Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
15. Bortsprungna/upphittade katter

Bortsprungen döv katt Sölvesborg

2014-11-01 15:45 #0 av: Barbrotycoon

Vår Lucas är borta. Han är innekatt och har troligen smitit ut med barnen sent i onsdagskväll 29 oktober, Sölve i Sölvesborg. Vi har haft fälla ute två nätter, lagt lappar i brevlådor, annonserat på Facebook. Helt spårlöst borta.  Hans örontatuering är 9A347

Maila barbrosos@gmail.com

Anmäl
2014-11-01 16:19 #1 av: Uppkatten

Sätt upp MASSOR av efterlysningslappar 400 meter bortåt i varje riktning sett hemifrån där ni ber folk om hjälp med att leta.

Sök efter honom under dygnets lugna del, d v s i skymning, mörker, gryning. Så dags är katter lite extra "aktiva och modiga" och det är större chans att han vågar ge sig till känna så dags. Var ute MÅNGA timmar i sträck så ökar chansen ytterligare att han vågar ge sig till känna.

Katter som kommer ut på det här sättet - och som inte är vana vid att vara ute - blir mycket stressade och stannar ofta kvar i husets närhet under ett antal dygn, spec. om de har tillgång till mat o vatten. Ofta ligger de gömda o trycker och söker mat sedan det börjat bli mörkt. Ha med ficklampa ut i mörkret och sök extra noga i buskage, under bilar, uppe på bildäck, på uteplatser i markplan etc. En katt som ligger och trycker kan bli i stort sett "osynlig". När min egen katt var på rymmen visste jag exakt var hon låg (i ett stort buskage) trots det var det nära nog omöjligt för mig att se henne stundtals trots att hon låg i stort sett helt stilla på en o samma plats. Hon blev extremt liten och "platt".

Har ni fällan placerad ung. där han kom ut? Står den lite skyddat t ex invid en vägg eller intill ett buskage? Har ni väldoftande mat i fällan t ex tonfisk eller grillad kyckling (ta bort alla ben först då de kan skada kattens mag-tarmkanal)? Är fällan övertäckt med t ex en filt (se till så att filten inte hindrar fällans funktion bara!)? Annars så är det sånt ni kan prova! Ge inte upp - det kan behövas många, många försök med fällan innan katten går i den!

Har ni möjlighet så försök att erbjuda katten "en fri väg in", d v s om ni kan ha t ex en altandörr öppen över natten där katten kan få slinka in. Ha väldoftande mat placerad en bit in i rummet. Tänk dock på er egen säkerhet i första hand om ni testar detta! Kanske kan man erbjuda en fri väg in så länge som familjen är vaken åtminstone (om man bor så att det är möjligt).

Anmäl katten som bortsprungen till polisen på 114 14, anmäl katten som bortsprungen till id-registret (är den inte registrerad så ser ni till att göra det akut hos såväl SKK som SVERAK).

Efterlys gärna katten på Blockets efterlystsida, i lokaltidningen, på Facebook-sidor som "Vi längtar hem", "Bortsprungna katter - djur.id", "Missing Cats Sweden" mfl. Många katthem har också sidor där man kan efterlysa sin katt.

Håller tummarna för att han snart är hemma hos er igen! Eftersom katten är döv får ni försöka ha sök-sätt som riktar sig mot hans övriga sinnen (ffa lukt och syn). D v s vistas ute mycket i mörkret så han kan få syn på er, väldoftande mat i fällan, kanske en filt ovanpå fällan med er doft på o s v. En del ställer även ut använd sand från kattlådan etc.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2014-11-01 20:40 #2 av: Barbrotycoon

Tack för alla tips, fällan står vid dörren där han smet ut, intill en vägg. Vi har två innätade uteplatser så doften av huset borde han känna igen.  Anmält till polisen och SKK. Vi har lyckats fånga 7 katter på två dygn utan vår egen lilla plutt. 4 av dem är katter vi matat ute hela hösten och velat ta in innan vintern så nu är de i vårt stora rum i källaren. Vi ska gå ut med ficklampa lite senare och lysa i buskarna. Vi har lämnat lappar i brevlådorna en bra bit från huset, 26 hushåll. Tyvärr ingen möjlighet med fri väg in då vi har 11 katter i huset. Keep you posted!

Anmäl
2014-11-01 22:51 #3 av: Uppkatten

Hmm... det där låter nästan som kattfångarrekord...!

Kan man ordna fri väg in på någon av de in-nätade uteplatserna och inreda där med familjens doft, skydd, mat mm och hoppas att katten tar sig in och stannar där? Eller att man har fri väg in i ett rum (och de 11 övriga katterna i andra rum) tills familjen går och lägger sig?

Kanske blir det dock lättare för "rätt" katt att gå i fällan nu när inte lika många andra katter "sitter i den och sitter ivägen"... Men jättebra att även övriga katter får komma in nu inför vintern.

Håller tummarna inför natten!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2014-11-02 09:22 #4 av: Barbrotycoon

Nej ingen Lucas i natt heller. Någon har dock varit i fällan och ätit maten men den har inte slagit igen. En av de nätade uteplatserna har en "dörr" men om han går in och äter så går han säkert ut igen men det är värt ett försök.

Anmäl
2014-11-02 10:07 #5 av: Barbrotycoon

Hej igen, här ska vi ha öppet nu och för hförhoppningsvis hör vi honom när han kommer in. De andra två missarna får leva med att ha halva utrymmet och inte gå ut på några dagar.

Anmäl
2014-11-02 10:28 #6 av: Uppkatten

Kan ni ställa en s k baby-watcher vid matkoppen så hör ni om någon är där och äter och kan kolla vem det är?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2014-11-02 11:44 #7 av: Barbrotycoon

Vi har ingen. Den har vi tyvärr givit bort. Men ska höra med någon om de har. Sist vi använde den var när en jourkatt väntade ungar i källaren. Bra tips (igen) TACK!

Anmäl
2014-11-03 16:47 #8 av: Katthemsmatten

Håller tummarna för Lucas. Och all respekt för att ni tagit in de övriga som klivit in i fällan. Blomma

Anmäl
2014-11-06 19:53 #9 av: Barbrotycoon

Efter 8 dagar har Lucas hittat hem. En granne hörde honom och kände igen honom på alla lappar de fått i sin brevlåda :)

Anmäl
2014-11-06 19:58 #10 av: Uppkatten

Grattis!!! TårtaBallong

Njut!!! HjärtaDet finns inget härligare än att få hem sin katt igen!!!

Lappar i brevlådor får ofta folk att titta till lite extra, det är en bra metod.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.