Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Flytta djurärenden från Polisen t Länsstyrelserna?

2015-06-25 13:56 #0 av: eskils

En statlig utredning föreslår att de flesta djurärenden, som transport, förvaring och försäljning, ska flyttas från Polisen till Länsstyrelserna. Utredningen är nu ute på remiss. En av remissinstanserna är Djurens Rätt, som skriver så här:

"Djurens Rätt anser istället att Polismyndigheten ska bibehålla sina uppdrag inom djurskyddslagen och inom lagen om tillsyn över hundar och katter. Arbetssituationen hos länsstyrelserna, att de inte jobbar dygnet runt och att de inte har samma befogenheter som polisen, bör väga tungt till att uppdraget bör kvarstå hos Polismyndigheten.

En utveckling som vi gärna dessutom ser är att fler poliser med specialkunskap inom djurområdet på heltid kan jobba med djurärenden. Det är därmed av yttersta vikt att lösa resursfrågan, att inrätta djurpoliser över hela landet och att se över samarbetsformerna mellan länsstyrelsen och polisen samt att man initierar operativa projekt för att utveckla samarbetsformerna ytterligare."

Här finns länkar till utredningen och remissyttrandet.


Anmäl
2015-06-25 14:14 #1 av: [[Boris Sager]]

Jag anser att lansstyrelserna ska overta polisens uppdrag.
Sa ofta sker polismedverkan slentrianmassigt.
Om polisen ska ha nagon som helst mojlighet att utfora de djurskyddsarendeuppdrag, som faktiskt behovs, sa kravs mycket mer personal.
Polisinsatser ska sparas till de sparsamma ganger de behovs, inte som nu, rutinmassigt!

Anmäl
2015-06-25 15:30 #2 av: Katthemsmatten

Kan inte annat än hålla med Djurens Rätt att polismyndigheten bör behålla uppdraget och att man bör inrätta särskilda djurpoliser över hela landet. Här i Stockholm finns en mycket väl fungerande djurskyddspolis med engagerade och kunniga medarbetare. Det borde alla län ha.

Mitt förtroende för länsstyrelsens tjänstemän är dessvärre inte det allra bästa. Snarare tvärtom.

Anmäl
2015-06-25 15:36 #3 av: [[Boris Sager]]

Nej #2, det har du rätt i. Av två onda ting...

Jag bor ju inte ens i Sverige och än mindre Stockholm.

Med tanke på vad jag vet om polisens nuvarande resurser, där de, vad jag vet inte har ssk djurpoliser på så många håll i Sverige, utan måste  " ta från befintliga resurser" så kan jag tänka mig resten.

Anmäl
2015-06-25 15:41 #4 av: Katthemsmatten

#3 Lösningen är inte att lägga över fler djurärenden på lst som inte har så stort intresse utan ta pengar från deras budget och inrätta djurskyddspolis med egen budget. Dvs det ska inte vara en fråga om att antingen fånga bovar eller hjälpa djur om du förstår hur jag menar.

Anmäl
2015-06-25 16:00 #5 av: [[Boris Sager]]

#4 sa borde de gora, men jag tror tyvarr inte de gor sa.
Som det nu ar fungerar det inte.
Poliser tillkallas rutinmassigt vid sa gott som alla omhandertagandearenden och djurskyddshandlaggartjejerna ar allt for ofta maktgalna, tycker jag.

Anmäl
2015-06-25 16:37 #6 av: Katthemsmatten

Jag håller med dig om det du skriver när det handlar om hur lst agerar. Det är alltså lst som är problemet och jag kan inte se att det ska premieras med att ge dem än mer makt. MEN det finns många andra fall där djurspolisen är involverad men inte lst. Dessa poliser har stor empati och mycket god kunskap om djur

Anmäl
2015-06-25 17:08 #7 av: [[Boris Sager]]

Nej, sant!
Jag tankte att lst kanske blev mindre sturska nar de inte har bevapnade polisman med sig till "djurplagarna", de sma tanterna och farbroderna , som skulle kunna ska ner de stackars djurskyddshandlaggarna nar de gjorde sin plikt och tog de valskotta hundarna o katterna.
Ursakta ironin!

