Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Fall från balkongen

2015-04-18 20:47 #0 av: Uppkatten

Cirka 500 katter per år skadas efter fall från fönster och balkonger. Det är mer än en katt om dagen... Därför är det viktigt att ordna hemma så att katten inte kan falla ut, speciellt nu när det börjar bli varmt ute och många av oss gärna vill vädra eller ha öppet ut till balkongen.

En katt som råkar ut för en fallolycka får ofta allvarliga frakturer och inre skador. Sämst klarar sig överviktiga innekatter, och sådana finns det gott om i vårt land. 

Snittkostnaden för veterinärvård efter en fallolycka har beräknats till 7500 :- men självklart kan kostnaden bli avsevärt högre beroende på skadornas art, omfattning samt tid på dygnet (jouravgifter etcetera).

Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än 5 meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra att katten faller ned (se Djurskyddsbestämmelser katt, Jordbruksverket).

Självklart är det bara ett plus om även balkonger lägre ner också är in-nätade. Man kan även diskutera formuleringen ”om katter vistas ensamma” för det är naturligtvis lätt hänt att katten faller ner även om matte eller husse befinner sig ute på balkongen.

Här på ifokus liksom på Facebook läser vi ofta om katter som trillat ut från fönster och ner från balkonger. Det är unga katter, gamla katter, svarta katter, vita katter, blinda katter – ja kort sagt: alla sorters katter. Fem hundra katter per år skadas alltså, men det är förstås bara ”toppen på isberget” sett till antalet katter som ramlar ut...

Tyvärr finns det kattägare som tror att katten själv kan göra en riskbedömning, och att katten inte ”vågar sig ut” från tredje, sjätte eller tionde våningen. Efterlysningsannonserna vittnar dock om något helt annat. Där finns ”hur många katter som helst” som fallit från ”hur många våningar som helst”. Det är katter som fått upp fönsterhaken, katter som fallit när de balanserat på balkongräcket och så vidare…

Innekatter som kommit ut av misstag kan många gånger vara svåra att hitta eftersom de blir väldigt stressade och rädda ute. Samtidigt behöver de bli hittade snarast med tanke på eventuella skador.

Dessbättre kan man som kattägare göra mycket för att förebygga den här typen av olyckor.

  1. Näta in balkongen ordentligt med ett bra nät (t ex rådjursnät eller svetsnät).

  2. Sätt ordentliga spärrar på alla vädringsfönster så att fönstren bara går att öppna någon enstaka centimeter.

  3. Sätt nät för fönster som du vill kunna öppna mer ordentligt.

Om olyckan ändå är framme så är det viktigt att katten är id-märkt och registrerad (i SKKs eller SVERAKs id-register). Id-märkningen tillsammans med registreringen gör så att den som eventuellt hittar katten också lättare kan hitta dig. Och skulle katten vara illa skadad är det naturligtvis extra viktigt att snabbt kunna få tag på dig!

Se också till att ha katten ordentligt försäkrad! Det är ordentligt dyrt med veterinärvård.

Alla katter som inte skall användas för seriös avel bör också vara kastrerade. På så sätt förhindrar du att katten kan ge upphov till oönskade kattungar om den kommer ut av misstag. Vi har i dag ett enormt överskott på huskatter i Sverige, med cirka 100 000 – 150 000 hemlösa katter. Det är alltså inte läge att hålla okastrerade huskatter!

Är inte allt det här redan fixat så är det hög tid att göra det nu när våren och sommaren står för dörren!

Vänta inte utan se till att ordna med in-nätning och hakar, ID-märkning, registrering, kastrering och veterinärvårdsförsäkring snarast.

Läs gärna mer på t ex: http://news.cision.com/se/agria-djurforsakring/r/farre-katter-i-fallolyckor,c9424054 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-04-20 10:43 #1 av: Katthemsmatten

När folk skaffar barn är de tusan så noggranna med att barnsäkra hemmet. Varför kan man inte tänka på samma sätt när man skaffar katt? Funderar

Anmäl
2015-04-22 16:38 #2 av: Lena

Superbra information i detta inlägg (som passar som artikel). 

Agria skriver att det har minskat mycket med fallolyckorna hos katt sedan det blev lag på att ha balkongen inhägnad om man bor mer än 5 m upp. Undrar  hur många som föll tidigare om det är 500 nu? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-04-22 18:06 #3 av: Uppkatten

#2 Förr räknade man med ca 700 skadade katter per år jämfört med 500 skadade katter/år nu.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-04-23 12:28 #4 av: Katthemsmatten

Undrar om den lilla skillnaden beror på att folk inte vet att det finns en lag som kräver inhängnande och på att vissa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar sätter sig på tvären när man vill näta in? Så länge man inte gör åverkan på fasaden kan inte husägaren säga någonting. Lag går före lokala/privata föreskrifter, men det verkar inte som om det är så allmänt känt. För det kan väl inte bero på lathet hos kattägarna? Funderar

Anmäl
2018-06-06 10:42 #5 av: Uppkatten

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-06-06 20:47 #6 av: ApanAnn

#1 Ha ha! Vi kattsäkrade som nojjiga småbarnsföräldrar. Dels läste vi på vad lagen sade om transportburar, nätning osv. Sen fick en kattägande kompis komma med kattsäkringstips, och vi läste på här och där, plus tipsen från katthemmet då.

Häftmassan under krukor och prydnadsgrejjer har inte behövts hittills... men hellre för mycket än för lite.

Katterna fick snällt hålla sig inne tills vi säkrat balkongen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.