Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

När veterinären gör fel...

2013-12-23 13:24 #0 av: [eskils]

Artikel i Aftonbladet idag om hur svårt det är som djurägare att hävda sin rätt när veterinären slarvar. Det är djuren som får lida.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18069563.ab

Det borde finnas en Djurombudsman!

Anmäl
2013-12-23 13:29 #1 av: Frosstis

Jag läste också det men borde man inte som djurägare leta upp en bra veterinär när man köper djur? Så man inte sitter i sista minuten och tar första bästa


Anmäl
2013-12-23 13:37 #2 av: [eskils]

Håller med djurägaren i artikeln:

Lovisa anser att alla beslut om prickade veterinärer skulle vara tillgängliga digitalt.

– Då hade alla haft en chans att ta reda på om veterinären är bra eller dålig.

Läs gärna också vad juristen skriver i intervjun under faktarutan!

Anmäl
2013-12-23 17:23 #3 av: viktoria91

Borde verkligen finnas ett register där man kan kolla upp veterinärerna! Trams att det inte ska gå och kolla upp för att "det är det dem lever på", jag är inte beredd att mina djur ev skulle dö pga bristande kompetens!

Anmäl
2013-12-23 17:37 #4 av: Uppkatten

#1 Inte alltid så enkelt att "leta upp en bra veterinär" - kommer man akut till djursjukhuset så får man t ex ta den veterinär de erbjuder... men självklart ska man inte dra sig för att kräva en second opinion om veterinären man tilldelas inte känns OK.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-12-23 19:15 #5 av: Lena

#4 Nej det är ju många gånger en fråga om vart men bor också. Inte alltid det finns bra veterinärer tillgängliga i alla delar av landet. Tyvärr är inte alla veterinärer duktiga på katt, det kan variera oerhört. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-23 23:37 #6 av: Rafflan

Kan börja med att säga, veterinärer är människor som alla andra och alla kan göra fel, det måste ni hålla med om?

Men det finns gränser, tex sy utan bedövning låter helt hemskt, skulle vilja veta mer i situationen, var det en akut skada som dem sydde ihop snabbt för att rädda djurets liv eller "glömde" dem bara?

Och avlivningen, att prata med en matte/husse om avlivning är nog hemskt jobbigt, och tror endel veterinärer försöker linda in det för att det ska låta bättre och det kan det bli fel, när jag tagit bort djur har veterinärerna alltid varit tydliga "jaha, är det dags för lilla killen att få somna in nu?" låter kanske jobbigt som gråtande matte som ska ta farväl av sitt djur men det garanterar att det inte blir några fel :/

Tycker det räcker med en varning, för då borde dem skärpa till sig, 1 fel till och legitimationen ryker, allvarligt fel borde legitimationen ryka direkt...

Anmäl
2013-12-23 23:50 #7 av: viktoria91

#6 Klart alla kan göra fel men sy utan bedövning, avliva fel djur och liknande. Hur kan dem leva med sig själva?!

Anmäl
2013-12-23 23:54 #8 av: Rafflan

#7 precis, det finns gränser för vad som är okej att göra fel liksom :S

Bedövningen undrar jag fan varför dem sydde egentligen..

Och avlivningen, sånt är illa och får INTE hända :O

Anmäl
2013-12-24 00:14 #9 av: viktoria91

#8 Sov att dra ut sladden till fel komapatient, jädra vilket pådrag det hade blivit då när det handlar om en människa!

Anmäl
2013-12-24 01:07 #10 av: Rafflan

#9 Jo bara för att det är djur är det med "okej" :/

Anmäl
2013-12-24 02:58 #11 av: carlas

Håller med #2 och juristen i intervjun, här (min fetstil): http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18073218.ab

Anette Cedergren är jurist med stort engagemang i djurrättsfrågor. Hon anser att det är alldeles för svårt i dag för djurägare att få rätt efter att ha drabbats av felbehandling. – Det borde finnas en instans för våra husdjur, en djurombudsman, säger hon.

I dag finns rad bestämmelser om hur djur ska hållas och behandlas, och nya tillkommer hela tiden. Bland annat är en djurägare skyldig att uppsöka veterinär om djuret blir skadat eller sjukt.

