Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

No Kill är inte förenligt med djurskyddslagen!

2014-02-07 10:35 #0 av: SVEKATT

I sitt Nyhetsbrev 1  2014 går Djurhemsföreningen ut i ett fult  angrepp mot SVEKATT, dess medlemsorganisationer och alla som arbetar enligt No-Killmetoden .

NoKill policy är oförenligt med den värdegrund som delas av djurhemmen anslutna till Djurhemsföreningen, men vad mer är: den är oförenlig med djurskyddslagen” slår styrelsen fast. Därefter uppmanar man sina medlemmar att genomlysa frågan för att göra ett vägval. 

Djurhemsföreningens inställning visar på ett gammaldags och omodernt synsätt på katter och katthemsverksamhet. De har helt missat att det skett massor på vägen och synen på kattens rätt till sitt liv har utvecklats. I många länder anser man att TNR är den enda metoden för att komma tillrätta med situationen för de förvildade katterna och modern forskning ger stöd för den slutsatsen. De visar med sorglig tydlighet att de totalt missuppfattat vad NoKill innebär . Trots detta sticker Djurhemsföreningen huvudet i sanden och hotar sina medlemmar med uteslutning om de inte väljer rätt väg. Tidigare hade Djurhemsföreningen i sina stadgar att en katt fick vistas max 3 månader på katthem. Om den inte hittat ett nytt hem inom den tiden skulle den avlivas. Efter massiv kritik har man tagit bort det kravet, men i sina riktlinjer som de anslutna katthemmen förväntas följa anges att en katt inte får vistas längre än tre månader på katthemmet Vad som sker efter den tidsfristen lämnas åt fantasin.

Ett sådant påhopp kan inte få stå oemotsagt och SVEKATT har svarat i ett öppet brev

 

Öppet brev till Djurhemsföreningens styrelse och dess medlemmar

 

2014-02-06

 

 

I sitt nyhetsbrev nr 1/2014 går Djurhemsföreningen till angrepp mot SVEKATT och dess medlemsföreningar, genom att indirekt anklaga dem som anammat en No-Killpolicy för djurplågeri. En grov anklagelse som inte kan få stå oemotsagd.

 

Det finns inga belägg för att skygga eller förvildade katter utsätts för lidande på något katthem i Sverige. Samtliga katthem som är medlemmar i SVEKATT har så kallat §16-tillstånd. De har alla fått sin verksamhet godkänd av Länsstyrelsen, som inte har haft något att anmärka på avseende de skygga katterna i katthemmens vård. Det är beklagligt att Djurhemsföreningens styrelse väljer att attackera något som den så uppenbart inte har tagit reda på fakta om. Det är också anmärkningsvärt att styrelsen anser sig vara bättre lämpad än myndigheterna när det gäller att avgöra vilka organisationer som följer djurskyddslagen.

 

Vidare menar Djurhemsföreningens styrelse att TNR-metoden inte är förenlig med ett gott djurskydd. Förutom att metoden rönt stor framgång i många andra länder vill vi fästa uppmärksamhet på den svenska dom (mål nr. 9303-12) där förvaltningsrätten fastslagit att en välskött TNR-koloni inte strider mot vare sig Djurskyddslagen eller Jordbruksverkets föreskrifter.

 

Djurhemsföreningens styrelse antyder också att SVEKATT skulle vara emot förslaget om obligatorisk id-märkning, något som är helt felaktigt. SVEKATT är positiv till mycket i det nya lagförslaget men ställer sig däremot frågande till att avlivning tycks vara utredarens enda lösning på problemet med katter som redan är hemlösa, oavsett om de är tama eller förvildade. Vårt remissvar, som visar våra exakta ståndpunkter, kan läsas i sin helhet på SVEKATTs hemsida: Yttrande över betänkandet SOU 2011:75 Ny djurskyddslag (pdf)

 

 

SVEKATT vill förtydliga att No-Kill inte handlar om förvildade katter utan är ett flerstegsprogram för att preventivt minska kattlidandet och antalet katter i behov av omplacering – såväl tama som skygga. Se vidare bilaga till detta brev.

 

I en fråga är vi dock eniga med  Djurhemsföreningens ordförande Anders Jarkiewicz; vi vill också uppmana Djurhemsföreningens medlemsorganisationer att genomlysa frågan om No Kill. Vi hoppas att man inte faller till föga för styrelsens hot om uteslutning ur föreningen utan istället själva skaffar sig korrekt information om vad det innebär att arbeta enligt No Kill-principen. Vi välkomnar såväl Djurhemsföreningens styrelse som samtliga medlemsorganisationer att besöka de katthem som är medlemmar i SVEKATT för att själva bilda sig en uppfattning.

 

SVEKATT strävar efter dialog och samarbete. I höst bjuder vi därför in till ett seminarium kallat ”Nyfiken på No Kill”. Vi hoppas att många från Djurhemsföreningen då vill komma och föra en öppen och konstruktiv dialog, för djurens bästa.

