Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Många vanvårdade djur i Västernorrlands Län!

2015-01-18 16:49 #0 av: Lena

Katter är värst utsatta. Nästan hälften av de omhändertagna djuren i länet är katter. De är ofta övergivna och förvildade.

– Problemet är att det finns för många katter och att de har för låg status. Det skulle man kanske kunna förändra om det blev lag på att märka och registrera dem, som vi gör med våra hundar, säger Helén Löfblad.

Läs mera i artikeln i Dagbladet här!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-01-18 16:57 #1 av: taylor__lambert

Jag trodde att det redan var lag på att chippa katter, eller är det bara i vissa län som det gäller och inte hela sverige?

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2015-01-18 17:00 #2 av: Katthemsmatten

Håller med om kommentaren sist i artikeln: kanske skulle kattens status höjas om det blev lag på att märka och registrera dem!

Anmäl
2015-01-18 17:03 #3 av: Evelina!

#1 Nope. Dessutom är lagar rikstäckande.

/Evelina, sajtvärd på löpning, medarbetare på inredning och kaninhoppning

Anmäl
2015-01-18 17:14 #4 av: taylor__lambert

#3 och det vi alla vad det betyder :p jag är glad att jag vet vad län innebär 

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2015-01-18 18:53 #5 av: Uppkatten

Någon lag om chipmärkning av katt finns dessvärre inte i dag, dock verkar vissa kommuner ha skrivit in i sina lokala ordningsföreskrifter att katter ska vara "märkta".

Så här står det t ex i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun:

21 §
När en hund eller katt inte hålls kopplad skall den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer. Hunden eller katten får i stället vara ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-01-18 21:04 #6 av: taylor__lambert

Trist att det inte finns nån riktig lag, själv tycker jag katter har börjat få lite högre status än förr men den är väl inte lika hög som hundarnas. Men det är ändå en självklarhet att man ska chippa sin katt, den kan ju rymma den med eller vandra bort sig, eller råka smita ut genom dörren.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2015-01-18 21:45 #7 av: Uppkatten

Ja, tyvärr är det ju väldigt vanligt att även innekatter kommer ut av misstag. Vill minnas att omkring 500 katter per år skadas vid fall från fönster eller balkong. Det innebär att långt många fler katter än så kommer ut den vägen... Sedan har vi alla de katter som sliter sig vid koppelpromenader, som slinker ut genom dörren, som tar sig ut ur transportburen o s v. Kort sagt: innekatter kommer ut av misstag! Är katten inte id-märkt OCH registrerad (i SKKs eller SVERAKs id-register) så blir det sedan väldigt svårt för en ev. upphittare att också hitta dig som kattägare. Speciellt eftersom katter kan ta sig mycket långt, och polisens register bara är lokalt och vanligtvis inte fungerar särskilt bra. Katter kan också vara mkt svåra att känna igen när de har vistats ute en tid. Pälsen kan bli solblekt, tovig och matt. Katten kan ha magrat av kraftigt. Den kan ha fått skador som gör att den t ex rör sig annorlunda. Och den kan bete sig annorlunda, t ex ha blivit mkt skygg. Därför kan det vara svårt att alls känna igen sin katt om den inte har en ordentlig ID-märkning. Jag har själv sett foton på katter som hittats t ex efter ett halvår, och det har ibland varit nära nog omöjligt att se att det är samma katt... Katter som hittas omärkta ute riskerar därtill att avlivas/omplaceras inom kort om ägaren inte går att hitta inom några få dagar. Många tror att de har åtminstone 3 månader på sig (i enlighet med hittegodslagen), men tyvärr anses katter ha "ett ringa värde" om de inte är märkta eller raskatter, och då tillämpas inte alltid hittegodslagen. Det finns alltså all anledning att id-märka sin katt, även om det är en innekatt, för innekatter kommer ut av misstag - tro inte annat. ID-märkningen är en billig livlina för dig o din katt. MEN - glöm inte att också registrera kattens ID-märkning i ett ägarregister, annars är ID-märkningen inte till någon som helst nytta. Tyvärr är omkring 1/3 av alla id-märkta katter inte registrerade idag (om jag minns rätt), vilket är väldigt olyckligt för de katter och familjer som sedan kommer ifrån varandra...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-01-19 09:09 #8 av: taylor__lambert

En undran, brukar mer seriösa renras kattuppfödare chippmärka och regga sina kattungar? 

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.