Men när djurägare uppsöker en veterinär, och djuret blir felbehandlat, är juridiken inte lika enkel. - Det krävs kolossalt mycket för enskilda vad gäller att kämpa för att få sin rätt, säger Anette Cedergren. […]

Anette Cedergren uppmanar därför alla djurägare som drabbats att anmäla. – Då kan det bli mera praxis på området som ansvarsnämnden och domstolarna kan följa. Då kan det bli tydligare vad som ska vara varning och vad som ska vara återkallande av legitimation.

Uppsökte själv en välkänd klinik i Göteborg för ett antal år sedan, för kastrering av min honkatt, då ca 10 mån gammal och kärnfrisk. Operationssåret sprack upp dagen efter. Lyckligtvis var jag hemma. Ilfärd till klinik. Hon låg inne i ett par veckor, med bukhåleinflammation pga rupturen. Och var mkt nära döden. Den veterinär som tog emot mig och missen inför kastreringen var en erfaren sådan. Jag berättade att detta gällde en extremt livlig katt, och att jag var orolig. Det skulle tas om hand, av den erfarne. No worry. Vad jag inte fick veta var att min katt i realiteten överlämnades till en nyutexaminerad och nyanställd veterinär. Det var där det gick fel. Och nej, jag orkade aldrig anmäla. Det ångrar jag idag. Men vet också hur det är. Man är helt slut. Och man är helt överlycklig då det slutligen är överståndet, och katten lever. (YES, och hon mår prima idag!)

Så #1 (t ex), du vet inte vilken veterinär som kommer att söva och skära upp din katt när du lämnar den på en klinik som du verkligen omsorgsfullt valt ut.

Numera tar jag reda på sådant förstås. Eller rättare sagt kräver. Så långt möjligt. Och är inte populär vilket kan vara ett dilemma i sig. Det behöver också hanteras.

Det handlar mycket om att förebygga. Om kliniker och veterinärer utsätts för medvetna djurägare kan slarv och slapphet inte fortgå lika lätt. Detta gäller även andra myndigheter, som lst och jbv.

Så JA, det borde finnas en djurombudsman. Absolut viktigt att info om prickade veterinärer finns tillgänglig digitalt, men faktum är att svårigheten börjar med att få till en prickning överhuvudtaget. Där kunde en djurombudsman vara till hjälp.

PS. Viktoria91 BlommaDS

Anmäl
2013-12-24 09:17 #12 av: Rafflan

#11 fy vad otäckt, fick ni betala får vården eller tog försäkringen det? :O

Dock är ju en ny veterinär i vissa fall kanske bättre än en gammal, då dem äldre kanske har större risk att slarva? för typ alla som gjorde fel i #0 är 50+, någon enstaka 40+, men ingen  30 åring liksom :)

Anmäl
2013-12-24 20:25 #13 av: Maria P.

Håller med djurägaren i artikeln om att alla prickade veterinärer skulle vara tillgängliga digitalt.

Håller också med juristen Anette Cedergren om att det är alldeles för svårt idag för djurägare att få rätt efter att ha drabbats av felbehandling. Som det är idag, har djurägare ingen/minimal chans att vinna mot veterinärer som felbedömer, speciellt om de arbetar på stora djursjukhus.

Håller likaså med att det borde finnas en djurombudsman, gärna med stora befogenheter att agera för det behövs en sanering av vissa delar av ”djurbranschen/veterinärbranschen”.

Anmäl
2013-12-25 10:12 #14 av: Lena

#13 Instämmer i allt du skriver där. Märkligt att det inte finns mera skydd för våra djur när det kommer till veterinärer. Men om alla djurägare drev på borde det ju kunna leda till förändring. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-25 10:20 #15 av: zorro2

ene av katterna som jeg sitter kattvakt åt, hun blev kastrerad allt gikk bra men sen fikk hun en "bula" eller knöl vid stygnen efter operationen. Dem åkte inn för at visa detta, till samme klinik. Då sa dem at hun hade fått bråck og måste opereras om. Hun opererades för bråck men det var inget bråck, kissen hade reagerat på tråden efter kastreringen. alltså en reaktion på stygnen.

ok, inget alvorligt fel det her men en sådan fel burde endå inte förekomme tycker jeg, såpass burde veterinärene kunna tycker man.