 

 

 

SVEKATTs styrelse:

Ann-Charlotte Hell, ordförande (Kattstallet i Åkeshov), Ewa Edström, vice ordförande (Stockholms katthem), Theres Gunnersten, ledamot (Gotlands katthem), Astrid Åkesson, ledamot (Södertälje katthem), Tanja Bäckman, ledamot (Ronneby hittekatter), Hanna Widfors, ledamot, Inger Andersson, suppleant (Örebro katthem), Helena Pernler, suppleant, Ros-Marie Robertsson, suppleant (Södertälje katthem)

 

 SVEKATT om NoKill

http://svekatt.se/index.php?ID=401

SVEKATTs policy för TNRM

http://svekatt.se/docs/Policy_TNRM.pdf


Förvaltningsrättens dom

http://svekatt.se/docs/Dom_TNR.pdf

 

TNR-metoden. Forskare om lagförslaget

http://tnr-metoden.se/kampanj/veterinarer-for-tnr/forskare-om-lagforslaget/

 

Anmäl
2014-02-07 10:48 #1 av: Paddan88

Pinsamt minst sagt! Harry har bott på jourhem sen 2a september. Om man följer deras direktiv och inte avlivar ska man bara dumpa katterna på gatan igen då? och så undrar djurskyddet varför jag gärna hjälper dem men inte vill aktivt jobba för dem? kanske kan det vara just för att dessa krav uppifrån känns rävande? Att tvingas behöva välja sida när det vi egentligen vill är att hjälpa djuren (även om vägarna dit kan skilja sig extremt mycket) tycker jag är ett svek mot alla de människor som är engagerade i djurskydd.

(PS Harrys familj var inte välkommna hos djurskyddet pga att de var förvildade och att det då var platsbrist så de haringen förening bakom sig)

Anmäl
2014-02-07 14:50 #2 av: Katthemsmatten

#0 Det är ett fruktansvärt lågt påhopp på såväl SVEKATT som de föreningar som är medlemmar samt även andra som arbetar efter en No-Kill policy utan att vara medlemmar i SVEKATT. Jag har en känsla av att man är rädd för dels konkurrens (som om det inte fanns värnlösa, hemlösa djur nog i det här landet för alla), dels är rädda för självständigt tänkande personer som sitter i styrelsen i de djurhem som är anslutna till Djurhemsföreningen. Det riskerar att bli en inlåsningseffekt för de minst bemedlade föreningarna som är beroende av finansiellt stöd från Djurhemsföreningen. SVEKATT är en ny organisation utan de finansiella muskler som Djurhemsföreningen har, men i gengäld med en enormt stor kunskap om just katter. 

#1 Att man tagit bort den formella 3-månaders regeln innebär inte att man slänger ut katterna. De lär innebära, om föreningen ska hålla sig till att en katt inte får sitta i box mer än 3 månader och man inte har tillgång till jourhem, att katten avlivas. Det ser bara litet snyggare ut att man inte har just ordet avliva i stadgarna. 

Anmäl
2014-02-07 18:13 #3 av: Lena

Finner inga ord för Djurhemsföreningens utspel. Det var tidernas lågvattenmärke. Hur kan sådant få förekomma? De gör ju bort sig själva. 

Att Djurhemsföreningen hyllar avlivning är ju ingen hemlighet. Det tog ju lång tid innan man tog bort ordet avlivning i sina så kallade tremånaders regler. Och under ytan verkar det ju tyvärr fortfarande som avlivning anses vara synonymt med ett gott djurskydd när det kommer till hemlösa katter.


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-07 19:07 #4 av: Lena

Har skickat denna fråga till Djurhemsföreningen:

Hej!

Måste säga att jag känner mig mycket fundersam över hur ni inom Djurhemsföreningen kan komma på tanken att skriva och skicka ut ett nyhetsbrev av den karaktären som ert Nyhetsbrev 1 2014. Vad är syftet med det här brevet? Förklara gärna för jag förstår det inte. 

Vi får många frågor nu från engagerade kattälskare över hela landet. Många funderar nu på att bojkotta föreningar som är anslutna till er då de inte vill stödja den syn som ni ger uttryck för i brevet. Om jag förstår er rätt kan inte en katthemsförening som är för No-Kill och TNR vara medlemmar hos er längre. Har jag uppfattat nyhetsbrevet rätt? 

Mvh Lena Lindell - Hittekatter iFokus

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-08 02:08 #5 av: zorro2

huff! det ble lite rörigt for meg med alle dessa foreningar og djurskyddare som verkar bedriva allt annat en djurskydd.

hva er djurskyddsforeningen?....en gäng privata personer som ger ekonomisk hjelp til de som hjelper djur i nöd?...googlade men fattade egentlig ikke hva dom gjör?

djurskyddsverket?...og vad er det då, enligt namnet skulle det vara statlig alltså typ som lst.

svekatt og sverak antar at både er registreringscentraler men hva mer?...

takk på forhånd

Anmäl
2014-02-08 11:11 #6 av: Lena

#5 Jo man kan bli förvirrad i frågan Djurskydd. 

