Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar

Ha utekatt och jourhems-katt samtidigt?

2014-06-21 12:38 #0 av: OurKingdom

Hej! 

Vill börja med att säga att jag inte planerar att vara jourhem i dagsläget, då jag under kommande år kommer att plugga och kanske bo i studentlägenhet vid någon tidpunkt, därmed inte ha tid att lägga på en eventuellt skygg katt. Jag har just nu en katt på 5 år, som är utekatt, och kommer att bo hos min mamma eller min bror tills dess att jag bor passande för att ha katt. Han går inte att ha som innekatt då han trivs med att gå ut och in flera gånger om dagen. 

Han kommer dock vara min sista utekatt - släppa ut helt fritt och inte ha någon koll på katt. Efter att man läst på om alla risker som finns med det, trots att mina katter aldrig råkat ut för något, så känns det ändå obehagligt och taskigt mot katten. 

Sannolikheten är att, om jag fixar ett ordentligt boende innan dess att min katt blir för gammal och dör, så kommer han flytta till mig. Jag betalar alla hans kostnader och är den i familjen som har intresset för katter. 

Jag har dock fått intresse för att vara jourhem också, något som kräver att katten är inomhuskatt. Förutsatt att min katt fortfarande är i livet, så kommer detta då, kanske, bli lite krångligt.

Kan jag ha innekatt samtidigt som utekatt? Funkar det tex att utse ett rum åt innekatten medan jag har min andre katt? Eller borde jag helt enkelt vänta tills min katt passerat (ush, känns jobbigt att tänka så..)?

Undrar mest om någon annan gjort något i den här stilen eller rent allmänt hur ni har era jourhems-katter? 

Tips och alternativ och diskussion uppskattas!

Tack i förväg! :)

Anmäl
2014-06-22 13:27 #1 av: Lena

Det som brukar vara problemet om man har utekatt och jourhemskatt samtidigt är smittrisken och rymningsrisken. Dessa två bitar behöver säkras. Sedan finns det säkert olika behov hos jourhemskatterna med. I vissa fall kan det nog blir frågan om utegående jourhemskatter även om det inte är det vanligaste. I så fall behöver miljön vara lämplig. Typ att man bor på landet. 

Det är alltid det aktuella katthemmet som avgör hur man ställer sig. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-06-22 15:56 #2 av: Rödis

Jag har provat olika varianter och har i skrivande stund både utegående och innekatter hos mig. Det går bra så länge inte innekatten börjar längta ut av att se mina egna gå ute... detta har hänt mig och jag har varit tvungen för kattens skull att lära den vara både ute och inne. 

Just nu har jag skygga katter blandat med egna utegående, dessa är det inte fråga om att släppa ut förutom möjligen en av dem så småningom men hitintills går detta bra faktiskt!

Har även haft jourkatter med just behovet av att gå ute och det har varit mkt lyckat, de har artat sig mkt bra dessa katter och funnit sina föralltidhem som varit underbara för dem.

Jag har dock fått vara mkt närvarande och jobbat mkt med invänjning av olika katter!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.