 

Anmäl
2013-12-25 12:24 #16 av: [eskils]

Man kan tydligen inte lita på veterinärerna på Strömsholms djursjukhus enligt artikel i Expressen idag.

http://www.expressen.se/nyheter/djuragare-nagon-tjanar-ju-pengar/

Hon sökte hjälp för katten Einsteins krånglande urinblåsa.

Veterinärerna på det riskkapitalägda djursjukhuset konstaterade att den fungerade bra - men tog ändå prover och medicinerade för 20 392 kronor.

Det är tydligen 81 djurkliniker som köpts upp av riskkapitalbolag, däribland det utmärkta och pålitliga regiondjursjukhuset Bagarmossen i södra Stockholm. Icke tycka om!!!!

http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/

Anmäl
2013-12-25 12:59 #17 av: Lena

Vad innebär det egentligen - när något är rikskapitalägt? Låter ju inte som det är bra för denna typ av verksamheter. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-25 14:23 #18 av: Rafflan

#16 min katts urinproblem gick också på ca 20.000+ vid 5 besök hos veterinären, och vi har fortfarande inte fått bukt med det så skulle vara intressant att veta vad hennes katt har för symtom som gör att dem vill att hon ska komma tillbaka. Min katt ses vid blotta ögat också frisk ut men är inte det :/

sorligt när det verkar blivit så svårt att lite på veterinärer i allmänhet :/

Anmäl
2013-12-25 14:41 #19 av: Katthemsmatten

#17 Förmodligen att det blir mer press på att ge en hög avkastning än tidigare.

Anmäl
2013-12-25 14:44 #20 av: Rafflan

#19 låter helt sjukt att djurvården ska vara vinstdrivande... visst att dem ska gå + för att kunna köpa in nya saker på djursjukhuset, att det man tjänar går tillbaka till djursjukhuset, men att någon annan tar pengarna i egen ficka låter dumt... och vad tjänar djursjukhusen på detta då så många gått med?

Anmäl
2013-12-25 15:04 #21 av: [ollesbodega]

#17 Troligen att man ger så lite vård som möjligt till det högsta priset som möjligt för att maximera vinsten. För försäkrade djur gör man troligen mer tester och behandling än vad som behövs med högre försäkringspremier som följd.

Detta för att kunna visa upp fina siffror för att kunna sälja bolaget till ett högre pris eller mjölka ur det såsom skett inom vård o skola när riskkapitalister gått in.

Själv litar jag inte på djursjukhus som har ett ekonomiskt samarbete med Djurambulansen Sverige, de kallar sig för idiella men allt verkar som hos riskkapitalisterna bara handla om pengar då de vägrar redovisa stadgar o ekonomi för givare. Hur ser deras samarbete med djursjukhusen ut? Medlem med rösträtt på stämma går inte att bli. Kanske därför de bara har slutna möten och själva väljer in de som får ingå i den s.k. Föreningen. En förening där det enbart går att bli stödmedlem i utan chans att påverka hamnar på min lista som oseriös.

Anmäl
2013-12-25 15:17 #22 av: [ollesbodega]

Min syster gjorde en grundad anmälan mot vet på Strömsholm för några år sen som lämnades utan påföljd. Omöjligt att få rätt mot vet. De finns på min svarta lista sen dess.

Anmäl
2013-12-25 15:27 #23 av: [ollesbodega]

Har också varit med om vet som ville avliva min Vilda som hade tandproblem då hon ansågs som för skygg o stressad för behandling. ( hon hade ingen erfarenhet av skyggisar )

Fixade tid några dar senare hos en tandläkare på Södra Djurskjukhuset som ställde upp på kort varsel i semestertider. De var superproffsiga och vana med skygga katter. Munnen fixad o nu är Vilda's favoritkel att trycka sin nos mot mitt ansikte för att visa sin tacksamhet över helrenoveringen av käften. Andedräkten är klart bättre nu :-)

Anmäl
2013-12-26 12:00 #24 av: Lena

#23 Tänk så många katter som säkert avlivas helt i onödan pga bristande kompetens hos veterinärer. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-26 12:16 #25 av: emjon

Denna tråd är mycket intressant att följa med mångas olika erfarenheter.

