Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar

Matte avlidit - katter hemlösa!

2014-01-04 13:25 #0 av: monicat

Hej, Jag har hamnat i en mardrömssituation och undrar om någon har tips och råd om hur jag ska hitta en lösning..... Veckan före jul blev en granntant sjuk och avled dagen därpå. Hon efterlämnade 15 katter...... närmaste släktingar är systerbarn som bor 40 mil härifrån och de är så glada att vi håller ställningarna tills vi hittat en lösning. Jag är bara rädd att den lösning de tänker sig inte är acceptabel..... Katterna finns i tantens hus, de är vana att gå ut med blev alltid inropade på kvällen. Jag och min mamma har nu sett till att de får mat, vatten, 4 kattlådor som vi städar. Tittar till dem minst 2 ggr om dagen. De får vitaminer och vi leker med dem så ofta vi kan. Har även satt dit 4 transportburar för att de ska vänja sig vid dem till den dagen de kan få nya hem. De är absolut inte vilda men några av dem är lite blyga men vi märker ju att de blir mer och mer bekanta med oss för varje gång vi är där och de flesta går att klappa, någon att lyfta. Vi vågar inte släppa ut dem. Visste om att tanten hade 6-7 katter men när hon åkte med ambulansen frågade mamma hur många katter hon hade. Ett 10-tal blev svaret, det var alltså 15!!! Har varit i kontakt med massor av katthem i min del av Sverige men de har fullt överallt! Tillslut fick jag napp i Töreboda så förra helgen flyttade 4 kissar till deras katthem. En nätt liten resa på över 50 mil t o r. En kisse kommer min mamma att ta, åtminstone tillfälligt eftersom hon egentligen bor i stan men varit här under jul/nyår. Själv har jag redan 4 st och kan inte ha flera. Nu börjar jag jobba på tisdag så mamma, som inte är någon ungdom, får ta större del av lasset. Men situationen börjar bli ohållbar! Vägrar kontakta Länsstyrelsen, det skulle innebära slutet för krakarna! Och vi vägrar låta avliva dem!!! De är friska och fina, underbara kissar. Tyvärr är de alla okastrerade och säkert har de öronskabb. Bor i Norra Värmland och har lååångt till allt! Katthemmet i Kristinehamn tror de kan hjälpa mig med några inom ett par veckor men Karlstad prioriterar vilda katter. Enligt de katthem jag pratat med anses tantens katter som hemlösa. Har ni några tips till mig? Katthem eller jourhem som naturligtvis också måste vara BRA och inte avliva skygga katter eller katter som blir sittande länge. Får man drömma skulle utegård vara underbart för de små liven. Tacksam för alla tips och ide'er!

Anmäl
2014-01-04 13:29 #1 av: Maja2

Har du spridit detta på olika sidor på facebook?


Anmäl
2014-01-04 13:46 #2 av: Shelsy

Har du kollat med katt jouren? Som Maja säger ovan, har du spridit detta på olika sidor på Facebook? Lägg även in detta på din logg på facebook, och be folk att dela. Det brukar sprida sig väldigt väldigt lätt och snabbt!

Måste bara säga att det är underbart att du och din mamma tar hand om katterna! :-)

Anmäl
2014-01-04 14:02 #3 av: Josefa

Om de nu är okastrerade och det både finns honor och hanar, så se för allt i världen till att sära på på könen tills ni fått dem kastrerade. Annars lär ni ha flerdubbelt arbete inom några månader.

Anmäl
2014-01-04 16:53 #4 av: Djurälskaren87

fint arbete du gör, och 15 katter i en lgh är det ens lagligt? nåväl.. hoppas hoppas verkligen det löser sig för dom men säger som dom andra... lägg in detta på facebook..samt kontakta kattjouren och kattfoten finns också blandannat.

Anmäl
2014-01-04 16:57 #5 av: Djurälskaren87

ts du har pm!

Anmäl
2014-01-04 17:38 #6 av: Gatukorsning

#4 Men det står inget om att de finns i en lägenhet, enbart att det är hos grannen. Så då kan det lika gärna vara ett hus.

Hur som haver, så anser jag personligen att om du väljer att kontakta Kattjouren så ska du ställa vissa krav. Till exempel att katterna måste kastreras, vaccineras, märkas och veterinärbesiktas av dess nya ägare. Annars är risken stor att katten skickas kors och tvärs över halva landet och att det sedan inte blir av. Kattjouren har tidigare tagit en förmedlingsavgift på typ 400 för en katt men då ingår ingening av ovanstående. Så, om du tar kontakt med KJ så var mycket noggrann med vad du vill ha hjälp med och vad du vill att det ska stå i ett sk nödrop på fb.

