Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
13. Kattprat i allmänhet

Hemlös eller inte? tips tack

2015-12-01 21:18 #0 av: Rafflan

Vi har en äldre stallkatt i stallet (katt1), under sommaren har vi sett en annan katt stryka runt stallet (katt2), då det är väldigt många stall i området misstänkte vi att katt2 kom från något annat stall. Men nu när kylan kom har katt2 börjat vara mer och mer i vårat stall för värme och mat, och jagar ut våran egna stallkatt katt1.
Och då börjar jag misstänka att katt2 inte alls tillhör något stall där den får värme och mat?

Så nu måste vi
1 försöka hitta ev ägare till katt2
2 fånga in den och kolla märkning (den är rädd, går ej att komma nära)
3 hittas ingen ägare måste vi hitta någonstans att flytta katt2 innan den jagar ut våran katt ur stallet

Tips hur gör vi på bästa sätt för att hitta ev ägare? liten by så finns ingen mataffär eller liknande i området att sätta upp lappar i, vi har börjat söka på fb, fler tips tack???

Katten ser frisk ut, fint hull då den äter av våran katts mat :), är rädd men tycker inte den kan klassas som en förvildad tamkatt.

Tipsa även gärna om ev katthem som kan ha plats så man kanske kan lösa transport, har kontaktat no-kill katthemmen i området men dem har oftast väldigt fullt.  Katten finns i Västmanland.

Vi börjar få lite bråttom nu då katt2 jagar ut våran egna gamla stallkatt i kylan, men samtidigt kan vi inte kasta ut katt2 heller i kylan utan mat, båda katterna behöver värme och mat, men det går inte att ha båda i samma stall...

Anmäl
2015-12-01 21:35 #1 av: Uppkatten

Lägg lappar i folks brevlådor där ni efterlyser uppgifter om katten/kattens ägare.

Sätt även upp lappar i de andra stallen, liksom vid t ex busshållplatser och på liknande platser där många människor passerar.

Annonsera på Facebook-sidor såsom Vi längtar hem, Bortsprungna katter - djur.id, Hittakissen mfl. Även på mer lokala sidor såsom t ex köp-och-sälj-sajter.

Många katthem har hemsidor/Facebook-sidor där man kan få efterlysa kattens ägare.

Lägg in en annons på Kattpolisen i Fokus.

Sätt in en annons i dagstidningen. Alla människor har inte internet, och är inte ute på de olika efterlyst-sajterna.

Ställ katten på kö till ett No Kill-katthem. Där kan man också kolla upp ifall katten är id-märkt och ägarregistrerad.

Ibland kan en katt vara besvärlig mot andra katter därför att den är okastrerad. Kanske kan katterna fungera ihop i stallet om nykomligen kastreras (ifall det inte redan är gjort sedan tidigare).

Hade själv en tuff hankatt som flyttade in i stallet där min ponny stod för många år sedan. Först efter kastrering + ytterligare några veckors tid började han fungera OK med övriga katter. Han fick därefter ett långt och lyckligt liv i stallet tillsammans med flera kattkompisar.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-01 22:15 #2 av: Rafflan

#1 tack för tipset, ska skriva ut och lägga lappar i brevlådorna i området, busshållplatser kan bli svårare med detta väder (finns inga busskurer) men alla stallägare har ju brevlådor så då når vi ut till alla stall iaf, och ska även sätta upp i närmaste mataffären då dem flesta i byn nog handlar där :)

Har skrivit på alla "köp/sälj" och liknande annons sidor i området, även på "hästsaker köpes och säljes" sidor.

Tror att om katten har en ägare är den nog inte bortsprungen utan går emellan stallet och hemmet så ägaren vet nog inte ens att katten är hos oss ibland över nätterna osv.

Ska kolla vilken lokal tidning dem har i området :)

Problemet med kö på katthemmen är att vi måste ha bort den nya katten snarast (dagar) då den jagar bort våran egen katt, och våran katt är så gammal så den klarar sig inte länge i kylan :(
Chip och ägar register kan vi kolla upp själva när vi fångar in den innan vi kör den till katthemmet, det tråkiga är att inte alla märker sina katter, det gör mig så arg, hade den vart märkt hade det bara vart att fånga in den och skicka den till ägaren och omärkt = hemlös, enkelt, men pga att folk ägare utan att märka så måste man söka ägare som en galning innan man tar katten, ganska irriterande enligt mig :(

Vi vet varken kön eller om den är kastrerad, men vår gamla katt vågar inte ens gå in i stallet om den nya är där, och så fort våran gamla katt ser den nya katten springer våran katt ut och gömmer sig utomhus, så med tanke på hur rädd våran katt är + att våran katt är väldigt gammal så är vi inte intresserade av att tvinga dem att bli sams .

