Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

Täta kullar på hittekatt

2015-07-25 22:34 #0 av: eveliten86

Hej!
Jag är, sedan en vecka tillbaka, stödhem åt en kattmamma och hennes fyra små på ca 7-9 veckor (svårt att bestämma ålder, de har verkligen vuxit på sig sedan de kom in!). Vid infångandet av familjen förra helgen kunde man se att mamman var rund om magen, och nu efter en vecka känner jag mig ganska säker på en andra kull...
Ska jag separera de äldre ungarna från mamman så de nya får en chans till mat, eller ska alla få vara kvar hos mamma? De äldre diar fortfarande flera gånger per dag. Alla är rätt skygga, speciellt en liten en

Anmäl
2015-07-25 22:46 #1 av: Uppkatten

Kattungar får enligt lag inte skiljas från sin mamma förrän de är åtminstone 12 veckor gamla.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-26 09:39 #2 av: eveliten86

Nej, det är ju det! Och jag vill verkligen inte sära på dem då jag tror att de behöver varandra längre. Än har jag inte sett några tecken på att mamman snäser ifrån alls till exempel...
Att jag ändå känner mig osäker beror på vissa påtryckningar från andra (ex. en djurskötare på en djurklinik) som menar att de nya ungarna kommer få det svårt i kampen om mjölken, samt att mamman måste få vila innan nästa kull för att överhuvudtaget klara en kull till. De jag pratat med menar även att katterna blir lättare att få tama när de är i mindre grupper.

Men som sagt, jag är rätt säker på att ungarna behöver sin mamma längre, antagligen mer än till 12 veckor.

Anmäl
2015-07-26 10:58 #3 av: Uppkatten

Jag är definitivt inte specialist på kattungar, men ungarna i den första kullen lär ju att ha börjat äta kattmat ordentligt nu när nästa kull kommer (eftersom de är så pass stora), och dessutom finns ju alla möjligheter att stödmata kattungar vid behov. Viktigt förstås att se till att kattmamman får mkt näringsrik mat och möjligheter att gå åt sidan och vila. Har du något katthem eller någon kattorganisation bakom dig (som du är stödhem för)?

Den här kattmamman har i dagsläget "bara" fyra ungar. Det finns ju trots allt kattmammor som tar hand om typ 7 kattungar och klarar det bra. Men jag är som sagt inte specialist på kattungar. Gissar att du inom kort kommer att få svar från personer som kan det här bättre än jag.

Naturligtvis är det aldrig bra för kattmammor att få kull på kull. Jag hoppas att kattmamman hålls inomhus nu tills hon är kastrerad (sedan nästa kull ungar kommit), och att hon samtidigt id-märks.

Hur tama kattungarna blir beror snarare på hur mycket tid man ägnar åt dem och hur många olika personer som hanterar katterna regelbundet. Även kattungarnas gener är av betydelse. Läste i en undersökning att det är bra om 4 personer hanterar kattungarna regelbundet, d v s det påverkar hur tama kattungarna blir på ett positivt sätt. De allra första veckorna är det dock bra om kattungarna inte hanteras av många i onödan.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-26 11:02 #4 av: Uppkatten

Det är också viktigt att känna till att kattungar som tas från kattmamman före 12 veckors ålder löper ökad risk att drabbas av beteendestörningar senare i livet. Det är bl a därför som lagstiftningen ser ut som den gör. Kattungarna har helt enkelt inte hunnit få den trygghet och tränats av kattmamman att vara självständiga före 12 veckors ålder.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-26 12:48 #5 av: Katthemsmatten

Up pkatten har alldeles rätt i det hon skriver. I naturen händer det här gång på gång och där finns ingen stödmatning för vare sig ungar eller mamma. Skilj alltså inte mor och ungar. Hon kommer lösa problematiken själv och förhoppningsvis är ungarna närmare 12 veckor när nästa kull kommer.

Hoppas du får stöd från den organisation som jag antar äger mor och ungar eftersom du "bara" är stödhem. En för övrigt mycket viktig uppgift för att de ungar som fötts ute ska få en chans till ett värdigt liv där de slipper umbäranden och inte ger upphov till än fler hemlösingar.

Anmäl
2015-07-26 13:21 #6 av: eveliten86

Tack för svar! Kattmamman kommer kastreras och ID-märkas så snart det är möjligt, och hon hålls givetvis instängd tills dess. Hon kommer få vara innekatt - så småningom  med tillgång till kattgård - så länge hon bor här.

Det ni skriver är ju sådant jag kände själv också egentligen, i naturen så har mamman ungarna hos sig tills de är könsmogna (om jag inte minns helt galet) och det måste helt klart vara bäst att de får vara kvar hos mamma tills de är (minst) 12 veckor.

Min kontaktperson på organisationen är mer inne på att separera dem, av rädsla att de stora kommer tränga sig på så de små inte får det de behöver. Hen menar dock på att jag kan låta de stora vara kvar, men då under noggrann övervakning så de små får det de behöver (vilket vi självklart kommer göra då!).  

Anmäl
2015-07-26 13:29 #7 av: Uppkatten

Viktigt att väga de små varje dag och se till så att de går upp i vikt som de ska. Men det ska man ju ändå göra med kattbebisar. Uppdatera gärna hur det går Hjärta.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-26 13:31 #8 av: eveliten86

Ja, bara mamman är så pass tam då att vi får plocka upp ungarna för vägningGalen

Anmäl
2015-07-26 15:49 #9 av: Uppkatten

Är mamma en skyggis?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-26 16:45 #10 av: eveliten86

Ja, hon har varit här en vecka nu och jag har nuddat henne fyra gånger hittills... Hon fräser inte eller så, bara drar sig undan. Några tips om att få henne mer tam? Vill ju att hon ska förstå att hon kan lita på mig.

