Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

Skadad hittekatt

2014-12-17 20:49 #0 av: Liini

Hej alla,

det har de senaste båda veckorna rört sig en liten skygg katt kring huset, den kommer oftast på eftermiddagen. Den lyssnar och kommer när jag pratar med den och jag har gett den mat några gånger, nu senast i kväll (17 dec). Jag såg då att den har en ordentlig skada bakom höger öra, det ser mycket djupt och fult ut. Katten är utsvulten och skygg, den är uppenbarligen van vid människor för den strök sig mot mina ben men ville inte bli klappad. Jag provade att sätta in maten i tvättstugan för att se om den går med på att gå inomhus och det gick rätt bra. Den stack iväg direkt efter maten. Jag tänker prova att locka in den där i morgon kväll och har förberett med vatten, mat, sand och en transportbur med kattluktande handduk inbäddad. Den är inte särskilt gammal, kanske 6-8 månader,  och stod och mjölktrampade på tröskeln då den ätit. Det är förfärligt att se en så liten fin katt fara så illa, jag ska göra vad jag kan för att se om det går att hjälpa den. En äldre dam några hus bort har troligen övergivit den då hon flyttade med motiveringen att "katterna är vana att vara ute". Att de också behöver mat var tydligen inte viktigt ...Planen är att ha den i tvättstugan några dagar och låta den lugna ner sig, så småningom slussa in den till mina båda andra katter som är två år gamla. Veterinärbesök snarast möjligt dessutom! Den kommer att få vara innekatt (har utebur till dem också då vädret tillåter). Fungerar det inte med mina katter eller den inte står ut med att bara vara inne kommer jag att lösa en omplacering av den. Har ni några goda råd om hur jag  får den lugn och trygg så snart som möjligt? Har aldrig tagit in en katt såhär förut men jag står inte ut med att se den fara så illa.

Anmäl
2014-12-17 20:55 #1 av: Tarotstollan

Tack för att du bryr dig!Hjärta

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2014-12-17 21:04 #2 av: [Wilbur]

Det bästa är nog att låta den vara i fred i början om den inte är trygg med människor så att den hinner titta på sin nya omgivning :)
Sen när den vant sig och inte är helt hysterisk kan du börja annonsera att du finns i närheten och prata lite med den, kanske sitta en liten bit bort från dens "bodel" och locka på den.
Såret bakom örat kan mycket möjligt vara skabb som kliats, så var försiktig och tvätta händerna innan du rör dina andra katter!
Kan du få in den i en kattbur är det bra om den blir undersökt och eventuellt behandlad av veterinär så fort som möjligt.
Glöm inte att säga till polisen att du tagit in den så att de skriver upp den som hittekatt, hittar de inte ägaren tillfaller den dig (om du vill ha den) efter en viss tid :) Hör med dom om de betalar veterinärbesöket också!

Verkligen fint med folk som bryr sig om hittedjur! Lycka till! 

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl
2014-12-17 21:07 #3 av: Tjeja

håller med #1 tack att du bryr dig!

Feliway adapter kan kanske fungera.. fast den tar ju några dagar att få effekt på förstås. Men kan vara en bra hjälp i relationen med dina tidigare kissar.

Se till att alla kissarna är vaccinerade ordentligt innan du släpper ihop dem med varandra. Jag skulle nog vänta med att släppa in den nya till de endra tills den var avmaskad och vet beskitad, behandlad osv. Eftersom den kan bära på all möjlig ohyra dina innekissar kan bli smittade av annars.

M a o, nya kissen behöver nog lite karantänsid innan den får komma in till de andra två.. för alla 3 kissars skull.

Kastrering är förstås också en sak som kan vara smart att klara av så snart som möjligt då det hjälper till/underlättar i relationerna och introt med de andra kissarna med. 

Och igen, Tack för att du bryr dig och engagerar dig!  Hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-12-18 12:04 #4 av: Katthemsmatten

Vad skönt att du bryr dig om den lille missen! Du har fått bra råd i tråden. Vill bara tillfoga att om du är någorlunda säker på att det är den f.d. grannens katt så bör du göra en anmälan om att katten övergivits. Det är olagligt att lämna djur på det viset som du beskriver. Länsstyrelsen och polisen bör få vetskap om detta. Gör klart att du tar ansvaret för katten fr o m nu.

Anmäl
2014-12-18 18:41 #5 av: Liini

Hej alla,

tack för alla goda råd! Jag lockade in katten i morse i tvättstugan och nu i kväll har hon (tror det är en hon) gått på lådan och ätit all mat (spetsad med avmaskningstablett:) ). Inga försök att bryta sig ut när jag kom utan hon gömde sig och kom fram igen när ny mat serverades. Dörren är nu också blockerad med en masonitskiva i lagom höjd för mig att kliva över. Nu ska jag låta henne lugna sig några dagar sedan blir det veterinärbesiktning, vaccinering och andra behandlingar som behövs.  Jag ska berätta hur det går:)

Tack igen alla och ha det gott!