Har själv väldigt dåliga erfarenheter av Strömsholms djursjukhus från 2006 före Evidensia och kommer aldrig någonsin sätta min fot där mera.

Jag hade för mig att Södra djursjukhuset även hör till Evidencia så jag gick in och kollade och mycket riktigt så gör de det. Har gått där med min kisse Lilli som har en stor pigmentfläck i sitt öga som vi håller koll på. Hon har genomgått många olika undersökningar och genomlysningar av en superduktig veterinär Sophie Gäfvert som jag känt mig trygg med.

Upptäckte nu till min stora besvikelse att Sophie Gäfvert inte längre är kvar där utan flyttat till Östersund och blivit chefsveterinär där. Det är bara att gratulera de som bor i närheten där för det har blivit flera kliniker under samma ledning.

Nu gäller det att hitta "rätt" veterinär med samma kunskap och med rätt intresse för djuren.

Anmäl
2013-12-27 00:26 #26 av: lillmymlan

Jo, just Evedensia har blivit stort som bara den... även Smådjur tillhör dem nu för tiden... :(

Vet att de gärna och med glädje tar ordentligt betalt för missar med besvär (olika) det är ju där jag går med Mammisen för sin astma. De är inga experter på astma, och de har talat om det för mig. Undrar var jag ska ta vägen med min Mammisen?

Någon som har bra och goda råd och en bra vet som är duktig med astmakatter?

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Anmäl
2013-12-27 00:36 #27 av: lillmymlan

Här är en lista på uppköpta djurkliniker i Sverige. Ledsen

DALARNA

Borlängekliniken

Falu Djursjukhus AB

Ludvikakliniken

GOTLAND

Gotlandskliniken Visby

Kneippens veterinärpraktik

GÄVLEBORG

Evidensia Hästkliniken Gävle

Gefle Hund & Katt Praktik

Sandvikens Hund & Katt Praktik

HALLAND

Djurkliniken i Kungsbacka

Djurkliniken Norra Halland Kungälv

Djurkliniken Åsa

JÖNKÖPING

Djursjukhuset i Jönköping AB

Eksjö Djurklinik

Habo Djurklinik

Nässjö Djurklinik

Veterinärhuset i Värnamo AB

Kalmar

Borgholms Djurklinik

Emmaboda Djurklinik

Evidensia Hästkliniken Kalmar

Färjestadens Djurklinik

Högsby Djurklinik

Kalmar Djursjukhus AB

Läckeby Djursjukhus

Nybro Djurklinik

Torsås Djurklinik

KRONOBERG

Evidensia Hästkliniken Tingsryd

Växjö Djursjukhus AB

NORRBOTTEN

Djurkliniken Öjebyn

Evidensia Hästkliniken Boden

Evidensia Hästkliniken Luleå

SKÅNE

Djursjukhuset i Hässleholm AB

Djursjukhuset Malmö

Kristianstad djurklinik Lillö

Kristianstads/Åhus veterinärmottagning

Näsetveterinären Höllviken

Regiondjursjukhuset Helsingborg AB

Regiondjursjukhuset Helsingborg Flyinge

Regiondjursjukhuset Helsingborg häst

Smådjurskliniken Skurup

Smådjurskliniken Ystad

Trelleborgsveterinären

Åhus Veterinärmottagning

STOCKHOLM

Arninge Djurklinik AB Täby

Djurkliniken Roslagstull AB Stockholm

Djurkliniken Åkersberga

Djursjukhuset Albano

Evidensia Hästkliniken Täby

Evidensia Hästsjukhuset Stav Tungelsta

Gärdets Djurklinik

Regiondjursjukhuset Bagarmossen

Södra Djursjukhuset AB Kungens kurva Stockholm

Västerorts Djursjukhus AB Stockholm

SÖDERMANLAND

Djurkliniken Eskilstuna

Nyköpings Smådjursklinik

VÄRMLAND

Djursjukhuset Karlstad

Kristinehamns Smådjursklinik

VÄSTERBOTTEN

Evidensia Hästkliniken Skellefteå

Evidensia Hästkliniken Umeå

VÄSTMANLAND

Arboga Djurklinik

Djurdoktorn i Västerås

Djurkliniken Köping

Djurkliniken Västerås

Specialistdjursjukhuset Hund & Katt Strömsholm

Specialistdjursjukhuset Häst Strömsholm

VÄSTRA GÖTALAND

City Hund & Kattklinik Göteborg

Djurkliniken Hund & Katt Hälsan Kållered

Djurkliniken i Mölndal

Djurkliniken Kungälv

Djursjukhuset Göteborg

Frölunda Djurklinik

Västra Djursjukhuset i Göteborg AB

ÖREBRO

Djurkliniken Annalysen Örebro

Djursjukhuset Hund & Katt Kumla

Evidensia Hästkliniken Örebro

Hund- och kattkliniken i Bista

Karlskoga Djurklinik

Karlskoga Hästklinik

ÖSTERGÖTLAND

Djurdoktorn i Linköping

Evidensia Hästkliniken Mantorp

Norrköpings Smådjursklinik

Norsholms Djurvårdscenter AB

Valla Djurklinik Linköping

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Anmäl
2013-12-27 09:18 #28 av: Elsklingenelsa

#26 Hade du befunnit dig i Göteborg hade jag sagt åt sig att gå till Dr Glimåker på Kattkliniken som var Sveriges första kattveterinär och som brukar veta det mesta där andra går bet. Men jag antar att Göteborg är långt att åka. Ring honom istället, säg var du bor och att du haft svårt att hitta en bra veterinär på kattastma så kanske han kan ge ett bra namn på någon nära dig. Men han har bara teltid 8.30-9.30 och inte onsdagar eftersom han är sin egen receptionist...:)

//Elsa

Anmäl
2013-12-27 09:52 #29 av: lillmymlan

Ska ringa honom i veckan som kommer då och se om han har råd att ge :(

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Anmäl
2013-12-27 19:33 #30 av: Lena

#28 Håller med om det rådet! Vi brukar anlita honom när det är lite mer komplicerat. Han finns även i Helsingborg. Fast det är väl inte lättare än att åka till Göteborg för dig lillmymlan. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-27 19:38 #31 av: viktoria91

#28 Han kastrerade min honkatt, hon började ca 6 månader senare frenetiskt klia och slicka sig där. Veterinär tittade på det i samband med vaccinering och det var en stålsutur som irriterade henne. Hon fick gå igenom narkos och operation och ytterligare en sväng med tratt och penicillin. Johan Glimåker vill inte ersätta mina utlägg för den operationen hon gick igenom pga stålsuturen han sytt.

Anmäl
2013-12-27 20:10 #32 av: Gatukorsning

#27

Jag har varit på Djursjukhuset Albano i Stockholm med Leon. De är de som har varit absolut bäst med honom, men han har ju även arytmi så vi har fått träffa hjärtspecialist Anna Tidholm där. Jag har varit med Leon till två andra kliniker också, den ena tycker jag är lite slarvig (de skriver fel i journalen bland annat) om än snälla med katten i fråga. Den andra har goda kunskaper om forl, och de har jag varit i kontakt med när han måste operera bort forltänder. De var jättebra med honom och hade ganska bra koll ändå på astman och arytmin.

Men som sagt, min åsikt är att Albano har varit bäst för Leon. Men detta är ju i Stockholm då.

Anmäl
2013-12-28 01:06 #33 av: [ollesbodega]

#27

Tack för info! Visste inte att Södra Djursjukhuset numera är uppköpt o huvudsponsor till Djurambulansen Sverige. De hade dock en tandläkare som var super med Vilda. Planen var att renovera vid två tillfällen. Hon gjorde allt vid ett o gav mig en grundlig genomgång om vad som var gjort. Har aldrig hört den då skygga Vilda spinna så högt som när hon såg mig i uppvaket. Hördes utanför rummet :-) Bara det var värt alls pengar då tänder inte täcks av försäkring hos Agria. ( Vilket är uselt, finns inte ens som tilläggsförsäkring sist jag kollade, skärpning Agria!) Har inte varit där sen dess då det ligger fel sida om stan men vid nästa tid för vaccinering av Vilda blir det besök dit för käftkoll då jag vill veta om de fyra huggtänder hon har kvar är friska eller drabbade av FORL som de käftis tog bort. Vilda är numera inte skygg, hon är mer av en "fegis" o mammakatt till de andra här.

