Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
13. Kattprat i allmänhet

råd och tips mottages hjertelig

2013-12-24 23:08 #0 av: zorro2

hei! och god jul. sitter kattvakt för en arbetskollega. Roligt og trevligt, men behöver lite råd og tips, inte endast för meg som kattvakt men även för katternas tjänare, arbetskollegan og hennes mann.

dem har två maincoon katter, både kommer från samme uppfödare, trodde först at de var syskon men det er dem inte. Den ene Alice är snart 1år og var den som blev hämtad först, i juni-juli nån gång der. Hun var da ensam katt, tills Phoebe kom nå för ca 3veckor sen, Phoebe snart 6-7mnd. Båda har innan de kom hit bodd hos uppfödaren.

Phoebe den ny ankomna är veldig framåt, ikke så redd för at bli klappad
redd er kanskje fel å säga, de tycker inte om det verkar det som.

Alice vill leka men lekar inte når Phoebe er i närheten, Phoebe som sagt lekar og busar veldig. När jeg får Alica at leka, eller försöker leka med henne så hoppar Phoebe fram och börja leka med, då blir Alice irriterat verkar det som för hon hoppar på Phoebe för at sette henne på plats men sen så går hon derifrån, och typ gömmer seg. Phoebe fortsetter leka. Tycker så synd om Alice, det verkar som hon har blivit hämmad på nåt sett. Enligt kollegan har deras förste möte gått bra, lite fräs og morr i några dar men inget annat. Nu leker dem lite iblandt med varann. Alice tyggar även på all av papper, om hon har börjat med det sen Phoebe kom eller om hon alltid har gjort det vet ej.

Vet ej om jeg klarade av att forklare så bra....

dem har endast varit tillsammens nu i ca 3veckor, så Alice blir kanskje bättre. Hur gjör ni när ni leker med eran katter, speciellt ni som har två eller fler katter. vet at man inte kan leke med alle samtidigt?

Anmäl
2013-12-24 23:16 #1 av: zorro2

Lägenheten är veldig lydhörd så vet ej om det kan varit lite skrämmande för Alice i början. och sen undrar jeg om min kollega og hennes mann har inte gett Alice den uppmerksomhet hon behövde när Phoebe kom. 

jeg kanskje funderar mkt det kanskje inte er nåt at bry seg om.

takksam för allt, även om det skulle vara at det är inget at bry seg om

Anmäl
2013-12-24 23:28 #2 av: LinaLj

Tre veckor är inte så lång tid. Eftersom det inte är så stor ålderskillnad mellan dem så är chansen stor att det kommer att gå bättre, men man måste ha tålamod. 

Det finns även katter som inte vill leka med andra katter, som alltid föredrar att vara ensamma. Min Teddy var en sådan katt. Han blev ganska ordentligt "mobbad" av andra katter i sitt första hem så när han kom till mig så gick han undan så snart andra katter var i närheten. 

Det man kan göra är ju att leka med dem separat. Se till att göra det så att de inte kan störa varandra och sedan låta dem börja leka tillsammans på eget initiativ.   

Man får också ta i beaktning att Alice för tre veckor sedan gick igenom en stor omställning när hon fick en ny katt kompis och nu ännu en nyhet när de kom till dig. Det är två stora förändringar på kort tid och om man har en katt som är känslig mot sådant så kan hon dra sig undan lite.

Så länge katterna inte är aggressiva eller den ena undertrycker den andra så att den inte får äta, gå på toa osv så är det bara att låta dem vara och lära känna varandra. Om man själv hade fått en främmande människa som rumskompis så hade det förmodligen tagit längre än tre veckor innan man blivit bästa vänner.

Anmäl
2013-12-25 00:05 #3 av: zorro2

ok, takk for svaret. Jeg er kattvakt hjemme hos katterna, så dom har inte flyttat hjem til meg.

ja, det är sant 3veckor er inte lang tid, og dem stör inte varann vad gjelder toa besök og mat, dock för man vaka lite för Alice äter fort og kan sen börja äte på Phoebe mat og da går Phoebe undan.

