Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
13. Kattprat i allmänhet

kattunge fråga

2014-03-07 18:15 #0 av: zorro2

en dum fråga men så er det när man ikke kan.

jeg undrar bare hva og hur skal man agera om man skulle hitta en kattunge?....

1) kolla om det fins en mammakatt i närheten, det er selvklart at man koller om det fins en mammakatt i närheten. men hur gjör man?....

sitter der med kattungen og venter på mammakatt

tar kattungen i famnen og går rundt samtidig som man ropar med lav röst på mammakatt.

alltså nu har jeg ikke råkat ut for sånt, men tycker at det vori bra å veta ifall om at.

 


 

Anmäl
2014-03-07 22:38 #1 av: Gatukorsning

Det beror nog lite på hur stor eller hur gammal kattungen verkar vara samt i vilket skick den är. Detta kan ju låta grymt, men om en mammakatt har fått en kull ungar utomhus och en av ungarna är svagare än de andra så kan hon lämna den för att ge all sin kraft och energi till de ungar som är starka och som har större chanser att klara sig.


Anmäl
2014-03-10 13:09 #2 av: Katthemsmatten

Som #1 skriver så får kattungens gissade ålder vara ledtråd för hur man ska agera. Om det är en unge som inte ens öppnat ögonen, gå bort från platsen för det är sannolikt att mamma har lagt den där för att hämta syskonen ett i taget. Det är naturligt för mamman att flytta sina ungar till ett nytt, torrt och tryggt ställe efter några dygn.

Är kattungen större, håll dig undan och gå tillbaka efter någon timme för att se om katten fortfarande ligger kvar. Om det inte är kallt ute är det ingen fara att låta den ligga. Man stör oftast mer genom att plocka upp ungen. Mamma finns nästan aldrig så långt ifrån sina ungar som hon dessutom har lärt att de ska ligga stilla och vänta till dess hon kommer tillbaka. Inte förrän ungen legat flera timmar kan det vara läge att fundera på att plocka upp den och ta den till veterinär för kontroll.

Min erfarenhet är att människan har alldeles för bråttom att ta hand om en kattunge utan tanke på att mamma katt riskerar mjölkstockning om den inte får ge ungarna di.

Anmäl
2014-03-10 21:23 #3 av: zorro2

ok, takk for svaren.

som sagt jeg har aldri hittat eller sett någon/några kattungar, men har merkt at jeg har blivit mer oppmerksam når jeg er ute på mine promenader. også slog tanken meg, "varför så oppmerksam du vet jo endå ikke hva du skal gjöre" 

derav denne frågan her samt så har jeg ingen sån der avancerat mobil med internet og allt hva det er, så jeg kan liksom ikke bare logge inn meg og fråga efter hjelp.

avvakta några timmer og sen kolla igjen då, og under tiden kommer jeg säkert til å fiksa hjelp från kunninga :)

takk en enn gång

Anmäl
2014-03-11 10:04 #4 av: Katthemsmatten

#3 Du börjar bli en äkta 'hittekattsmänniska'!  De där funderingarna har vi nog alla och det är bra att ställa frågan innan man hamnar i situationen du beskriver.

Anmäl
2014-03-12 18:50 #5 av: Lena

Ja det är alltid bra att ligga steget före så att säga! ;) 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.