Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar

testamentera till organisationer f hittekatter od

2014-07-01 18:10 #0 av: kattöga

(Vet inte vilken rubrik jag skulle lägga detta inlägg, flytta gärna om det hamnat fel.)

Jag jobbar just nu på att upprätta ett testamente, har möte med min advokat om en månad. Något som jag har bestämt mig för sedan många år, men inte förrän nu tar jag tag i att upprätta ett testamente. När jag avlider (vilket jag hoppas dröjer många många år än) vill jag att (värdet av) en del av det jag lämnar efter mig går till någon förening/organisation som tar hand om övergivna/hemlösa katter.  En organisation/ett katthem eller dylikt med No Kill-policy! Är det någon som vet hur jag bör utforma testamentet/lägga fram det i testamentet (på ett ungefär) när det gäller detta? Jag vill inte namnge något katthem/någon organisation i testamentet, eftersom jag inte vet om dom fortfarande är aktiva den dag jag dör. 

Eller vet någon vart jag kan vända mig för info om detta? Jag vill gärna ha så mycket som möjligt klart innan jag besöker min advokat/jurist, eftersom det kan bli kostsamt om han ska ta reda på alla detaljer :)

Katt

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-07-01 19:49 #1 av: kalindas

Du kan kanske välja att testamentera till Djurskyddet Sverige http://www.djurskyddet.se/ och sen öronmärka pengarna att det ska gå till katter i behov av hjälp. Glad

Anmäl
2014-07-01 20:41 #2 av: Lena

Du behöver nog vara mer specifik när du skriver testamentet. Men det där kommer din advokat att kunna rådgiva dig i. Om du t.ex vill att organisationen ska stå för No Kill är inte Djurskyddet Sverige något bra alternativ eftersom de inte stödjer den filosofin. Inte i dagsläget. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-07-02 09:45 #3 av: Katthemsmatten

Varför inte vända dig till Svekatt? Svekatts medlemmar är alla ideella föreningar som har en No-kill filosofi. Det är ett krav för att få bli medlem. (www.svekatt.se)

Anmäl
2014-07-02 10:01 #4 av: MewTwo

Det finns en del katthem som har färdiga förslag som man kan ha som mall.

Den här modellen har jag gjort till Örebro katthem efter att ha tittat på de andras: http://www.orebrokatthem.com/dok/testamente.doc 
Du får gärna ta den som hjälp! Lycka till!

Anmäl
2014-07-02 11:10 #5 av: kattöga

Åh tack alla så jättemycket för tipsen och tankar! 

#1  Om Djurskyddet inte står för No Kill fullt ut, så vill jag nog inte testamentera till dom. Men tanken om att pengarna ska vara "öronmärkta" är ju toppenbra!

#2 Ja jag får nog hjälp med utformningen av advokaten, det tror jag också. Men bra att jag nu har fått lite idéer om vart pengarna kan gå. Visste inte att Djurskyddet inte står för No Kill, tack för den infon.

#3 Svekatt låter ju som en jättebra idé. Chansen är ju stor att Svekatt finns kvar länge än. Om inte så kan man ju skriva "eller motsvarande organisation" eller nåt sånt.

#4 Tack för din mall också Mew Two, jag ska genast gå in och titta på den! Så snällt av dig!

Nu får jag nog ihop ett bra testamente!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-07-02 12:18 #6 av: kalindas

Detta är kanske av intresse om du har egna djur.
http://www.djurtestamente.se/

Anmäl
2014-07-02 13:48 #7 av: johnnys girl

Bra att du är noga med NoKill. Inom katthjälpsvärlden är SVEKATT  och de anslutna katthemmen de enda alternativen. 

Djurens Rätt står för no-kill men är ett förbund som riktar in sig på alla djurslag och är inte så aktiva inom kattfrågan själva,  Men det kan vara ett alternativ och de har ett samarbete med SVEKATT. 

Djurskyddet Sverige svajar betänkligt i    kattfrågan och vågar inte ta ställning vare sig för eller emot  TNR-metoden.Men de är nog mest emot, fast kanske lite för, men egentligen inte. De anser att bästa hjälpen för skygga katter är avlivning.

Djurens Vänner är kantat av skandaler och oegentligheter. Tusentals katter har avlivats i hemlighet med gas fast man låtit folk tro att de fått nya hem. I Stockholm ha man i många år drivit en avlivningsstation. Där folk fått komma med katter, egna eller upphittade för avlivning. Den är gudskelov nedlagd nu. Avlivning verkar vara deras bästa djurskyddsmetod

Djurhemsföreningen anser att det är djurplågeri att hjälpa skygga katter. Varken TNR eller socialisering är ok.  Katter ska inte vistas länge än tre månader på ett katthem. Har de inte fått ett hem då bör de avlivas.

Och här har ni anledningen till att SVEKATT  bildades. Det behövs en motvikt till all denna galenskap.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2014-07-02 17:19 #8 av: kattöga

#6 Tack Kalindas! Något jag inte har tänkt på men kanske borde göra, att lägga in sina egna djur i testamentet. 

#7 Bra info johhnys girl, tack! En sån sammanställning borde kanske ha en egen tråd eller kanske finns det redan en sån.  Har läst lite bland trådarna och har förstått att det finns bra katthem och föreningar och så finns det "katthem" ......

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-09-29 11:21 #9 av: kattöga

Efter samråd med min advokat så blev delen om att testamentera till katthem i testamentet så här: 

……”resterande XX % fördelas med XX % till ett katthem eller annan kattorganisation som är medlem i Sveriges Kattskyddsförbund eller motsvarande förbund med samma policy, d v s som har till syfte att i verksamheten ta hand om övergivna eller förvildade katter…..”

(Ser nu att det står Sveriges Kattskyddsförbund, istället för Svenska Kattskyddsförbundet. En miss som jag får fixa till......)

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2014-09-29 11:35 #10 av: johnnys girl

# Toppenbra!

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.