppen
Annons: