Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

Sigrid borta sedan midsommar 2014

2015-05-27 10:34 #0 av: Monica Misson

Vi saknar vår fina Sigrid oerhört. Hon försvann vid midsommar förra året vid vårt sommarhus i Varberg. Kollar regelbundet alla FB-grupper och jourhem men ingen Sigrid. Hon har både chip och tatuering. Finns det någon som har tips - skall jag mejla/fråga polisen, djursjukhus? Vad mer kan jag göra?

Anmäl
2015-05-27 11:04 #1 av: Uppkatten

Det är alltid lite svårare att ge söktips när det har gått så här lång tid. Men självklart ska du leta - och fortsätta att leta!

Det händer regelbundet att katter kommer hem efter flera månader, ja t o m efter flera år, på vift.

Precis som du är inne på så är lappning/annonsering det absolut viktigaste just nu. Lappa i allt vidare cirklar med utgångspunkt från där hon sprang bort. Se till att lapparna hela tiden är fräscha, byt design med jämna mellanrum, skriv datum på lapparna o s v. Detta för att folk ska förstå att katten fortfarande är bortsprungen och därför hålla ögonen öppna. Lägg också efterlysningslappar i folks brevlådor, speciellt om du skulle få in tips från något särskilt område, då ska du snabbt ut med lappar i brevlådorna där.

Annonsera regelbundet i lokaltidningen samt på Blockets efterlystsida. Flera katthem/kattorganisationer har också hemsidor/Facebook-sidor där man kan efterlysa sin katt.

Uppdatera dina annonser regelbundet på olika efterlystsidor. Antar att du har annonserat på Facebook-sidor såsom Vi längtar hem, Missing Cats Sweden, Efterlysta djur, Hittakissen, Bortsprungna katter - djur.id mfl...?

Du bör anmäla henne som bortsprungen till polisen på tfn 11414 om det inte redan är gjort och regelbundet ringa tillbaka till polisen och höra efter om de har fått in någon anmälan om upphittad katt med liknande signalement. Tyvärr är polisen dåliga på att matcha efterlysta katter med upphittade katter. Det är inget som de prioriterar. Därför är det bra om man själv ringer tillbaka och kollar.

Du bör också anmäla henne som bortsprungen till id-registret om det inte redan är gjort, samt se till att dina kontaktuppgifter där är synliga på nätet! Tyvärr tror många att "dolda ägaruppgifter" innebär att det inte finns någon ägare registrerad på katten...

Är katten bara registrerad i det ena ägarregistret så kan det vara bra att även registrera henne i det andra (SKK resp. SVERAK) så att man kan hitta er så lätt som möjligt om man skulle hitta katten.

Är Sigrid kastrerad? Var hon en van utekatt? Hur länge hade hon bott i sommarstugan? Fanns det fler katter i området?

Tänk på att Sigrid i dag kan vara ordentligt olik sig efter att ha gått ute så här pass länge (om hon inte har fått mat/skydd etc). Hon kan även vara mycket skygg (vilket vanligtvis går över ganska snart igen sedan katten väl fått komma in). Därför är det viktigt att inte avfärda någon katt med liknande signalement utan att du verkligen kollar upp ID-märkning etc.

Du kan (nog) utgå från att veterinärer, djursjukhus och katthem är mkt noggranna med att kolla efter ev. ID-märkning. Däremot finns det fortfarande gott om privatpersoner som inte vet om att en katt kan vara chip-märkt, liksom gott om privatpersoner som inte vet om hur man använder t ex en örontatuering för att hitta kattens ägare. Örontatueringar kan ju dessutom bli suddiga med tiden.

Det som kan vara knepigt är ifall katten trafikdödas, för tyvärr så kollas trafikdödade katter inte rutinmässigt med avseende på ev. ID-märkning på alla orter. Privatpersoner kan också få råd som att "lägga ut katten i skogen" ifall de hittar en trafikdödad katt och ringer polisen om detta.

Det vanligaste felet kattägare gör är emellertid att vi ger upp vårat sökande för tidigt, så mitt råd är naturligtvis att du fortsätter söka! Aktivt och systematiskt.

Hoppas att hon snart är hemma hos er igen! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-05-29 16:12 #2 av: kalindas

Har du varit inne på Facbooksidan Bortsprungna och upphittade katter i Falkenberg och Varberg?
Kanske de vet något om henne. Många Djurskyddsföreningar kolla även på den sidan.
Sitter själv med en upphittad katt nu, som jag inte vet om det finns en ägare på eller om han är dumpad.

Anmäl
2015-05-29 16:24 #3 av: Katthemsmatten

Det finns också en site som heter www.hittakissen.se 

Anmäl
2015-05-31 18:04 #4 av: Elsaharr

Du kan be folk i området att titta så att de inte råkat stänga in en liten kisse i förråd eller liknande.

En familj vi känner, deras katt hade sprungit in i grannens matkällare Glad

Anmäl
2015-05-31 18:06 #5 av: Maria

#4 Denna katten har ju varit borta i ett år snart.

/Maria

 

Anmäl
2015-05-31 18:11 #6 av: Elsaharr

#5 Missade det Förlägen

Anmäl
2015-06-06 13:29 #7 av: Lena

Ge aldrig upp som sagt! Känner till fall där katter kommit tillbaka efter många år. Rekordet hitintills är 15 år. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.