Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

HEMMA Katt bortsprungen i Nykvarn/Hittelön 600 kr

2015-07-15 09:18 #0 av: sara.brolin

Vår älskade katt Sune fick panik och slet sig från oss i Nykvarn. Han är på ett för honom nytt område och vi är rädda för att han ej hittar tillbaka till huset. Tyvärr hade han sele och koppel på sig, vilket inte känns så bra då han kan fastna. HITTELÖN 600 kr!!!

Anmäl
2015-07-15 10:28 #1 av: Uppkatten

Sökfrågan du ska utgå ifrån är: ”Var gömmer sig katten?”

Katter som kommer ut av misstag på främmande plats blir ofta mycket rädda och stressade. De gömmer sig ofta snabbt alldeles i närheten och ligger sedan och trycker. De svarar vanligtvis inte när man lockar på dem.

Hur länge katten ligger och trycker beror på faktorer såsom kattens personlighetstyp, i vilken miljö katten har kommit ut, om katten är van vid att vara ute sedan tidigare o s v.

Ställ ut mat och vatten i närheten av där katten kom lös, helst redan under det första dygnet. En katt som matas stannar ofta kvar i närområdet och blir lättare att hitta. Ställ ut maten först när det börjar skymma. Då minskar risken för att fåglarna kalasar på maten. Använd mat som doftar mycket och gott (t ex tonfisk) samt mat som katten är van vid att äta. Ställ maten lite skyddat, t ex invid en husvägg eller intill ett buskage.

Leta ffa i skymning-mörker-gryning, d v s under den ”lugna” delen av dygnet. Var ute MÅNGA timmar i sträck så dags och vänta in katten. Tänk på att katten kan vara alldeles i din närhet utan att våga ge sig tillkänna så ge den tid! Ta med ficklampa ut och lys i buskage, under bilar, uppe på bildäck, på uteplatser i markplan mm. Har du tur kan du få se kattögon glimma till.

Får du syn på katten så ”jaga” den inte! KATTEN ska komma till DIG! Det kan ibland ta många timmar innan katten vågar sig fram och låter sig lyftas upp så rusta dig med matsäck (till dig själv och till katten!), varma kläder och en rejäl portion tålamod!

Sätt upp MASSOR av efterlysningslappar minst 400 meter bortåt i varje riktning sett från där katten kom lös, utöka området som du lappar vart eftersom tiden går. Lägg också lappar i folks brevlådor.

Prata med folk du möter och ge dem en lapp med ett tydligt foto på katten + ditt telefonnummer. Prata också med folk som rör sig i närområdet på ”lite udda” tider, t ex vaktmästare, hemtjänstpersonal, tidningsbud mfl.

Det finns flera Facebook-sidor där man kan efterlysa sin katt (t ex Vi längtar hem, Bortsprungna katter – djur.id, Hittakissen med flera). Även Blocket har en efterlystsida.

Många katthem erbjuder också kattägare möjligheten att efterlysa sin katt via deras hemsida/Facebooksida (se t ex Stockholms katthems hemsida) .

Annonser i lokaltidningen rekommenderas eftersom alla människor inte har Internet eller är ute på efterlysnings-sajterna på nätet.

Anmäl katten som bortsprungen till polisen på tfn 11414. Ring tillbaka med jämna mellanrum och fråga om de har fått in uppgifter om upphittad katt med liknande signalement. Det händer dessvärre att katter är anmälda både som bortsprungna och som upphittade utan att polisen matchar anmälningarna.

Kontakta id-registret och anmäl katten som saknad. Kolla också så att dina kontaktuppgifter är synliga på nätet så att en eventuell upphittare lätt kan komma i kontakt med dig.

Kolla på idhund.se. S k Id-hundar är utbildade på att spåra bortsprungna katter och hundar. Kanske har de något sökekipage i närheten som kan hjälpa dig?

Fokusera i första hand på att söka av ett område som sträcker sig 400 meter bortåt i varje riktning sett från där katten kom lös. Ofta finns katten kvar alldeles i närheten av där den kom ut. Vart eftersom tiden går så utökar du ditt sökområde i en allt vidare cirkel. Naturligtvis utökar du också sökområdet om du får tips om att katten kan ha setts någon annanstans.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-15 10:30 #2 av: Uppkatten

Lyckas han ta sig ur selen så bör ni också försöka få låna/hyra en s k kattfälla från t ex ett katthem. Däremot är jag tveksam till kattfälla så länge han har sele + koppel på sig. Om ni lånar/hyr en s k kattfälla så be om noggranna instruktioner för hur den ska användas, placeras och bevakas.

Hoppas att han är hemma hos er snart igen! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-15 10:59 #3 av: sara.brolin

Tack så hemskt mycket för era tips! Vi har sökt av nattetid och gryning , samt satt ut lappar i närområdet! Han är antagligen väldigt rädd och i bästa fall ligger och trycker på något tryggt ställe! Vi hoppas på det bästa, det här är verkligen en kattägares mardröm :( 

Anmäl
2015-07-15 11:31 #4 av: Uppkatten

Extra jobbigt att han har sele och koppel på sig förstås.  Det är jobbigt nog ändå när katten sliter sig/springer bort. Fortsätta ställa ut mat och söka. Ge inte upp! Min egen katt hittade jag först på tredje dygnet, och då letade jag "oavbrutet" dygnet runt. Många katter är borta längre än så innan de hittas. Kolla också om han kan ha slunkit in någonstans och gömt sig under sin flykt, t ex om något garage eller förråd eller liknande har stått öppet. Här ska man tänka på att katter som stängts in av misstag vanligtvis inte svarar när man lockar på dem. De reagerar istället ofta med att vara helt tysta och ligga stilla och trycka (för att inte dra till sig rovdjur). Därför gäller det att leta EXTRA NOGA i stängda utrymmen och gärna flera ggr. Men kolla det där med idhund, det vore kanske till hjälp för att få veta lite närmare i vilket område katten gömmer sig.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-07-15 11:47 #5 av: sara.brolin

Nä, det är just kopplet och selen jag har mest ångest för! Men absolut, vi kommer inte att ge upp, ska fortsätta letandet. Tack igen för tipsen, alla tips är välkomna! 

Anmäl
2015-07-16 09:24 #6 av: sara.brolin

Sune är HEMMA! Vi hittade honom sent igår kväll, ca 400 meter från huset. Han hade gömt sig i en trädgård och var mycket rädd. Men allt gick bra <3 Tack för era tips!!!!!

Anmäl
2015-07-16 10:00 #7 av: Uppkatten

Grattis!!! TårtaBallong 

Vad glad jag blir, och vilken lättnad för er!!!

Njut av att ha honom hemma igen! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.