Det är mest det her med leken, Alice vill leke men så fort Phoebe kommer så slutar hun og ger seg på Phoebe og sedan går hon därifrån.

dom har mkt greier til katterna, klösträd og kojor og annat krypin og massor av leksaker.

takk enn en gång


 

Anmäl
2013-12-25 00:28 #4 av: zorro2

får berätta för dom när dom kommer at dem for leke med var sin katt nu i början samt ge Alice også lite uppmerksomhet. For det er lett å bli både engarerad og rivas med Phoebe, at dom kanskje glömmer Alice lite.

Anmäl
2013-12-25 10:07 #5 av: Lena

#1 Tror också att det beror på det som #1 skriver - att katterna varit utsatta för flera förändringar över kort tid. Sedan tar det alltid ett tag innan en ny katt och den man redan har finner varandra. Att Alice som är äldre än Phoebe sätter henne på plats är helt normalt. Hon vill helt enkelt visa att hon är äldre och därmed har högre rang. Att de sedan är i ny miljö nu över julen kan säkert trigga detta lite mera. Hur som haver är det inget att vara orolig över. 

Hur yttrar sig tuggande? Om katter tuggar tvångsmässigt på saker kan det vara en beteendestörning som kallas Pica. Du kan läsa mera om det i denna tråd inne på Katter iFokus. Tydligen är det mera vanligt bland vissa raser det här beteendet.   

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-25 10:24 #6 av: zorro2

nye miljön er det jeg, som sagt katterna bor kvar i sin lägenhet, det er jeg som har flyttat inn hos dem över julen.

när jeg har varit hjemme tugger hun inte på nåt men när jeg kom hjem från jobbet igår då hade hun tuggat i tunnelkartongen som dem har.

Anmäl
2013-12-25 11:46 #7 av: Lena

#6 Om det är Pica tuggar de frenetiskt helt tiden. Att det sker någon gång är troligen av andra orsaker. Kan det vara att den byter mjölktänder kanske? Du kan de börja bita på saker. En katt brukar byta tänder när den är mellan 4-6 månader. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-25 14:28 #8 av: zorro2

nei, hon tuggar inte frenetisk....hon tuggade inget när jeg har varit hjemme med dom. det er verkar det som när hon er ensam, alltså utan oss tvåbente i hjemmet som hon gör det. som tur er så er det endast papper og ingenting annat som hon tuggar på. men jeg tog endå undan allt som skulle kunna vara farligt at tugga på.

Upptäckte även at hon er en smart kisse som vil ha "smarte leksaker" og det hittade jeg på igår kveld så hon fikk leke hon også og i den andre handen hadde jeg snöret som jeg väva rundt med så även den andre fikk leka.....gissa hvem som var trött og hadde treningsverk i armen. Sen lekte dem en kort kort stund tilsammans :)

var en lyckad dag igår, tror även katterna var nöjda, sen fikk dom en liten godbit. men det behöver inte matte og husse veta :)

 


 

Anmäl
2013-12-26 11:51 #9 av: Lena

#8 Kissar som är lite smartare brukar ha större behov av aktivering. De blir lättare understimulerade. Ungefär som överbegåvade barn i skolan. 

Det verkar inte vara Pica det handlar om. Då brukar det vara mer frenetiskt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-26 13:49 #10 av: zorro2

jeg tror også at det er så, at hon er något understimulerad og sen når den andre katten kom som inte behöver så mkt för at aktiveras, så har Alice hamnad lite i bakgrunden. samt så er det en stor omställningen för henne iom ankomsten av Phoebe.

Jeg skal forslå för husse og matte at de kan kjöpe sådane smarte aktivitets leksaker som fins at kjöpa.

takker så mkt for hjelpen, jeg vet det her har inget med hemlösa og hittekatter at gjöre så. takk enn en gång

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.