Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
02. Hittekatter i Fokus

Vad bör jag tänka på vid adoption av hittekatt?

2014-01-10 20:36 #0 av: Paddan88

Ska snart adoptera en katthona som troligtvis föddes på gatan i sommras. Familjen fångades in i höstas så hon har bott på jourhem sen dess. Vi har en väldigt trygg och social katt sen innan så jag hoppas vår nuvarande katt ska vara ett gott föredöme för nykomlingen. Jag har fått veta att katthonan är trygg och social idag och går att klappa men hon är lite avvaktande mot främmande. Vill höra från andra som adopterat katter från liknande bakgrund vad jag bör tänka på och vad jag har att förvänta mig? Detta blir andra gången sen hon fångades in som hon åker transportbur och hon har aldrig varit hos en veterinär. Tänk om hon tar lång tid på sig innan hon känner tillit? Hur lång tid brukar det ta? Och hur ska jag introducera de båda katterna för varandra? Undrar även om jag kan få tips på bra sidor där jag kan läsa om omplacering/adoptering av katter med mer eller mindre okänd bakgrund.

Anmäl
2014-01-11 11:29 #1 av: Lena

Vi har en del trådar och artiklar här om skygga katter och tips hur man kan jobba med dem. Här finns även många duktiga medlemmar som har stor erfarenhet av den målgruppen. Nu låter det ju som din blivande kisse har kommit en bra bit på vägen om hon låter sig klappas och känner sig trygg.

Räkna med att hon kommer att gå tillbaka lite i socialiseringen i samband med att hon byter hem. Det är naturligt för blyga kissar och kommer att gå över med lite tid, tålamod och tillit. Det viktigaste är att hon landar och börjar känna sig trygg hos er. Hur lång tid det tar går inte att säga på förhand eftersom katter är stora individer med individuella variationer. 

När det gäller att sammanföra en ny katt med den man redan har brukar katterna klara av det bäst själva. Räkna med lite morr och fräs första dagarna. Det finna något som kallas Feliway som man kan sätta i vägguttaget. Det frigör ett hormonliknade ämne som gör katterna lugnare och minskar stressen som uppstår när det kommer en ny katt. 

Du skriver att katten aldrig har varit hos veterinär. Då kan hon med andra ord inte vara kastrerad. Hur gammal bedöms hon vara? Var hon kattunge när hon togs in eller vuxen? En könsmogen katt som inte är kastrerad har högre rang än en katt som är kastrerad. Det kan såldes vålla lite större problem mellan den katt du redan har och den nya okastrerade. Sedan anser jag att alla katter bör komma till veterinären när de fångats in eller så snart som möjligt. Förutom kastrering bör katten vaccineras och ID-märkas. Därför skulle jag råda er att boka ett veterinärbesök med kastrering så snart som möjligt. De bästa vore om dem som har katten nu kan göra det och ni tar över den  i samband med att hon varit hos veterinären. Be även om ett veterinärintyg i samband med att ni adopterar henne. 

Är det ett katthem/förening eller en privatperson som har kissen nu?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-11 13:44 #2 av: Paddan88

Det är en privatperson som har kissen eftersom det lokala djurskyddet inte tog emot förvildade katter. Hon beräknades vara 10-12 veckor när hon fångades in i september så hon borde väll vara lite över ett halvår. Min nuvarande katt är en hankatt. Jag vet att jourhemmet har flera katter som hon tar hand om och ingen förening som står bakom så jag tror att det är en ekonomisk fråga det att katten inte är steriliserad. Jag ska höra men henne om hon kan tänka sig sterilisera och idmärka katten innan jag hämtar den ifall jag betalar den kostnaden. Är mitt i en flytt så katten flyttar inte in innan i slutet av mars när allt är klart. Viste inte att det kunde bli problem med rangordningen så det var bra att du sa det :) jag har precis skapat ett konto på den här sidan och lär ig fortfarande men jag ska försöka hitta de grupper du tipsade om ^_^

Anmäl
2014-01-13 11:22 #3 av: Paddan88

Har nu bokat tid med den som tar hand om katten eftersom jag vill göra ett besök innan adoption. Jag vill få en uppfattning om hur missen beter sig i sin nuvarande trygga miljö och om den verkligen är så som jag fått höra att den ska vara. Ska ta upp det där med kastrering då.

Under vilka flikar ska jag söka efter trådar om adoption av hittekatter?