Anmäl
2013-12-28 13:59 #34 av: lillmymlan

Så svårt... men jag vill inte ha någon som inte kan... utan någon som är kunnig och kompetent... då är ju resan värd att åka :) vart det än är i Sverige :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Anmäl
2013-12-28 15:30 #35 av: [eskils]

I väntan på att det ska inrättas en "riktig", dvs statligt finansierad, Djurombudsman kan vi vara glada att SVEKATT ställer upp och hjälper kattägare som hamnat i konflikt med myndigheter etc.

http://svekatt.se/index.php?ID=36&nyhet=38

Anmäl
2013-12-29 12:27 #36 av: Lena

#31 Jo han syr med en stålsutur som du får ta bort efter 10 dagar. Om du inte klarar det själv kan du komma till mottagningen och få det gjort gratis. Jag har kastrerat många honkatter där under årens lopp så jag vet hur det fungerar. Om man själv inte följer rådet att ta bort suturen så ersätter inte veterinären detta. Det är ju ingen felbehandling gjord från hans sida så att säga. Att de använder stålsutur är för att katten inte ska lyckas bita av den, vilket de kan om det är självupplösande suturer som används. Det brukar därför inte användas utvändigt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-29 12:45 #37 av: viktoria91

#36 Jag berättade för han innan kattens op att hon är väldigt skygg, hade tränat med att bara få mat i bur i ca 2-3 månader gör att kunna få in henne. Min sambo fick ligga under en filt bredvid buren för att kunna stänga den annars hade hon aldrig gått nära. Därav sa jag till Johan Glimåker att sy med stygn som inte behöver tas bort alls. Han sydde med stålsutur och sa att det kunde sitta där hela livet, ingen fara! Första och sista gången han behandlade mina katter kan jag tala om.

Anmäl
2013-12-29 13:23 #38 av: Lena

#37 Okey det var märkligt. Om han sa att det kunde sitta kvar och sedan blev problem och då inte ersatta den behandling som blev följden. Hur resonerade han då? Tråkigt att det blev då fel. 

Du skriver att hon fick gå igenom ytterligare en tur med pencillin och tratt. Tratt behöver man ju inte ha när man kastrerar med titthåls metoden. Det är ju det som är en av fördelarna med den metoden. Pencillin ger man ju inte heller normalt vid kastrering om det nu inte blivit komplikationer. Förstod därför inte varför du använde tratt efter kastreringen - eller missuppfattade jag dig där? 

Vill dock säga att det du berättar inte stämmer med den erfarenhet vi har av denna veterinär. Vi har anlitat honom sedan början av 1990-talet och inte haft några som helst problem. Tvärtom den bästa och mest kompetenta veterinär som vi träffat på. Jag har även lärt mig mycket av honom vad gäller katters sjukdomar och behandlingen av dessa. Med många katter under ett numera rätt långt liv har man ju skaffat sig en del erfarenheter i kontakten med olika veterinärer.  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-04-05 12:23 #39 av: eskils

En artikel i DN igår berättar om skenande priser hos de veterinärkliniker som köpts upp av riskkapitalbolag. En lista över dem finns i #27.

"I dag finns tre aktörsgrupper: Evidensia (med riskkapitalbolaget EQT i ryggen), Anicura (med Nordic Capital bakom sig) samt slutligen ett antal fristående veterinärkliniker.