Hälsningar Liini

Anmäl
2014-12-18 19:04 #6 av: Tjeja

Ååh vilka trevliga nyheter!! Vilken lycka att ni funnit varandra! Speciellt för lillkissen då förstås! Skönt att det gått så bra att hålla henne inne, hon är nog mycket tacksam över att slippa irra ute i kylan nu. speciellt när hon nu upptäcker att hon får både mat och värme hos dig.. snart kommer hon känna sig tryggare också ska du se! Hjärta

Extra mycket ros ska du ha för att du planerar in allt med veterinär och behandlingar som behövs!

Följer nyfiket utvecklingen! Tummen upp

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-12-18 20:28 #7 av: Tarotstollan

Härligt, kommer också att följa!Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2014-12-18 20:29 #8 av: I want to belive

Du är en riktig hjälte, du ska ha väldigt mycket credit för denna insats ! hoppas att missen får förtroende för dig , sjukt starkt gjort . Hjärta

Anmäl
2014-12-19 12:38 #9 av: Katthemsmatten

Vilken fin nyhet! En liten kisse mindre som kommer behöva genomlida en våt och kall vinter utomhus. Blomma

Anmäl
2014-12-22 20:22 #10 av: Liini

Hej igen!

Idag har vi varit hos veterinär och försökt kolla. Lilla damen samarbetade inte överhuvudtaget och veterinären var rädd om sina händer så det stannade vid en dos Stronghold i nacken för att ta död på skabbkvalster mm. Såret har läkt jättefint nu när hon är inne och vilar, äter och sover som hon ska. Ordinationen är en månads vila för sig själv så vi ser om hon ska ha ungar eller inte. Vaccinationer mm får vänta in det beskedet. Hon blir mer och mer frimodig nu, stryker sig mot mina ben, spinner och rullar runt på rygg. Hon har fått en mysig sovplats och ett ställe att gömma sig på och kommer efter ett par minuter när jag kommer in med mat morgon och kväll. Håller jag tonfisk kommer hon fram och nosar på mina fingrar och slickar av tonfisken. Jag önskar så att hon ska bli lite tryggare men inser också att det kommer att ta tid. Det är så skönt att ha henne här, i trygghet och veta att hon inte är ute och dräller i vinterrusket.  Jag ska berätta hur det går! Ha det gott alla

kram

Liini

Anmäl
2014-12-22 21:08 #11 av: Uppkatten

Härlig läsning! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2014-12-22 21:26 #12 av: Tjeja

Håller med #11 Härlig läsning! Tummen upp

Ja det kan ju ta väldigt lång tid ibland för endel kissar att återfå fullt förtroende för någon människa. Har hennes första matte släppt ut henne vind för våg är det ju inte så konstigt om hon är försiktig nu i början! Men du är helt på rätt väg!!! Pokal

Du gör ett fantastiskt bra jobb så här långt! Fortsätt bara att vara lika go och fin som nu ska du se att hon kommer smälta med tiden! Nästa gång hon ska till veterinären igen får vi hoppas att det går lite lättare och att hon känner sig lite mer trygg så vetten kan vaccinera henne i och knocka henne lite så att en kastrering blir möjlig att göra.

Håller tummarna för att det inte är några bebisar i magen. Men är det så i alla fall håller jag alla tummar och tår för att det går så lätt och bra som möjligt för både mamma och bebisar!

Fortsätter följa med spänning! HjärtaBlomma 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2014-12-22 22:46 #13 av: Katthemsmatten

Tack för den fina uppdateringen!

Anmäl
2014-12-27 07:45 #14 av: Liini

Hej igen!

Tänkte ge er en uppdatering av hur det går för Smulan (hon är tabbymönstrad och ser ut som en kaksmula:)). Hon läker fint vid örat men kliar sönder det läkta emellanåt -det kliar antagligen i det pälslösa området. Med hjälp av kattmjölk, tonfisk och god kattmat har  jag lyckats flörta med henne så mycket att hon kan bli "klappad" med en långskaftad, vinklad målarborste (tack för tipset härifrån siten"). Hon spinner när hon blir "klappad" av borsten och det blir hon morgon och kväll nu när hon äter. Jag sitter bredvid henne när hon äter, hon kommer och stryker sig mot mina ben och vågar röra sig i rummet när jag är där. Vi är på god väg att bli goda vänner tror jag. Inga bebisar  sikte ännu, där vet jag inte hur det blir ännu. Jag håller på att förbereda för att flytta in henne i huset från tvättstugan och ska sätta upp en nätdörr som kan hålla henne och mina andra båda katter ifrån varandra medan de blir bekanta. Fortsättning följer - tack för alla goda råd härinne!