Anmäl
2015-12-01 22:48 #3 av: Uppkatten

Lappar vid busshållplatser kan kanske fungera om ni sätter lapparna i upp och nedvända plastfickor. Ett annat alternativ är att laminera lapparna först, i fall ngn av er har tillgång till en laminator (hemma eller på jobbet). Hoppas att ni snabbt hittar en ägare. Kan ju mkt väl vara så att katten går emellan.

Har dessvärre egen erfarenhet av att katter ofta dumpas nära stall...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-01 22:59 #4 av: Rafflan

#3 ja jag har också erfarenhet av dumpade katter vid stall, jätte tråkigt :(

Fick dock nyss ett meddelande med ett tips, har vi tur är det rätt ägare + katt, dock behövs fortfarande fångstbur för att fånga katten, men så har vi iaf ett hem till katten när vi fångat den  :)

Anmäl
2015-12-02 07:00 #5 av: Uppkatten

Då håller vi tummarna!!!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-02 11:20 #6 av: Katthemsmatten

#4 Håller tummarna för att ni hittat ägaren. En katt som är ute en längre tid blir snabbt skygg för människor, så det är inte säkert att den verkligen är hemlös "på riktigt" utan den kan ha blivit iväg skrämd från sitt eget revir.

Om det inte är ägaren ni får tag i, samla in pengar bland dem som är verksamma i stallet så ni kan kastrera Katt2. Det är antagligen därför den skrämmer iväg Katt1. Finns det tillräckligt med skydd och mat brukar det annars aldrig vara problem för katter att samsas om ett revir.

Fälla bör ni kunna få hyra hos närmsta katthem. I grupp 04 hittar du adresser till katthem i Sverige. Du kan också gå in på svekatt.se och se om något Svekatt anslutet katthem finns i din närhet.

Håller tummarna för att ni får in katten och att det är ägaren ni har lokaliserat.

Anmäl
2015-12-02 12:47 #7 av: Rafflan

#6 vi fick bara ett hus där dem trodda ägaren bodde, dock visste dem inte namn eller exakt adress, men min stallkompis som bor i området hade koll på vilket hus osv så hon skulle kolla upp namn, exakt adress osv idag så hoppas vi vi kan få kontakt med ägaren. Infon vi fick är att katten smet ut i våras och ägaren inte får tag på den igen, vilket låter logiskt då vi började notera den i somras och den är rädd men inte som en hemlös skygg katt. Så håller tummar och tassar för att det är rätt katt och vi kan få hem den till ägaren igen.

Med tanke på hur rädd våran egna katt är just nu och åldern så är vi inte intresserad av att tvinga dem att funka ihop, då våran egna katt redan bestämt sig att den nya katten är farlig och sitter hellre ute och blir blöt och kall i kylan än att försöka smyga in i stallet någonstans, spelar ingen roll om nya katten är i andra änden av stallet, våran katt går inte in....

Anmäl
2015-12-02 12:58 #8 av: Rafflan

Var inte hennes katt... aja, hoppas lapparna ger något :(

Anmäl
2015-12-03 11:14 #9 av: Katthemsmatten

#8 Vad tråkigt!

Anmäl
2015-12-03 19:19 #10 av: Rafflan

Fortfarande ingen som har sagt att dem äger eller vet vem som ägare katten, vi har bara 2 no-kill katthem häromkring och självklart hade dem fullt, men vi kunde iaf få låna kattfälla för att fånga in katten nästa helg och kolla märkning, men är han omärkt har vi ingenstans att göra av katten...

Nu har det blivit varmare igen så nu verkar svarta katten flyttat ut och lämna våran katt mer ifred, men blir väl kallt igenom om några dagar. Känns lite som en hopplös situation, han kan inte vara kvar här, men som vi alla vet är det fullt i alla katthem och lång kö innan dem får komma in :/

Fångar vi den och det är en hona, vad gör vi med den då? för får den gå lös som okastrerad honkatt så kommer den ju garanterat få ungar till våren :/

Anmäl
2015-12-03 19:47 #11 av: Uppkatten

Hör runt med vänner och bekanta om någon kan tänka sig att vara jourhem/akuthem för en begränsad tid.

Ställ katten på kö till ett eller flera No-Kill katthem.

Kolla även med No Kill-katthem som ligger längre bort. Visserligen behöver katten köras lite längre, men det kan det förmodligen vara värt.

Det har varit tufft för katthemmen med många katter i dåligt skick, och många kattmammor med kattungar det här året.

Blir katten kastrerad så är det sannolikt lättare att omplacera den ifall ni inte lyckas få tag på någon ägare.

Passa också på att fota katten så är det lättare att efterlysa dess ägare.