Anmäl
2014-01-18 20:07 #4 av: Paddan88

Efter besöket kom vi överens om att katthonan ska kastreras vacineras och Id märkas innan hon flyttar till oss. Tack för ditt tips Lena. Jourhemmet var väldigt förstående när jag frågade. Missen var lika trygg som jag mindes henne från tiden som kattunge på gatan. när hon väl vant sig vid oss och såg att vi inte brydde oss om henne så satte hon sig helt öppet och började putsa sig. Känns som om det är en trygg och stabil madam vi ska öppna vårt hem åt.

Anmäl
2014-01-18 21:37 #5 av: Gatukorsning

Va bra att ni kommit överrens om detta med kastration, vaccination och ID-märkning. Kom sedan ihåg att registrera kattens ID-nummer på www.sverak.se och www.skk.se för att vara på den säkra sidan.


Lycka till med er nya lilla fina kisse!

Anmäl
2014-01-18 21:55 #6 av: Paddan88

Jo det får vi ju inte glömma ^_^ har redan en tryggis så registrering är som tur är inget nytt för http://hittekatter.ifokus.se/discussions/52d8080cce12c46c95002b59-hittekatter-i-vara-hjartanmig. Hur länge bör man hålla dem isär i början? Ska jag försöka läsa av deras beteende och släppa ut henne när de verkar trygga med varandras dofter eller hur brukar ni göra med det? Vi har en trea och ganska få dörrar så det där med att vänja missen vid ett rum i taget är bara att glömma är jag rädd.

Anmäl
2014-01-20 10:57 #7 av: Katthemsmatten

#6 Det finns säkert många sätt att göra det på. Personligen har jag alltid låtit dem träffa varandra direkt. Så länge jag är hemma är det enklaste metoden. Verkar de gruffa väldigt mycket så skiljer jag dem bara åt när jag inte är hemma så de får vila. 

Anmäl
2014-01-20 11:41 #8 av: Paddan88

Ok vi får se hur jag gör då. Tror ju också hon kommer gömma sig bör hon kommer till mig. Jag upplever att hon är väldigt trygg när hon känner att hon har läget under kontroll men nu kommer ju hela hennes värld slås i bitar för henne. Tror det är bra att hon känner sig trygg innan alla dörrar står öppna men vist skulle jag önska att se får träffas så fort som möjligt. Det jag är orolig för är att hon inte ska gå på lådan om hennes valda gömställe är för långt ifrån kattlådan och för att undvika det så vore det väll bättre att ha henne i ett litet rum med mat toa och gömställen fins nära tillhands. Trygghet är A och O för mig. Vill inte ha en skrämd katt som inte sköter sin hygien för att matte går för fort fram. Hon skiljs ju från sin familj och alla hennes vänner sen. Tror att katten vi har kommer vara viktig för henne eftersom hon har svårt att ty sig till människor. Hon är nyfiken så jag tror att hon kan ty sig till oss om hon bara inser att vi inte vill henne illa och att vi inte pushar henne för mycket.

Anmäl
2014-01-20 13:23 #9 av: Katthemsmatten

Bra att du är medveten om att hennes värld kommer att ställas på ände. Det som kommer vara stressande för henne är ffa människorna, inte katterna. Hon är helt säkert kattsocial. De brukar vara det, katter som kommer från kolonier. Lådan kommer hon sköta på natten när du sover och då kommer hon också att äta.

Anmäl
2014-01-20 13:51 #10 av: Paddan88

Jo kattsocial det är hon. Jourhemmet har skickat jättesöta bilder på när hon leker med yngre kattungar som jourhemmet tog hand om och många bilder på henne och jämngamla kompisar. :) kvinnan som har henne nu kan klappa henne och t.o.m lyfta henne så hon är ju egentligen en bra bit på vägen redan. Det gäller bara för oss nya skrämmande människor att vinna hennes förtroende när hon kommer till oss i mars och har vant sig vid allt nytt i lägenheten. Funderar på att starta en blogg/tråd om henne och hennes utveckling när hon väl anlänt. Har sett andra liknande trådar här och det inspirerar mig verkligen :)

Anmäl
2014-01-20 13:57 #11 av: Katthemsmatten

#10 En tråd om henne tror jag vi är många som skulle tycka är roligt. Resan från f.d skyggis, numera 'fegis', till att så småningom bli en äkta tryggis. För det tror jag hon har potential att bli i synnerhet som du är beredd att hjälpa henne på traven.

Anmäl
2014-01-20 14:01 #12 av: Paddan88

Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.