Anmäl
2015-07-26 17:35 #11 av: Uppkatten

Har hon bara varit hos dig en vecka så håller hon fortfarande på att "landa". Ge henne tid, lugn och ro, samt trygghet. Gör tillvaron lugn och positiv för henne. Etablera rutiner så att vardagen blir förutsebar för henne (försök att göra lika-lika-lika när du är inne hos henne). "Så här går det till hemma hos oss". "Först får jag mat, sedan byter matte i kattlådan, sedan sitter hon härinne en stund och läser, sedan händer samma sak igen vid lunch och till kvällen". Sitt mkt inne hos henne, men inte för nära (hon ska inte bli onödigt stressad) och utan att bry dig om henne så särskilt mkt. Gör rent i lådan, ge henne mat, se till att hon och kattungarna mår bra, men "träng dig inte på" så mycket just nu. Sitt o läs (gärna på golvet!), jobba vid datorn o s v inne hos henne så hon får vänja sig vid din närvaro. Ha med dig ngt gott och erbjud henne det om hon söker kontakt med dig. Prata lugnt med henne.  Ev. kan du läsa högt för henne så hon vänjer sig vid din röst. Möter hon din blick så ska du blinka långsamt mot henne, vända bort blicken och gäspa. Det signalerar att du är ofarlig. Stirra henne inte i ögonen och gå aldrig rakt mot henne. Rör dig gärna lugnt och lågt i rummet: d v s sitt eller sitt på huk i hennes närhet.  Skynda långsamt. Se till att hon inte känner sig alltför trängd. Locka kattungarna med lek o kanske små godbitar. I början kan man behöva slänga iväg gobitarna en liten bit så att kattungen vågar hämta den. Låt kattungarna få nosa på dig, klappa försiktigt om de inte blir allt för rädda. Fjädervippor o andra leksaker är ofta mkt svåra för kattungar att motstå! Kanske kommer även kattmamman att vilja vara med om lek o godis så småningom. Framöver så kan du börja "tvångsgosa" lite försiktigt med kattungarna, ofta kan det vara bra att ha kattungen i en handduk då till att börja med då. Det tar minst 2 veckor innan du kan räkna med att kattmamman har börjat "landa" lite bättre där hemma. Det kan ta längre tid än så. Då kan du börja se lite mer vem hon är och vilka erfarenheter hon har av livet och oss människor. Det är viktigt att hon har minst ett tryggt gömställe just nu.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-27 05:51 #12 av: eveliten86

Tack för tipsen! Mycket har vi redan gjort, men annat ska fixas.

Anmäl
2015-07-28 09:13 #13 av: eveliten86

Tre av ungarna är helt klart på väg att bli orädda och mer tama, de är framme och leker en massa när vi är med. En av dem kan man utan vidare problem klappa, även om hen rycker till när hen upptäcker handen som klappar ;-)
Den fjärde ungen har börjat våga visa sig när vi är i närheten, men då får det inte vara några häftiga rörelser eller högre ljud alls.
Mamman är fortfarande mer skeptisk, men kan blinka lugnt mot mig och ligger och blundar (till synes) avslappnat trots att jag är därinne. Men det går helt klart framåt!

Anmäl
2015-07-28 10:18 #14 av: Uppkatten

Härlig läsning! Ibland kan man testa att klappa med t ex ett lekspö eller med en elementpensel istället (för att vänja katten vid beröring, och få den att tycka att det är skönt). Nu är dina kattungar så små så jag tror det går precis lika bra med handen varvat med lek och godis.  Tänk på att så snart kattungen visar tecken på otrygghet/rädsla så locka snabbt tillbaka den in i lek, med godis o s v. Få kattungen att känna sig modig och glad hela tiden! Själv ska du vara lite grann "som Magnus Uggla"; Där jag e ere alltid bäst! D v s där du är ska det vara roligt, tryggt, bus, godis och (så småningom) gosigt.  Och så snart kattungarna leker glatt o tryggt med er så kan ni gott börja fundera på lite milt "tvångsgos" med de modigaste.  Att någon av kattungarna är lite mer försiktig/skeptisk är helt OK. Det förekommer även hos uppfödare att ngn kattunge är mer försiktig. Ge den lite extra tid, tids nog så vill den nog vara med och leka. Ibland kan man behöva "leka de andra kattungarna trötta" först, så kan den mer försiktiga kattungen få en lekstund när de andra har somnat.  Det är viktigt dock att den inte "glöms bort" utan tränas i sin människo-sociala utveckling den med. Tänk på att aldrig låta kattungarna leka med era händer, fast det vet du säkert redan. Jättefint att kattmamman låter er hålla på med ungarna f ö. Blinka tillbaka mot henne lugnt och skynda inte på så ska du se att hon kanske också är en riktigt gosig katt längst in. Jag tror kattmamman är lite extra skeptisk just nu eftersom allt är nytt och hon har bebisar att "skydda".

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-28 11:04 #15 av: majvi

En bra och billig leksak är långa grässtrån med vippa.
När jag har haft jourkatter har det lockat fram både kattungar och vuxna, skygga och tama.Ofta har de varit s upptagna med leken  att jag har kunnat röra  dem med den andra handen.

Har någon katt fångar grässtrået och går iväg med det kan man fortsätta leka med ett annat strå

Anmäl
2015-08-06 14:12 #16 av: eveliten86

Har ni några tips på hur man kan se hur gamla kattungarna är? Att inte ta från mamman innan tidigast 12 veckor blir lättare om jag har ett hum om hur stora katter är vid den åldern :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.