Anmäl
2015-06-25 17:58 #8 av: eskils

Håller med Katthemsmatten.

Tror att det finns mer engagemang och empati hos anställda hos Polisen än hos Länsstyrelserna. Man läser då och då om omhändertagna katter som inte får plats någonstans, men som någon polisanställd förbarmar sig över och tar hem till sig. Hjärta

Har aldrig hört talas om någon djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen som tar hem hemlösa katter till sin bostad. (Men det kan ju finnas undantag)

Det finns också facebooksidor där djurpolisen efterlyser ägare till upphittade katter, hundar och andra djur:

https://www.facebook.com/polisenstockholmdjurskydd?fref=ts
https://www.facebook.com/polisen.djurarenden.jkpg?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Polisen-djur%C3%A4renden-V%C3%A4st/367839600027168?fref=ts

Och även Uppsalapolisen hjälper till, fast de inte är djurpolis:

https://www.facebook.com/polisenuppsalalan?fref=ts

Har inte sett att någon Länsstyrelse utom Värmlands lagt ut  efterlysningar av kattägare på nätet. (Men det kan ju finnas undantag)


Anmäl
2015-06-25 18:25 #9 av: [[Boris Sager]]

Nej, det man maste gora ar att se till att ngt kontrollorgan inskrankte lsts makt.
Men det ar ett annat amne.
Som det nu ar klarar inte polisen av det de redan ar alagda.
Bra att det finns djur poliser dar de finns, men de borde vara fler.

Anmäl
2015-06-27 19:19 #10 av: Rafflan

Problemet när polisen har hand om djur är väl att dem aldrig har pengar att lägga på djuren så typ alla katter avlivas...

Anmäl
2015-06-29 12:07 #11 av: Katthemsmatten

#10 Problemet är att det i somliga län har tecknats avtal med institutioner som öht inte bedriver verksamhet med katt och/eller omplacerar katter. När katten efter ca 10 dagar övergår i förvaringens ägo så avlivar förvaringen katten i dessa fall. Inte polisen. Det är därför viktigt att man tecknar uppstallningsavtal med seriösa och erfarna aktörer. Problemet ligger hos uppstallningsplatsen, inte vad polisen har pengar till.

Anmäl
2018-04-15 19:05 #12 av: eskils

Den 8 mars skrev Polisen Stockholm - djurskydd så här på sin Facebook-sida:

"Den 12 februari hölls förhandling mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationerna om en ny organisation på rättsavdelningen, för att omhänderta de arbetsuppgifter som blir kvar efter den 1 juni 2018.

Den nya organisationen beslutades i enighet och den 27 februari hade samtliga parter justerat protokollet och förhandlingen avslutades.

Den nya organisationen innebär att den regionala rättsenheten i Stockholm kommer att få det nationella ansvaret för de arbetsuppgifter som blir kvar. Arbetsuppgifterna kommer att ledas av gruppchefen för Djurskyddspolisen i Stockholm.
Hon har fått i uppdrag att se över bemanningen för att klara de administrativa arbetsuppgifterna. Hon kommer i det fortsatta arbetet med länsstyrelsernas arbetsgrupp att bevaka de administrativa frågorna mot länsstyrelserna och PAC internt."

Förstår inte riktigt vad detta innebär. Någon som vet? Hoppas bara att djurskyddet blir bättre, inte sämre.


Anmäl
2018-04-16 02:53 #13 av: Rafflan

#11 dessa katthem/hundhem/djurhem får betalt för att ha djuren uppstallade, efter 10 dagar och ingen ägare hittats har inte polisen råd att längre har djuren uppstallade = polisen beslutar att avliva då ingen ägare hittats på 10 dagar.
Katthem/hundhem/djurhem kan dock välja att överta djuret för att den inte ska avlivas, dock får dem efter dessa 10 dagar då inte heller pengar från polisen och ska stå för foder, mm själva.

Anmäl
2018-04-20 20:14 #14 av: Uppkatten

#13 Och här uppstår problem när uppstallare tar emot katter men inte ens försöker hitta hem åt dem, utan bara tjänar pengar på katternas öde. Det är både oacceptabelt och oetiskt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.