Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
03. Hittekatter i media

Omplacering från koloni med kattpest

2014-12-25 08:41 #0 av: JenL

Hej och god jul,

Vi har sedan våren 2014 jobbat med en kattkoloni där det fanns ca. 14 vuxna katter. De får mat 3 gånger om dagen och mannen som tar hand om katterna har även fixat en bod med kattdörrar där katterna kan gå in i regn & snöväder.

Vi har fångat in flera katter där och kastrerad, id-märkt och vaccinerad de. Några blev omplacerad, några flyttade tillbacka. Tyvärr fick vi inte in flera honkatter, så det blev nya kattungar.

För tre veckor sen kom en ny katt till kolonien som tydligen var sjuk.  Efter några dagar började de första katter dö där ute. Inom 3 dagar dog 12 katter av troligen kattpest. Nu är det 9 vuxna katter kvar och en 4-5 månader ung kattunge.

Kattunge är infångad och sitter i isolation.

Jag undrar om ni har haft katter från en plats där det fanns kattpest för några veckor sen  och hur man bäst omplacera henne ?  En av de veterinärer jag ringde angående smittrisken vill inte ens ta in katten i sin praktik för provtagningFunderarHelt överdriven tycker jag eftersom katten är ju inte akut sjuk och inte kissar & bajsar & kräks överallt.

SVA anser att sådana katter ska man inte placera i hem där det redan finns andra katter, även om de är vaccinerad eftersom man kan aldrig garanterar att deras vaccinationsskydd är fortfarande så pass bra att den klara av en kattunge som kanske kan vara smittbärare. 

Så vi kan inte sätta kattungen i en vanlig stödhem eftersom de kan sen inte ta in flera katter efteråt pga eventuell smittrisk. Och ingen vill adoptera henne direkt eftersom hon är skygg.

Jag tycker synd om kattungen. Och jag tycker det är svårt för oss som jobbar med hittekatter att faktisk avgör smittrisk när det gäller katter som vi hittar eller fånga in. Detta är den första gång där vi  faktisk vet att en plats där vi fånga in katter har haft kattpest men hur ofta händer det att man vet ingenting om det har varit kattsjukdomer i infångningsområde.

Hur gör ni ? Har ni fått in katter från en plats där det har varit kattpest ? Vad gör ni då ? Vi ska ju fånga in de sista 9 vuxna katter nu i februari för TNR.

Hälsningar,
Jennifer
Föreningen 9Liv

Anmäl
2014-12-25 14:12 #1 av: Lena

Första frågan - är ni säkra på att det är kattpest som katterna smittats av? Hur har sjukdomsförloppet varit? 

Kattpest är besvärligt då smittan är så motståndskraftig och svår att bli av med. Överlever upp till ett helt år. Jag har för flera år sedan tagit in tre katter som kom från ett katthem som fått in kattpest. De hade överlevt sjukdomen. Det var inga som helst problem. Katterna själva hade utvecklat immunitet och katterna vi hade var vaccinerade. Vi hade dem i eget rum första månaden. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.