Var och en har ungefär en tredje­del av marknaden, berättar Jens Henriksson, vd för Folksam. För ett par år sedan började kostnaderna för försäkringsbolaget att raka i höjden. Folksam bestämde sig för att göra en djupdykning bland räkningar. Fem vanliga hunddiagnoser rörande klor, klåda, urinvägar och öron hamnade under lupp. Granskningen visade att priserna hos Evidensia och Anicura låg 40 procent högre än hos de fristående klinikerna." (min fetstil)

http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-ringa-konkurrens-i-varden-av-fyrfota/


Anmäl
2015-04-05 14:47 #40 av: evastar

Det är såklart det bästa att i förväg ha kollat upp och ha kontakt med en veterinär som man har förtroende för och som delar samma syn som en själv på djurens okränkbarhet. Men ibland kan djuret bli akut sjukt, mitt i natten eller annan tid när ordinarie veterinär inte finns på plats och man i desperation och nöd kanske får ta den veterinär man får.  Man blir verkligen så utsatt vad gäller veterinärens sakkunskap som man måste kunna lita på, och att de har en etisk syn på  livets värde. Inte roligt att läsa om profitintresse i första hand vad gäller djursjukvård.

Anmäl
2015-04-05 18:37 #41 av: zorro2

man tycker jo at dem skal veta og även vara måna om djuren som kommer til deres klinikk og at de gjör det beste for djuren. med tanke på hur mkt det kostar. var på blåstjärna med min katt, hun ble dårlig i magen. jeg anade at det kunnne vara pga av maten men tenkte at jeg koller opp det endå. vi åkte til sjukhuset, fikk vente i bilen i 30-40 min for at deres s.k karanten undersöknings rom skulle bli ledigt, det er vel ok det har jeg forståelse ifall om at det skulle vara något annat smittsamt. 

vel hos veterinären, titta hun i munnen, klämde lite her og der, lyssnade på hjärtat og sen fikk vi åka hem 1000kr fattigere. nu måste vi åke tilbake for at få kissen frisk forklarad enligt veterinären så forsäkringen ikke krånglar. kissen var ikke forsäkrad då, hadde ikke hunnit med det. antar at frisk forklaringen blir at hun skriver på kattens journal at katten er frisk og sen får vi åke hem 1000kr fattigere. 

Anmäl
2015-04-06 08:59 #42 av: Rafflan

#41 det kostar mycket att komma in akut, men hälsokoll inför försäkring är ju bokat besök och kostar bara ca 500 kr ;)

Anmäl
2015-04-06 14:01 #43 av: Katthemsmatten

Det är märkligt att de inte kan ge ett ordentligt besked om vad saker kommer kosta. Det tvingas ju t ex bilverkstaden göra och de vet heller inte exakt vad det är för fel när jag kommer med bilen. Jag är lika litet bilreparatör som veterinär och kan bara gissa vad problemet är.........

Anmäl
2016-08-21 12:25 #44 av: eskils

Till etikrådet kan man vända sig om man är missnöjd med veterinären. (Ingen egen erfarenhet)

http://svenskdjursjukvard.se/feedback/


Anmäl
2016-10-04 17:10 #45 av: Rafflan

#43 svårt att ge pris utan att veta vad som är fel, man får ju exakta priser på kastrering, vaccination, besiktning osv, men åker man in för koll pga att katten är halt/trött/kissar mycket eller liknande är det ju omöjligt att per telefon avgöra vad som behöver göras med katten :)

Anmäl
2016-10-05 11:29 #46 av: Katthemsmatten

#45 Man kan alltid ge en fingervisning med bred marginal.

