Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Hade djurförbud - och över tjugo katter

2016-01-07 18:06 #0 av: Uppkatten

Mannen hade djurförbud sedan flera år tillbaka när det gällde köttdjur. Vid en uppföljande inspektion hittade Länsstyrelsen mer än 20 katter i eller i anslutning till mannens bostad. Samtliga katter som man fick tag i avlivades. De skyggaste katterna tycks ha lämnats kvar? Mannen har nu tillstånd att ha 3 katter, om han kastrerar dem och vårdar dem korrekt.

http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/hade-djurforbud-holl-25-katter-instangda-9003594.aspx

Det är ledsamt att människor med djurförbud inte kollas upp mer regelbundet, innan det hinner gå så här långt. Många människor med djurförbud är människor som behöver stöd och hjälp på olika sätt, bl a av någon som har koll på deras ev. djurhållning.

Otroligt ledsamt förstås att alla dessa katter avlivats. Det borde ha funnits alternativ.  Tjugo katter borde gå att omplacera.

Och kvar blir - som så ofta - de skyggaste katterna(?), som då får utrymme att föröka sig, varför man snart har 20 katter igen, men nu ännu skyggare katter...

Man kan förstås fundera kring om mannen överhuvudtaget borde få ha några katter. Spontant känner man förstås att han inte borde få ha några djur alls, men kanske är 3 kastrerade katter trots allt något som blir hanterbart för honom. Och många människor som mår dåligt lever isolerat och kanske bara lever för djuren som de trots allt har... Samtidigt som katterna förstås måste skyddas...

Man skulle önska att det fanns ett bättre samarbete i sådana här fall mellan sociala myndigheter, hemtjänst, psykiatri, länsstyrelse och andra aktörer som kan vara eller komma att bli inblandade.

Man undrar förstås vem som hjälper mannen att fånga in och kastrera kvarvarande katter så det verkligen blir gjort? Finns det någon som hjälper till, eller har mannen lämnats att själv ordna upp detta? Har han den förmågan? Och om där finns fler än tre katter kvar - kommer man då att återvända dit och avliva dem med...?

Och vem kollar så att det verkligen är mannens katter som avlivas, och inte andra ägda katter som han kanske har plockat in, matat eller liknande...?

Man blir så ledsen när man läser om sådana här ärenden. Både för djurens skull, men ofta finns det också en människa med som mår och fungerar dåligt - och som inte fått tillräcklig hjälp i sin och djurens situation.  Och som kanske har svårt att ta emot hjälp.

Mest av allt så undrar jag hur mycket krut länsstyrelsen/polisen lade på att omplacera katterna. Inte särskilt mycket är jag rädd.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-01-07 18:13 #1 av: fridelfina

Nån som vet mer om hur länsstyrelsen jobbar med uppföljning?

   
Anmäl
2016-01-07 18:13 #2 av: taylor__lambert

Jätte trist att såna människor ens får behålla de tre katterna, märks ju redan där att dom inte tagit till alla medel för att fånga in dom.

Att avliva katterna kanske var enda lösningen, det kanske inte fanns plats för dom på något katthem, de kanske var i sånt skick att de var "mer lönt" att avlivas än behandlas under lång period. Man kan ju alltid spekulera i sånt och bör ha det i åtanke att det kanske inte alltid går.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-01-07 18:20 #3 av: Uppkatten

Vi har följt sådana här fall tidigare här på HiF, begärt ut handlingar i ärendena o s v och har då kunnat konstatera att katterna ofta avlivas slentrianmässigt med hänvisning till "krämpor" som öronskabb, att katterna är rädda och stressade vid hantering (vilket är en naturlig reaktion hos katter), att katterna är toviga i pälsen o s v. De katter som fått fortsätta leva längst har i vissa ärenden varit katter som varit allvarligt skadade (!). Även års-ungar avlivas. Oftast blir sådana här katter inhysta på ett katt- eller ett hundpensionat. Där stannar de så länge som polisen betalar för inhysningen. Därefter avlivas katterna, utan att man gör några försök att omplacera dem. Se till exempel ärendet med Vargö-katterna som vi följde ingående här på HiF.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-01-07 18:50 #4 av: Lena

#2 I de flesta sådana här fall skulle det gå att rädda katterna om katthem och andra katträddare bara fick chansen. Jag har granskat otaliga sådana här handlingar och funnit att Länsstyrelsen ofta fattar beslut om avlivning på rutin utan att ens ha sett katterna. Avlivning står alltid med i stort sätt alla beslut oavsett om katterna är helt tama eller ej.  Misstänks katterna vara det minsta skygga brukar det vara kört redan på förhand. 

När det gäller djurägare med djurförbud är det ganska vanligt att dessa samlar på sig nya djur efter ett tag.  Myndigheterna ska hålla koll på sådana djurägare men det verkar som det slarvas med det ganska ofta. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2016-01-07 23:02 #5 av: Jassan

Ledsen

Anmäl
2016-01-08 07:51 #6 av: taylor__lambert

men hur ska resten av oss "vanliga människor" veta att det är så? Och vet man i just detta fall att det faktiskt är så?

Ser ingen källhänvisning till det om detta fall så man kan säga vad som helst. Jag är källkritisk till allt när det kommer till sånt här. Finns en källa som styrker vad som påstås?

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-01-08 11:09 #7 av: Katthemsmatten

#6 Du kan själv kontakta länsstyrelsen och begära ut alla handlingar i ärendet. 

Anmäl
2016-01-08 13:21 #8 av: Uppkatten

#6 Man brukar kunna begära ut handlingar både via länsstyrelsen och via polisen. Ofta har det varit lättast att få ut handlingar via polisen, tycker jag, och där har jag ofta också fått ut ett mer omfattande material de gånger jag gått den vägen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.