Håller tummarna för att katten är id-märkt, ägarregistrerad och har någon som längtar efter den! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-04 02:47 #12 av: Rafflan

#11 har kollat med en kompis som förut höll på med hemlösa katter, hon hade inte plats, får fundera om jag har fler kompisar som är vana vid skygga katter

Dem 2 katthemmen jag pratade med tog uppgifter om katten så antar att han hamnade i kö då.

vi har 2 no-kill katthem inom en radie av 95 km som jag har kunnat hitta, att köra är inge problem (eller ja flera timmar känns kanske inte så lockande att åka, men en bit är inge problem), att hitta katthem som har plats är det svåra :/

Och på hösten/vintern är ju också då folk noterar att katter verkar hemlösa så då fylls ju katthemmen på...

Det "värsta" är att vi fick lite tips och följde upp dem, och om allt stämmer kan tyvärr den svarta katten vara utslängd/övergiven :/

Anmäl
2015-12-04 10:40 #13 av: Katthemsmatten

#12 Då är det ännu viktigare att ni ser till att katten verkligen får hjälp. 

Anmäl
2015-12-09 10:24 #14 av: Rafflan

Dem katthem vi kollat med har inte plats, men vi får låna bur att fånga in katten med, dock har svarta katten attackerar våran stallkatt nu, våran katt blev lite päls lös och 1 sår, så verkar ändå gott okej men min kompis vart skit arg och ville fånga in och avliva den svarta katten direkt, tur att det är olagligt... så hon fick vara så sur hon ville men avliva katten fick hon inte
Ska försöka kontakta fler katthem med No-kill längre bort, annars får vi ju ta och kontakta dem "vanliga" katthemmen och hoppas katten inte är så skygg som vi tror, för kvar kan den inte vara då den börjar skada våran katt...

Planerar att försöka fånga in den svarta katten i början på nästa vecka så en ev ägare har mer tid på sig att höra av sig (har lagt ut fler annonser där vi söker ägaren) och vi har lite mer tid att hitta ett katthem med plats, fått en lista av en kompis med fler katthem så ska bara sortera ut vilka som är No-kill och mejla dem i första hand och hoppas någon har plats...

Anmäl
2015-12-09 11:06 #15 av: Katthemsmatten

Har du kontaktat andra stall inom en större omkrets från din ort? Kanske har de plats för en stallkatt?

Anmäl
2015-12-09 16:41 #16 av: Rafflan

#15 har kontaktat för att fråga om det är deras katt

Anmäl
2015-12-10 10:58 #17 av: Katthemsmatten

Även om det inte är det kanske de har möjlighet att ta in en stackare?

Anmäl
2015-12-10 15:27 #18 av: Uppkatten

Ni har ingen extra box i stallet som ni kan näta in och kattanpassa under tiden som katten står i kö till ett katthem? När jag var yngre och hade häst så hade vi en kull kattungar med kattmamma i en in-nätad box i stallet någon vecka, tills det var möjligt att flytta in dem och ordna en mer varaktig lösning.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-12 10:52 #19 av: Rafflan

Kollar runt med folk i området, hittat en person nära stallet som äger 2 svarta katter, men på beskrivningen i temperamentet stämmer det inte på katten vi har i stallet. Och ingen var intresserad av att ta emot katten då dem flesta haft just problem med denna katt :(

#18 tyvärr inte, stallet är fullt med hästar :(

Anmäl
2015-12-12 10:55 #20 av: Rafflan

--> Lite nödrop nu!!! <--

Vi måste få bort katten härifrån, men det enda katthemmet som har plats är inte No-Kill = risk att katten avlivas, snälla snälla, finns det någon, något katthem, person som är van vid hemlösa katter eller liknande som kan förbarma sig över denna fina katt???

Annars får vi lämna honom till det "vanliga" katthemmet och hoppas han snabbt visar sig tam så dem inte avlivar honom :(

Anmäl
2015-12-12 11:19 #21 av: Uppkatten

Tyvärr har nog de flesta här inne svårt att ta emot fler katter. Kanske kan du prova i t ex Hittekattsgruppen eller i Kattgruppen på Facebook...? Observera att avlivningshot inte är tillåtna i de grupperna. Har du provat att kontakta No Kill katthem även längre bort...? Tyvärr har det ju varit ett tufft år för katthemmen med väldigt många kattmammor, kattungar och katter i dåligt skick...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-12-12 11:26 #22 av: Rafflan

#21 inget avlivningshot, jag kommer inte avliva den, men vi alla vet att hos ett vanligt katthem riskerar katten avlivning för att den är rädd...
Tack för tipsen, ska skriva i dem :)
Inget No-kill katthem i närheten hade plats :(

Det är väl tufft varje år? folk slänger ut katter på löpande band och överger dem :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.