Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

Om man hittar en katt

2015-08-05 11:39 #0 av: Albus_balines

Om du hittar en katt, som du tror är bortsprungen,                                                                         så är det självklart att du kollar om den är polisanmäld eller chip eller öron märkt, om katten är polisanmäld så kommer polisen att kontakta ägaren och ägaren får sin katt tillbaka,

De flesta kattmänniskor visste nog redan det här men till oerfaren, så kan det vara bra om man vet vad man kan göra,

Anmäl
2015-08-05 13:12 #1 av: Uppkatten

Ja, dessvärre är det ett problem att alla inte känner till att en katt kan vara chipmärkt. Många vet inte heller att en chip- eller öronmärkning är kopplad till ett register i vilket man kan hitta kattens ägare, eller att man själv kan leta i registren på nätet.

Det skulle behövas mer info till allmänheten om detta och om att man kan få gratis hjälp hos t ex veterinär eller polis att kolla ev. ID-märkning o ägarregistrering när man har hittat en katt.

Ytterligare ett problem är att bara 41% av de ägda katterna är id-märkta, och att alla id-märkta katter inte är registrerade i ett ägarregister (SKK el. SVERAK). Om alla katter vore id-märkta och ägarregistrerade skulle kunskapen om ID-märkning och registrering vara mer utbredd i samhället, och fler människor skulle förmodligen lägga energi på att försöka hjälpa katter tillbaka hem igen o s v.

Dessutom skulle det underlätta situationen på landets katthem (som då kunde ägna sig åt att omplacera hemlösa katter och inte även vilsna katter där ingen ägare har kunnat hittas). Det skulle också göra många katter o kattägare lyckliga att kunna återförenas igen. Dessutom skulle man lättare kunna spåra kattägare som t ex har dumpat sin katt.

Det är olyckligt och högst anmärkningsvärt att det inte finns en lagstiftning om ID-märkning och ägarregistrering när det gäller katt. Vi ser ju att en frivillig ID-märkning och ägarregistrering inte alls räcker till.

På många efterlystsajter möter man därtill förtvivlade kattägare som letar efter sin bortsprungna omärkta/oregistrerade katt. Ibland i åratal. Och katter kan dessvärre ta sig långt. Utan ID-märkning/ägarregistrering kan det vara nästintill omöjligt att hitta kattens ägare t ex när katter hittas svårt skadade, trafikdödade, vilse o s v.

Vad jag förstår så finns det närmare 700 000 omärkta katter i Sverige. Händer det dessa katter något så riskerar deras ägare att aldrig få veta vad som hänt.

Omärkta katter som hittas skadade kan t ex komma att avlivas hos veterinär inom kort då man inte har kunnat hitta en ägare som varit villig att betala för kattens vård. Om katten trafikdödats så kan ingen nå dig med besked om detta. Omärkta upphittade katter kan också överlåtas av polisen till ett katthem för snar omplacering.

Id-märkning och ägarregistrering är s a s "kattens livlina" till hemmet. Det hjälper den som hittar katten att också hitta dig! För katter kommer bort, och det gäller även innekatter! Det är inte ens ovanligt. Räknar man med att katten lever i 15 år och att ID-märkningen går på ca 400:- så innebär det en kostnad på cirka 7 öre per dag. Och det har man råd med, annars bör man allvarligt överväga att avstå från att skaffa katt.

Så vad behöver vi: Jo, Lagstiftning om ID-märkning och ägarregistrering av katt, en mer utbredd kunskap om ID-märkning och ägarregistrering generellt  i samhället, och en större kunskap hos folk i allmänhet om hur man söker efter en upphittad katts ägare.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-08-26 11:55 #2 av: eskils

Puttar upp viktig information.

Citerar #1: "Så vad behöver vi: Jo, Lagstiftning om ID-märkning och ägarregistrering av katt, en mer utbredd kunskap om ID-märkning och ägarregistrering generellt  i samhället, och en större kunskap hos folk i allmänhet om hur man söker efter en upphittad katts ägare. "

Lagstiftning får våra politiker ta hand om, men att sprida kunskap kan vi hjälpa till med allihop. Man kan också sprida kunskap till politikerna, en del verkar ju behöva det.Skämtar


Anmäl
2015-08-26 16:30 #3 av: marianne s

En lagstiftning av ID-märkning av katter vore nog bra. Känns som att katter inte har samma status som t.ex en hund och att vissa kan ha dem lite vind för våg. Eller folk som släpper ut sina katter och tänker att "de klarar sig".

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.