Kram Liini

Anmäl
2014-12-27 14:09 #15 av: Katthemsmatten

Tack för den hoppfulla uppdateringen. Ser fram emot flera så småningom. Betr. att lära henne bli klappbar så är det ett bra sätt att sakta vänja henne vid att handen kommer närmare henne på penselns skaft. Tids nog kommer du kunna använda penseln för att klappa henne medan du samtidigt rör henne med den andra handen längre bak. Slutligen kommer du få uppleva att  hon accepterar din hand. Börja med att hålla den knuten. Fingrarna kan uppfattas som fientliga klor. Det är därför det är en bra idé att alltid ha handen knuten när man börjar röra skyggisar. Och givetvis ska du aldrig komma med handen ovanifrån för det uppfattas fientligt och skrämmande när man inte har koll på vad det är som kommer.

Anmäl
2014-12-27 15:45 #16 av: Tjeja

Heja Liini! Vilken trevlig uppdatering! Följer med spänning fortsättningen! Bra med gallerdörr mellan kissarna att lära känna varandra igenom ett tag! Tummen upp

Har du förresten sett eller läst något på sidan Kattstatus.se? Gör det annars där finns alla möjliga bra katt-tips för alla möjliga saker. Bl. a hur man på ett bra sätt introducerar vuxna katter till varandra (fast du verkar ju ha ganska bra koll p det redan, men ändå!) Skrattar

Kattstatus artikelsamling: http://www.kattstatus.se/artikelbanken.html

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-01-04 19:42 #17 av: Liini

Hej alla!

Smulan har nu fått ett krypin högst upp i en förvaringshylla inrett med pläd och handduk, hon hoppar dit via frysen och tycker tydligen det är skönt att kunna spana på vad jag gör lite uppifrån. Hon struntar i andra mysplatser som inretts på golvnivå. Hon bor fortsatt själv i min tvättstuga och får ha lugn och ro där, jag tittar till henne morgon och kväll och sitter då ca 1 timme inne hos henne. Igår lyckades jag få klappa henne för första gången utan pensel medan hon åt. Idag blev hon tydligen överraskad över sig själv och kom på att händer inte är så kul så jag fick mig en smäll med tassen och ett fräsande. Det tog en minut efter det så satt hon och spann igen medan hon åt och jag klappade henne med pensel igen. Två steg fram och ett tillbaka.... Någon som känner igen att det inte går klockrent framåt att socialisera katter?  Det är nog så att det är ungar på gång. Jag är ingen expert men hon växer i sidled på mittpartiet - tycker det kändes som ungar när jag klappade henne. Det lär visa sig. Jag är glad att det går så här bra efter bara två veckor.  Uppdatering kommer igen så småningom.  Kram alla och tack för de goda råden jag fått här.

Hälsn Liini

Anmäl
2015-01-04 20:34 #18 av: Uppkatten

Två steg framåt och ett tillbaka är klassiskt...! GladDet brukar också finnas långa perioder när det inte går särskilt mycket framåt alls, följt av perioder då det händer en hel del! Det viktiga är att inte stressa på katten.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2015-01-05 21:28 #19 av: Tjeja

Härligt det går ju jätteframmåt med stora kliv juh! Att det blev ett kliv tillbaka för en stund är ju som #18 skriver klassiskt och nästan hör till tycker jag. Fortsätt bara i lugn och ro, som #18 också skriver, utan att stressa katten. Så kommer det rätt vad det är nya framgångar allt eftersom. Hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-01-08 22:51 #20 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 17 som jag förstått det har du bara haft henne inne i 2 veckor och inte helt van vid att socialisera katter så det är ju fantastiska framsteg du gjort med misse.

Anmäl
2015-01-28 19:10 #21 av: Liini

Hej igen härinne,

tänkte ge er en liten uppdatering av hur Smulan har det. Hon har fortsatt bo för sig själv sen hon kom och har haft det lugnt och skönt, mycket och god mat, mycket sällskap morgon och kväll och verkar nu må väldigt gott. Jag kan klappa henne och hon sitter alldeles bredvid mig när hon äter och spinner samtidigt. Hon har börjat löpa för några dagar sedan och idag bokade jag tid för kastrering i nästa vecka då löpet passerat. Efter det kommer hon att få flytta in i huset och så småningom få träffa sina båda nya kattkompisar Ture och Siri som har varit mycket nyfikna på att jag luktar främmande katt morgon och kväll. Smulan kommer att få stanna här om det fungerar med de båda andra katterna. Om det inte skulle göra det har jag en arbetskollega som mer än gärna tar emot henne. Tack igen till er alla för alla goda råd och vänliga ord!

kram Liini

Anmäl
2015-01-29 08:36 #22 av: Tjeja

Ååh vad kul att det gått så bra så här långt! Men snälla fortsätt hålla oss uppdaterade hur det går för henne med och efter kastrering, "inskolning" med de andra två kissarna eller om hon skulle behöva flytta. :)

"sagan" är liksom inte riktigt slut för oss som läser här än liksom förrän vi vet att hon kommit in i sitt nya liv helt. :) Eller ... inte för mig i alla fall (kanske inte då heller egentligen.. man är ju alltid nyfiken hur det går för en kisse man följt lite.. men då känns det i alla fall som att hennes dåliga år äntligen fått sitt slutgiltiga avslut. HjärtaSkrattar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.