Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

*HEMMA!* Bortsprungen katt gbg

2015-08-26 22:18 #0 av: Persifone

Skriver för en väns räkning.

Bortsprungen kastrerad hona på 12 år försvann i Örgryte i söndags (23/8). Hon bär ett svart halsband med telefonnummer i. Hon lystrar till Kissen.

Ni som bor i närheten får gärna kolla källare och andra utrymmen där en katt kan gömma sig.

Tacksam för all hjälp vi kan få!

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2015-08-27 07:35 #1 av: Uppkatten

Van utekatt som inte kommit hem som hon brukar? Sökfrågan ni ska utgå ifrån då är i så fall: ”Vad hindrar katten från att komma hem?”

Kolla NOGA så att katten inte har blivit instängd någonstans av misstag. Det är mycket vanligt, och mycket vanligare än vad folk i allmänhet tror. Kolla varje dörr, fönster och lucka som kan ha stått öppen och sedan stängts. Det vill säga kolla garage, förråd, uthus, källare, vindar, soprum/sophus, fristående tvättstugor, föreningslokaler, lekstugor, växthus, elskåp, husvagnar, innanför takluckor o s v. Bara vår egen fantasi verkar sätta gränser för var katter kan bli instängda. Leta NOGA eftersom instängda katter ofta reagerar med att bli tysta och ligga och trycka (det gäller även katter som normalt sett är sällskapliga och pratiga!). Det lär vara en biologisk överlevnadsinstinkt för att inte dra till sig rovdjur. Katter ropar alltså vanligtvis inte på hjälp!

Sök först av den egna fastigheten och be därefter att själva få söka av grannarnas fastigheter i en allt vidare cirkel. Ge inte upp! Katter kan vara instängda i många veckor men fortfarande vara i livet. Fundera på om någon granne rest bort eller flyttat i samma veva som katten försvann. Det är inte helt ovanligt att katter tar sig in i bostaden/garaget medan bilen packas och att katten sedan blir kvar där inne. I dessa fall får man försöka kolla i fönster, be någon som har nyckel att gå in och kolla o s v.

Kan katten ha blivit bortjagad av en mer revirstark katt? Det kan drabba t ex nyinflyttade katter. Om katten har blivit bortjagad kan den få svårt att hitta tillbaka eller vara för rädd för att våga sig tillbaka hem. Då måste ni leta i en allt vidare cirkel och då är det bra att leta ffa i skymning-mörker-gryning, d v s under den delen av dygnet då det ofta är lite lugnare ute. Gå långa promenader och locka. Börja i sökområdets ytterkant och promenera hemåt.

En katt som blivit har bortjagad kan också ha tagit sin tillflykt t ex upp i ett träd eller liknande, och kan då få svårt att ta sig ner igen. Därför är det viktigt att man även ”har koll uppåt” när man söker efter sin katt.

Det händer då och då att katter tar sig in i bilar eller andra fordon. Katten kan då hamna mycket långt hemifrån. Fundera kring – och diskutera med grannarna – om det har funnits bilar/släp etcetera i närområdet som katten kan ha tagit sig ombord på. 

 

Katter som insjuknar/skadas under utevistelse tenderar att gömma sig och ligga och trycka. De ger sig ofta inte till känna. Därför gäller det att ni noga söker av det område där katten normalt brukar vistas. Se er om ”med kattögon” efter kryp-in där en katt kan ta skydd. Tänk på att katter kan bli mycket små och ”osynliga” sådana gånger.

Sätt upp MASSOR av efterlysningslappar minst 400 meter bortåt i varje riktning. Utöka området som ni lappar vart eftersom tiden går. Lägg också lappar i folks brevlådor. Prata med människor ni möter och ge dem en lapp med ett tydligt foto på katten + aktuella telefonnummer. Prata också med människor som rör sig i närområdet på ”lite udda” tider, t ex vaktmästare, hemtjänstpersonal, tidningsbud, hundägare m fl. Uppdatera era lappar med jämna mellanrum med ny design + nytt datum + ny plastficka så att lapparna hela tiden är fräscha och så att folk förstår att katten fortfarande är bortsprungen. Be gärna folk att fota katter som de tror ev. kan vara er. Då kan ni kolla på fotona och lättare avgöra om det kan vara "rätt" katt.

Det finns flera Facebook-sidor där man kan efterlysa sin katt (t ex Vi längtar hem, Bortsprungna katter – djur.id, Hittakissen med flera). Även Blocket har en efterlystsida. Annonsera även på Kattpolisen i fokus. Många katthem erbjuder kattägare möjligheter att efterlysa sin katt via deras hemsida/Facebooksida. Annonsera också i lokaltidningen, alla har inte internet.

Kolla även annonser över upphittade katter på anslagstavlor, i tidningen och på Internet. Kanske har någon hittat just er katt. Anmäl katten som bortsprungen till polisen på tfn 11414. Är katten id-märkt och registrerad så kontaktar ni id-registret och anmäler katten som saknad. Kolla också så att ägarens kontaktuppgifter är synliga på nätet i id-registret  så att en eventuell upphittare lätt kan komma i kontakt med ägaren.

Id-hundar är utbildade på att spåra bortsprungna katter och hundar. Mer om Id-hundar kan ni läsa på http://idhund.se/ . Har sett att dessa sökinsatser många gånger ger ett mkt bra resultat.

Fokusera i första hand på att söka av ett område som sträcker sig 400 meter bortåt i varje riktning sett hemifrån. Vart eftersom tiden går så utökar ni sedan ert sökområde i en allt vidare cirkel. Naturligtvis utökar ni också sökområdet om ni får in bra tips om att katten kan ha setts i ett visst område.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-08-27 12:34 #2 av: Persifone

Tack för flera jättebra tips! 

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2015-10-03 13:05 #3 av: eskils

Hur har det gått?


Anmäl
2015-10-03 15:00 #4 av: Persifone

Oj, har helt glömt att uppdatera, ber om ursäkt! Hon har kommit tillbaka, var dock borta i cirka en månad men var ändå i hyfsat gott skick Glad

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2015-10-03 19:20 #5 av: Uppkatten

Grattis!!! HjärtaTårtaBallong

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-10-04 19:13 #6 av: Katthemsmatten

Skönt att hon är rillp!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.