Om jag vore du så skulle jag försöka med alla arbetskamrater och grannar osv först, för att fråga dem om de kan tänka sig att ha katten boendes hos sig som jourhem en kortare period till att börja med. Kanske har någon ett extra rum där ett par tre katter kan få vara?

Om jag förstår dig rätt så är det nu 11 katter kvar som behöver hem. Jag tycker även att du ska börja med att flja det tidigare rådet om att sära på hon- och hankatterna till en början.

Finns det inget djursjukhus i närheten som har någon slags fond för just herrelösa djur? Där kanske man kan söka hjälp med att undersöka och kastrera katterna? Kanske även ekonomisk hjälp?

Och ställa ketterna i kö för att komma in på ett katthem, är det en möjlighet?

Hur ser det ut i trakten med stall osv? Det finns ju många katter som trivs utmärkt som stallkatter tänker jag, och de som är seriösa och har bondgårdar och stall idag kastrerar ju katterna. Kanske kan du ta kontakt med någon ridklubb och fråga? Det verkar ju som att dessa katter mår bra av och är vana vid att komma och gå lite som de vill och då är ju ett stall ultimat för dem. Under förutsättning att de kastreras så klart.

Vad tror du? Kanske kan något av detta vara till hjälp?Anmäl
2014-01-04 17:42 #7 av: Djurälskaren87

TS: jag är nu i kontakt med kattfoten, hon har lite frågor till dig om transport kan ordnas tex osv.. dom finns i halmstad.. se mitt pm som jag skickat till dig..

så kan dom hjälpa dig med jourhem osv..

Anmäl
2014-01-04 17:43 #8 av: Djurälskaren87

6# nej klart hon kan bo i hus, tänkte inte så långt;) sorry!

Anmäl
2014-01-04 17:43 #9 av: Gatukorsning

Fast om det går att undvika att skicka katterna som finns i norra Värmland till Halmstad så vore ju det ännu bättre tycker jag.

Anmäl
2014-01-04 17:46 #10 av: Djurälskaren87

9# klart men är det akut och det inte finns annat alternativ så är det ju ett förslag iallfall!!

Anmäl
2014-01-04 18:46 #11 av: majvi

Du kan försöka med en annons på blocket också.Det finns seriösa köpare där också och det kan finnas privatpersoner där som hjälper till med katter.

15 vuxna katter är inte lagligt utan tillstånd vare sig i eget stort hus eller i liten lägenhet.


 

Anmäl
2014-01-04 20:39 #12 av: Lena

Jättebra att du engagerar dig för dessa katter! Här är en länk med lista över alla katthem i landet som vi känner till: Länk.

Tänkte om det finns något mera här som du inte varit i kontakt med ännu. Var bara noga med så att det inte är ett katthem som avlivar katter. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-05 11:30 #13 av: monicat

Tack för alla svar och bra tips! 

Facebook kommer jag att använda, har medvetet väntat för att försöka få plats på katthem direkt. Står på kö till Kristinehamn som förhoppningsvis kan ta 4-5 om en dryg vecka eller så. Har också fått tips om Djurskyddet Säffle/Åmål och Borlänge och Örebro, kommer ringa direkt det blir vardag. Mitt i allt elände så vill jag ju att de ska komma någonstans där det får det bra med möjlighet till utevistelse eftersom de är vana att gå ut. Ser ju hur de ber om att få gå ut..... Katterna är i ett hus på landet. Huset är så korkat byggt att det inte gå att stänga till någonstans. Endast två små garderober och jag vet inte om man kan stänga in Hanar / honor där. Kanske för en kortare period. Tänkte försöka få iväg hanarna först, det är 4 st. 

Ideén med "stallkatter" är väldigt bra! Fria katter som någon ändå har hand om. Ska kolla upp det!

Visst är det olagligt att ha så många katter! Det var nog olycklig omständigheter som ledde till att det blev så många. När tantens syster dog för några år sedan tog hon hand om systerns 4 katter. Då hade hon redan flera egna. Vi visset om de här 4 som bodde i systrarnas föräldrahem plus att hon hade några själv sedan tidigare. Men vi anade inte att det var 15......

