Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

Saknad katt Österunda/ Mjölkebo

2015-07-12 23:25 #0 av: Kattenzelda

Zelda saknas sedan 9 Juli. Hon är 18 år och är Sköldpaddsfärgad. Hon har ingen svans.
Kontakta Angelica 073-525 54 55

Uppsala/Örsundsbro

Anmäl
2015-07-13 09:38 #1 av: Uppkatten

Sökfrågan du ska utgå ifrån är: ”Vad hindrar katten från att komma hem?”

Kolla NOGA så hon inte har blivit instängd någonstans av misstag. Det är mycket vanligt, och mycket vanligare än vad folk i allmänhet tror. Kolla varje dörr, fönster och lucka som kan ha stått öppen och sedan stängts. Det vill säga kolla garage, förråd, uthus, källare, vindar, soprum/sophus, fristående tvättstugor, föreningslokaler, lekstugor, växthus, elskåp, husvagnar, innanför takluckor o s v. Bara vår egen fantasi verkar sätta gränser för var katter kan bli instängda.

Leta NOGA i varje vrå eftersom instängda katter ofta reagerar med att bli tysta och ligga och trycka (det gäller även katter som normalt sett är sällskapliga och pratiga!). Det lär vara en biologisk överlevnadsinstinkt för att inte dra till sig rovdjur. Katter ropar alltså vanligtvis inte på hjälp!

Sök först av den egna fastigheten och be därefter att själv få söka av grannarnas fastigheter i en allt vidare cirkel.

Fundera också på om någon granne rest bort eller flyttat i samma veva som katten försvann. Det är inte helt ovanligt att katter tar sig in i bostaden/garaget medan bilen packas och att katten sedan blir kvar där inne när husägaren reser iväg. I dessa fall får man försöka kolla i fönster, be någon som har nyckel att gå in och kolla o s v.

Det händer då och då att katter tar sig in i bilar, ombord på släpvagnar/transporter o s v. Fundera kring – och diskutera med grannarna – om det har funnits bilar/släp etcetera i närområdet som katten kan ha tagit sig ombord på. Kanske har någon haft hantverkare hemma eller kört iväg med ett släp till återvinningen? Det är inte helt ovanligt att katter klättrar in genom nedvevade bilfönster eller tar sig in genom öppna bildörrar (vilket förstås är särskilt vanligt under den varmare delen av året). Misstänker du att katten kan ha liftat iväg så är det viktigt att du – så snart som möjligt – undersöker detta och agerar!

Katter som insjuknar/skadas under utevistelse tenderar att gömma och ligga och trycka. De ger sig ofta inte till känna (vilket gäller även för de katter som normalt sett är sällskapliga och pratiga). Därför gäller det att du noga söker av det område där katten normalt brukar vistas. Se dig om ”med kattögon” efter kryp-in där en katt kan ta skydd (t ex under buskar, under bilar och skjul o s v). Tänk på att katter kan bli mycket små och ”osynliga” sådana här gånger.

Sätt upp MASSOR av efterlysningslappar minst 400 meter bortåt i varje riktning. Utöka området som du lappar vart eftersom tiden går. Lägg också lappar i folks brevlådor.

E-posta gärna en efterlysning till ev. företagare, katthem och veterinärmottagningar i närområdet och be dem hålla extra utkik. Kontakt med katthem och veterinärmottagningar är särskilt viktig om katten inte är id-märkt och registrerad.

Eftersom katter kan hamna långt hemifrån så är det viktigt att annonsera brett. Det finns bland annat Facebook-sidor där man kan efterlysa sin katt (t ex Vi längtar hem, Bortsprungna katter – djur.id, Hittakissen med flera). Även Blocket har en efterlystsida. 

Många katthem erbjuder kattägare möjligheter att efterlysa sin katt via deras hemsida/Facebooksida.  (T ex Uppsala katthem på sin hemsida under "Privata annonser").

Annonser i lokaltidningen rekommenderas eftersom alla inte har internet eller kollar efterlysnings-sajterna på nätet.

Du kan också efterlysa din katt inne på Kattpolisen i Fokus.

Anmäl katten som bortsprungen till polisen på tfn 11414. Ring tillbaka med jämna mellanrum och fråga om de har fått in uppgifter om upphittad katt med liknande signalement. Det händer dessvärre att katter är anmälda både som bortsprungna och upphittade utan att polisen matchar anmälningarna. Bortsprungna och upphittade katter har ingen hög prioritet hos polisen.

Är katten id-märkt och registrerad så kontaktar du id-registret och anmäler katten som saknad. Kolla också så att dina kontaktuppgifter är synliga på nätet så att en eventuell upphittare lätt kan komma i kontakt med dig.

Är katten id-märkt men inte registrerad så kontaktar du SKK, SVERAK eller båda dessa ägarregister. Berätta att katten är bortsprungen och be att få registrera din katt så snabbt som möjligt.

Du kan också kolla på idhund.se och se om de har ngt sökekipage i er närhet som ev. kan hjälpa er. Id-hundar är utbildade på att spåra bortsprungna katter och hundar. 

Håller tummarna för att hon snart är hemma hos er igen! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.