När det gäller ideella organisationer som använder ordet djurskydd: Det finns en paraplyorganisation som heter Djurskyddet Sverige. Dit kan enskilda djurhem ansluta sig. Sedan finns det ytterligare en paraplyorganisation som heter Svenska Djurskyddsförbundet. Båda dessa har funnits länge - i över 100 år. (Svenska Djurskuddsförbundet grundades 1875 för att värna om arbetshästars situation). 

Djurskyddet Sverige har 58 olika lokala föreningar över hela landet. 30 av dessa har även djurhem. 

Svenska Djurskyddsförbundet har sedan ett år tillbaka ett samarbete med Djurhemsföreningen. Innan dess samarbetade Djurhemsföreningen med Djurskyddet Sverige.

Djurskyddet via myndigheterna är något helt annat. Det är Länsstyrelserna som har ansvaret för att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Jordbruksverket håller samman och vägleder länsstyrelserna i det arbetet och det är Landsbyggsdepartementet som stiftar lagarna inom djurskyddsområdet. 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-08 11:47 #7 av: zorro2

ok, så djurhemsforeningen er som namnet sier et antall djurhem som gått ihop og bildat en forening og som nu även samarbeider med djurskyddet sverige.

man tycker jo at sådana store organisationer skulle hjelpe til og gjöre en forandring men med store organisationer kommer mkt penger inn og da går vettet ut.....veldig veldig ledsamt og tråkigt.

 så med alla dessa organisationer om de nu hadde haft hjerte på rett plats og vettet utanfor plånboken så skulle man kunne hjelpe katterna. også skriver dem sån smörja og kaller seg for djurskydd.

takk for hjelpen något klarare blev det


 

Anmäl
2014-02-08 12:29 #8 av: Lena

#7 Nej det stämmer inte riktigt. De två paraplyorganisationerna har funnits mycket längre (drygt 100 år) än vad något djurhem har existerat. Djurhem är en historiskt sett en ganska ny företeelse. 

Djurhemsföreningen har funnits ca 20 år. De i sin tur hade tidigare ett samarbete med Djurskyddet Sverige men har sedan ett år tillbaka bytt till att istället samarbete med Svenska Djurskyddsföreningen. 


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-09 20:38 #9 av: Lena

Inget svar på mina frågor i #4 ännu. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-10 09:28 #10 av: Rödis

Det där med "Djurskydd" är ju helrörigt i Sverige... har nu läst men redan glömt vem som var vad och hörde ihop med vem... phu... Får läsa igen!

Verkligen en vattendelare detta utfall från Djurhemsföreningen. Tacksam för den dom som nyligen gav TNR lagligt skydd!

Anmäl
2014-09-30 10:55 #11 av: eskils

#4 Lena, har du fått något svar på ditt brev till Djurhemsföreningen ännu?

#10 Här är en korfattad men tydlig beskrivning av de olika föreningarna, som johnnys girl gav i en annan tråd den  2 juli i år:

------------------------------------------

Djurens Rätt står för no-kill men är ett förbund som riktar in sig på alla djurslag och är inte så aktiva inom kattfrågan själva.  ... de har ett samarbete med SVEKATT. 

Djurskyddet Sverige svajar betänkligt i  kattfrågan och vågar inte ta ställning vare sig för eller emot  TNR-metoden.Men de är nog mest emot, fast kanske lite för, men egentligen inte. De anser att bästa hjälpen för skygga katter är avlivning.

Djurens Vänner är kantat av skandaler och oegentligheter. Tusentals katter har avlivats i hemlighet med gas fast man låtit folk tro att de fått nya hem. I Stockholm ha man i många år drivit en avlivningsstation. Där folk fått komma med katter, egna eller upphittade för avlivning. Den är gudskelov nedlagd nu. Avlivning verkar vara deras bästa djurskyddsmetod.

Djurhemsföreningen anser att det är djurplågeri att hjälpa skygga katter. Varken TNR eller socialisering är ok.  Katter ska inte vistas länge än tre månader på ett katthem. Har de inte fått ett hem då bör de avlivas.

Och här har ni anledningen till att SVEKATT  bildades. Det behövs en motvikt till all denna galenskap.

---------------------------------------------

Heja SVEKATT!!


Anmäl
2014-09-30 11:09 #12 av: Katthemsmatten

Nog finns det många vanföreställningar om vad som är bra för katter. Hoppas att Djurhemsföreningen skickar några deltagare till Svekatts föreläsning så de kan få litet modern forskning och erfarenhet att begrunda.

Anmäl
2014-09-30 12:57 #13 av: eskils

#12 Håller med dig! Och hoppas att några från Länsstyrelserna kommer dit också, med ett öppet sinne.


Anmäl
2014-09-30 13:25 #14 av: Katthemsmatten

#13 Om det händer ska jag börja tro på både Jultomten och Påskharen Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.