Krav kommer jag att ställa vart än katterna hamnar! Kastrering, landet och utevistelse är ett MÅSTE! Samt att de får flytta två och två eftersom de är vana att ha kattsällskap.

Tantens systerdotter är tacksam för att vi sköter katterna och har sagt åt oss att spara kvitton på kattmat och sand odyl så pengarna är väl inte det största problemet. Är bara rädd att de kommer stänga av strömmen efter de varit hit på begravningen..... Vi håller förhoppningsvis januari ut, mamma och jag, men då måste det ha ordnat sig. 

Vill absolut inte skicka katter landet runt, måste hitta något inom vettigt avstånd. Töreboda var nog gränsen för hur långt vi kan åka med dem. Kattjouren verkar inte ha någon verksamhet i Värmland - Dalarna- Närke.

Blocket känns läskigt... men kanske kan funka som kontaktplats. 

Tänk om det fanns ett register på jourhem för katter!!!! 

Ja vi gör vad vi kan för katterna! Självklart! Skulle inte kunna leva med mig själv om de blev dödade för att inte jag/vi gjort allt vi kunnat! Har inget eget liv nu kan jag säga. Jul, nyår...... med det struntar jag i! 

9 katter är kvar efter att min mor tagit i en liten sköldpaddsfärgad hona. 4 killar och 5 tjejer...... Alla mycket fina och välmatade. 

Tack igen för alla tips! Kommer ni på något mer så finns jag här ute! Jag kommer uppdatera er om hur det går!


Anmäl
2014-01-05 13:59 #14 av: Rödis

Vill bara önska er, Du och din mamma, all framgång i detta arbete och att ni orkar  till dess alla individer är "räddade".  Bra jourhem är det tyvärr brist på överallt men ni kommer klara detta, kurage!

Anmäl
2014-01-05 14:11 #15 av: Lena

#13 Ni jobbar på mycket bra med detta ärende! Många rosor till dig mamma! BlommaHjärtaBlommaHjärtaBlomma

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-05 15:47 #16 av: [ElisabethYL]

Hur går det för katterna?

Är det honor kvar?

Ev så skulle en tös kunna flytta hit OM den går ihop med mina två..

Problemet är bara att jag svårt att åka till norra Värmland för en katt. :( Någon kanske kan hjälpa till med transport eller så kanske man kan mötas någonstans?

Anmäl
2014-01-05 18:08 #17 av: monicat

Hej alla! Flyttade in en liten hona till min mor idag, hon får vara där i "jourhem" först så får vi se. Har själv 3 honor och en hane och han är liksom kung här hemma så en hane, om än kastrerad så småningom, vill jag inte ta. Sigge måste få fortsätta vara "kung". Men en liten tjej till kunde funka även om jag sagt att 4 kissar är gränsen för att jag ska hinna med alla........

5 honor kvar Elisabeth! Visst kan vi mötas upp halvvägs (hoppas du isf inte bor låååångt upp i norrland eller ner skåne). Men du måste tänka på att det behövs några veckor i karantän. Kan garantera att de har öronskabb och det ska du ju absolut inte riskera att dina kissar får. Men i övrigt verkar de helt friska, välmatade och pigga. Sedan ska du veta att det är ganska blyga. Inte skygga men inte så värst mycket hanterade. Man måste nog "jobba" en del med dem, socialisera, leka sig till klappar osv. De äldre är van små hundar för tanten hade en tax till för 2 år sen. Men barn har de nog aldrig varit i kontakt med. Skulle önska att alla kissarna får möjlighet att gå ut. Hage är ett alternativ. Det är ju vana att gå ut och in, dock inte genom kattlucka men det kan de säkert lära sig.

Ska beskriva dem här och kan även försöka fixa bilder senare.

Lillemor - Henne har jag sett tidigare, hon brukade sitta på trappen till tantens andra hus, det som ligger närmare oss, och visste att tanten kallade henne så. Liten och nätt, går att klappa men hon verkar tycka det är lite läskigt. Helt vit förutom svart svans och svart "basker" på sne. Otroligt söt! Ålder är svårt men uppskattar henne till 4 -5 år.

Följande kissar var okända för mig så namnen har jag hittat på.

Skrållan (rimmar på Grållan) - liten och nätt, söt som socker. Blyertsgrå päls, mjuk som sammet. Går att klappa men hon tycker också det är lite läskigt. Ålder? 2-3 år.

