Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Ett sarkastiskt uttryck "Döda katter lider inte"

2014-12-13 14:01 #0 av: Lena

Uttrycket "Döda katter lider inte" är bland det värsta jag vet. Kopierar in en diskussion i ämnet med en syn som är alldeles för vanlig:


"Om jag äger en katt och jag inte kan ha kvar den av nån anledning, och jag har svårt och bli av med den. Så inte tycker jag det är nå fel att jag avlivar den då. För jag menar katten lider ju inte".

Min kommentar: Den där clichén att "en död katt lider inte" är ett uttjatat försvarsargument från dem som avlivar katter. Personligen anser jag det endast befogat när det handlar om en svårt sjuk katt som det inte går att bota. Men här talar vi om friska katter som ju faktiskt inte lider över huvud taget. Och handlar det om din egen katt är det ditt ansvar enligt djurskyddslagen att inte utsätta den för lidande. Som kattägare har du ansvaret att ta väl hand om din katt helt enkelt. I många länder finns det förbud mot att avliva friska sällskapsdjur. Så är det tyvärr inte i Sverige. Om vi hade haft en sådan lagstiftning i Sverige skulle det motverka den tråkiga slit och släng mentalitet vi har här. Något som blir särskilt vidrigt när det handlar om levande djur. Att skaffa sig djur och sedan ta död på dem när man inte tycker det är roligt längre kan inte vara annat än fel. De flesta som skyller på att de inte lyckats omplacera sin katt har i själva verket inte gjort särskilt mycket åt saken. Skaffa inte katt eller några andra sällskapsdjur överhuvudtaget om du har tankesättet att det bara är att låta döda dem om du inte vill/kan ha dem kvar.

Att leva eller dö det är frågan:

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-12-15 11:15 #1 av: Katthemsmatten

Bra kommentar, Lena!

Anmäl
2015-01-03 16:22 #2 av: ElisabethB

Helt klart sant!

Ytterligare argument från avlivningsförespråkare som är riktigt illa är "Varför avlivar du inte katten?" - Men mina katter mår bra! Den ena är frisk och den andra är symptomfri (nästintill) med sin medicin. Han har astma och allergi, men han har medicin mot astmaanfallen (nu har han inte haft något på flera månader) och allergin har han inga problem av då det finns bra mat utan fisk..

Nej, först när katten mår bäst att avlivas kommer jag att göra det - inte förr..

Anmäl
2015-01-04 15:33 #3 av: Katthemsmatten

#2 En inställningn jag definitivt håller med dig om.  Så länge en katt har ett gott liv genom medicinering finns ingen anledning att avliva den i förtid.

Anmäl
2015-01-14 19:08 #4 av: Lena

#2 Så tänker jag med! Ibland kan man tro att vissa kattägare har katt för att få avliva dem. Maktgalenhet med i spelet eller vad kan det vara? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-01-15 07:53 #5 av: ElisabethB

#4 Ingen aning Lena.. Men maktgalenhet kan nog vara en del i det hela.

Om jag väljer att inte röka (!) upp mina pengar (!) - utan istället använda mindre pengar (!) på att hålla två katter (!) anser jag att det är min ensak. Skämtar

Kan nämna att Artur inte haft något astmaanfall på 7 månader nu, vilket är rekord. Båda katterna tycker att maten de får smakar gott och verkar vara nöjda med sina liv.

Ifall du skulle se bildtråden på huskatter så är jag säker på att du inte skulle betrakta honom som en sjuk katt, kanske lite blyg.

Nej - jag är sjukare än katten och trivs ändå med mitt liv, så varför skulle inte han göra detsamma?

Anmäl
2015-01-15 16:30 #6 av: Katthemsmatten

#5 Nu måste jag leta upp den bilden!

Anmäl
2015-01-17 20:52 #7 av: Rafflan

En katt med hem, mat och värme bör inte avlivas. Men ta tex min ena katt, hittades ute i oktober, han var mager som ett benrangel, hade inte överlevt vintern och kylan. I hans fall hade jag hellre sett att han avlivades än att han slängdes ut igen i kylen för att "det är fel att avliva hemlösa katter", och som vanligt, ALLA katthem är fulla. Dock hade jag plats för honom och han fick komma hit och mår nu bra. Men det är det som är grejen, finns det ingen som kan ta emot dem och man låter dem gå kvar ute i kylan utan mat och värme riskerar dem att dö en plågsam död...

Hatar Sverige och deras dåliga lagar ang katter, det är det som orsakar allt lidande. Märkningskrav hur jävla svårt ska det vara....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.