Lilja - Svart med vita tecken en riktig Tuxedo Cat! Klappas på samma sätt som de ovan. Sitter oftast i fönstret och längtar ut. Även hon är liten och nätt. 2-3 år.

Vilma - Svart med ganska mycket vita tecken. Semilånghårig, väldigt vacker! Vet att hon är ca 1 år och 4 månader. Tanten hittade henne pipande i buskarna september 2012, några veckor gammal. Ingen av tantens honor hade fått ungar då. Hon är den blygaste av alla men eftersom hon är så pass ung tror jag att det går ganska lätt att leka bort.

Sara - (Med reservation för att det är en Sixten). Kolsvart, glänsande päls. Ung! Högbent och smärt! Väldigt busig. Eftersom hon är så svart har jag inte haft en chans att kika "där bak". Hon umgås med killarna och busar men jag tror ändå det är en hona. Klappa - nej tack! 

Kan presentera killarna en annan dag. Vi får höras vidare. Tack alla som hör av sig!Anmäl
2014-01-05 18:20 #18 av: [ElisabethYL]

Bor i Säffle.

Lovar ingenting men ska ta mig en funderare och lägg gärna in bilder om du har..

Skrållan låter fin! Gillar grå katter.

Läs gärna pmet, så tar vi diskussionen vidare där :)

Anmäl
2014-01-05 18:53 #19 av: [ElisabethYL]

Skulle även vilja se bild på Vilma :)

Anmäl
2014-01-05 22:24 #20 av: kulanturbo

Vilket fint jobb ni gör för katterna. Följer tråden och hoppas att alla katterna får bra hem. Blir så glad åt att det finns så fina människor som ni

Anmäl
2014-01-06 12:49 #21 av: monicat

Tack kulanturbo! sådan kommentarer ger en ork att fortsätta!

Elisa - jag är helt ny här, hur läser jag ett pm? Ska försöka fixa bilder.

Kan också tala om att Djurskyddet i Sunne kommer hjälpa mig att göra ett upprop på Facebook. De har ännu inget eget katthem men ställer upp och hjälper till för att hitta katthem, jourhem eller nya ägare.

Lägger med en ganska taskig mobilbild på Frasse, Lillemor och Vilma.


Anmäl
2014-01-06 12:53 #22 av: Djurälskaren87

så fina dom är! och ni gör ett underbart jobb verkligen, tror och hoppas allt löser sig nu:)

Anmäl
2014-01-06 12:56 #23 av: [ElisabethYL]

Klistrar in det som är viktigt av texten, så tar vi det i tråden istället..

För tillfället bor jag i en lägenhet tillsammans med två katter. Artur är en busig pojk som älskar att brottas, jaga och jagas. Joanna är en lite mer försynt dam som är mer för kel och promenader. När vi är ute tar hon alltid första steget... Du kan läsa om de och se bilder här http://katter.ifokus.se/discussions/52335b848e0e74166600033a-artur-och-joanna?participating-3

Det kravet jag har på utseende är att det ska vara lätt att se skillnad på alla katterna..

Ifall du tycker att det vore intressant så berättar jag gärna mer.

Anmäl
2014-01-06 12:58 #24 av: monicat

Här är en lite bättre bild på Vilma. Det syns iaf att hon är lite långhårig. Skulle behöva kammas men vi har inte ens lyckats klappa henne än....

Anmäl
2014-01-06 13:00 #25 av: [ElisabethYL]

Man får ta ett steg i taget med de små liven...

Tycker det är jättebra att ni ger de mat och vatten och letar nya hem åt de!

Anmäl
2014-01-06 13:29 #26 av: martdat

Tack för att ni hjälper dem .

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2014-01-06 14:46 #27 av: Lena

PM hittar du/ni längst upp i högra hörnet här på sidan. Där finns en ruta med svart ram. Klicka på meddelanden så kommer du till det vi kallar PM. Det är en förkortning av Personligt Meddelande. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-06 16:04 #28 av: majvi

Kanske systerdottern kan betala några kastreringar?Det kan underlätta att hitta jourhem  eller permanenta hem åt katter som redan är kastrerade.

Förutom blocket kan man även sätta in en annons i lokaltidningen, själv tycker jag att det känns säkrare att de är kastrerade då .


 

Anmäl
2014-01-06 22:18 #29 av: Gatukorsning

Här har du en lista på en herrans massa katthem i Sverige. Kanske hittar du något där som kan vara till hjälp?

http://hittekatter.ifokus.se/articles/4d7148b1b9cb46222705cd99-alla-katthem-i-sverige

Jag tycker att bilden med de tre i fönstret var en jättefin bild på missarna!

Anmäl
2014-01-07 22:10 #30 av: [ElisabethYL]

Puttar för katternas skull!

Anmäl
2014-02-03 17:43 #31 av: monicat

Vill bara berätta att ALLA katter nu fått komma till bra katthem, 3 hem under Djurskyddet och ett privat katthem, där de kommer att socialiseras och sedan få nya för-alltid-hem! Två av katterna har fått flytta till privatpersoner. Det har varit slitiga veckor både fysiskt och känslomässigt, men nu är mardrömmen över! HjärtaGlad

Anmäl
2014-02-03 20:50 #32 av: Gatukorsning

#31 Bra jobbat! Det gäller att orka och inte ge med sig!

Anmäl
2014-02-04 03:24 #33 av: Krullsvans

Bra kämpat! :-)

Anmäl
2014-02-04 08:55 #34 av: JontaK

#31 Otroligt bra jobbat! Tur att det finns personer som engagerar sig så för katterna!

Anmäl
2014-02-04 09:12 #35 av: nakenkatt

Vill bara instämma, vilket arbete ni gjort. Mycket fint gjort. Mycket intressant att få följa den här tråden,och ert hårda arbete. varma hälsningar till dig och din mamma.

Anmäl
2014-02-04 09:54 #36 av: Katthemsmatten

Fantastiskt fint arbete ni lagt ned på katterna. Tänk om det fanns fler som verkligen tog på allvar att hjälpa katter som de 'snubblar' över istället för att tänka 'någon annan får hjälpa dem'. Nu är mardrömmen över för er och för de här katterna.


Anmäl
2014-02-04 20:00 #37 av: Backarödbo

Vill bara ge dig beröm! Vilket fint jobb du har gjort!!! Du är verkligen ett förebild! Många privatpersoner som hör av sig till katthem förväntar sig att katthem har resurser att ta över ärenden där ett dödsbo lämnar efter sig ett större antal katter utan att de  inblandade behöver anstränga sig själv. Men så tänkte inte du.

Verkligen imponerad av din insatts, det inger hopp!

Anmäl
2014-02-05 09:20 #38 av: monicat

Tack snälla för alla fina kommentarer! Det är sådan feedback som är belöningen!

Jag håller kontakten med alla ställen där katterna nu finns, de är nu kastrerade och märkta och pysslas med eftersom de alla var lite "blyga". Lite synd att den "lilla" kattflocken blev splittrad men det fanns som sagt inget alternativ. Vilket katthem skulle kunna ta emot 14 katter på en och samma gång!? Försökte dock se vilka katter som höll ihop och få dem till samma ställe. En liten hona fick flytta till min mor, vi döpte henne till Siri. Just nu löper hon som en tok men så snart hon slutat med det så bär det till veterinären! Sen kommer hon att få träffa mina kissar!

Vill också passa på att tacka er här ute på iFokus för alla tips och råd!

Skickar med en bild på lilla Siri.

Anmäl
2014-02-05 09:25 #39 av: JontaK

#38 "Jag håller kontakten med alla ställen där katterna nu finns, de är nu kastrerade och märkta och pysslas med eftersom de alla var lite "blyga".

Fantastiskt bra gjort, du är verkligen ett föredöme! Faktumet att katterna nu är både märkta och kastrerade var verkligen pricken över i.

Anmäl
2014-02-05 10:49 #40 av: Katthemsmatten

#39 Märkning och kastrering är bland det allra första ett seriöst katthem ordnar med, så det ser jag bara som ett kvitto på att TS verkligen har gjort hemläxan vid omplaceringen. Utöver allt annat som h*n och mamman har gjort.

#38 Bra gjort att kolla av vilka som verkligen hade glädje av varandra så de fick en chans att komma till samma ställe. Alltid en liten trygghet i allt det nya för en liten blyg kisse. Större katthem, som dessutom får litet tid på sig, kan ta 14 katter på en gång, men nu var det bråttom och då var det här en fantastiskt bra lösning. Huvudsaken var att alla katter kom in i trygghet innan 'någon annan' tog saken i sina händer och lät avliva dem.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.