Anmäl
2016-10-05 16:01 #47 av: Rafflan

#46 2.000-20.000 kr beroende på problemet, gillar du det förslaget? xD

Anmäl
2016-10-05 16:46 #48 av: Katthemsmatten

Bättre än så brukar man faktiskt få #46 

Anmäl
2016-10-06 21:24 #49 av: Amoz

Vi fick vid ett tillfälle slänga oss in i bilen och stressa till närmaste nattöppna veterinär, 1,5 timma bort... Då fanns det inte så mycket val om vem eller ens var vi skulle ta kissen.  Katten var akut sjuk (döende) och vi fick höra att det skulle gå på "Ca 25 000kr" och vi sa att det var det tak vi ville ha då, dom skulle kontakta oss om det var något mer.
Vi blev kontaktade dagen efter, han var bättre men behövde stanna två nätter till, summan hade stigit lite men han verkade bättre. Han stannade en natt till och vi fick samma samtal dagen efter, det ser bättre ut men två natt till, men summan hade även stigit. Varför kunde inte den som ringde svara på.  Vi ställde oss frågande till hur det blev "bättre" när han behövde stanna längre. Vi fick veta att summan låg runt 50 000kr och han var inte bättre, efter 2 nätter var våran katt fortfarande döende och de visste inte om han skulle överleva. Det var massor av saker som gått fel som de inte berättat för oss utan i stället hade de gjort allt för att rädda honom, oavsett hur det skulle påverka honom om han skulle överleva.
Vi valde i detta läge avlivning, hade vi fått veta efter första natten "Det ser inte bra ut, det här och det här kan vara skadat för livet han kanske aldrig kommer kunna..." o.s.v då hade vi tagit beslutet direkt. Veterinären erkände att dom hade gjort fel och drog av alla kostnader för det sista dygnet.  Men det värsta är är ändå att vår katt fick lida och kämpa i 3 dagar i onödan samtidigt som han var så neddrogad att han inte hade en aning om vad som skedde. Försvaret vi fick att de sagt en summa som var långt ifrån och att de sagt "Han verkar bättre" är för att vi annars kanske hade valt avlivning...

Anmäl
2016-10-07 14:38 #50 av: Katthemsmatten

#49 Det var något av det grövsta jag hört. Tala om att inte handla etiskt! Stackars kisse och stackars er.

Anmäl
2016-10-07 20:29 #51 av: crins

Det är bra att debatter kommer upp, när det är veterinärer som misssköter sig, På aktuellt för ett tag sedan, berättades det om att många djurägare anmält felbehandling pga deras djur inte fått hjälp hos veterinären! De hade inte fått hjälp! Själv blir jag vansinnig på nonchalanta veterinärer som inte lyssnar på djurägare som känner sitt djur bäst, det innebär att djuret blir felbehandlat, pga nonchalans och prestige. Veterinären vägrar undersöka där "infektionen\inflammationen sitter! Så djuret får lida i onödan! Men ett djur kan inte själv tala om vad de har ont! Varför blir man veterinär om man inte tycker om djur, dessutom hör inte riskkapital hemma i djursjukvård! Då handlar det bara om pengar och inget annat....😥

Anmäl
2016-10-08 15:34 #52 av: Rafflan

#49 en döende katt blir inte frisk på en dag, det kan ta jätte lång tid beroende på felet på djuret. Dock ska veterinären alltid ha en kostnads diskussion med djurägaren varje dag som tex" idag är vi uppe i **.***, vi skulle vilja göra dessa undersökningar pga detta och det kommer kosta *.***, okej? bra då hör vi av oss efter undersökningarna med uppdatering"

#51 veterinärer älskar djur, därför dem jobbar med det dem gör. Dock kan dem inte utföra mirakel och dem kan inte heller jobba gratis. Men det har inte med deras känslor emot djur att göra...
Jag var in och ut i 2,5 år! nästan 3 år, med min ena sjuka katt, gjorde den ena utredningen efter den andra, pga att vi inte hittade orsaken blev han akut sjuk en gång vilket kunde lett till operation och inskrivning i flera dagar men vi lyckades slippa det tack var att medicinen hade snabb effekt men blev ändå många täta återbesök i början = dyrt. Och totalt blev det jätte dyrt att springa hos veterinären vid alla dessa besök, prova alla olika mediciner och special foder för att se om katten blev bättre, sen vips tog veterinären ett prov, katten hade egentligen fel symtom, fel ålder, inget stämde men hade vi tagit allt annat varför inte? och jodå, provat var positivt, provade behandla emot det, nytt prov, jepp sjukdomen var bekräftad, åtgärd på ca 18,000 för att göra katten frisk, sedan flera återbesök, värdarna är inte helt bra så nu provat vi annan medicin för att se hur det ser ut då.

Summan av allt detta, veterinärvården är ingen exakt vetenskap, veterinärerna kan slita sitt hår för att hjälpa våra djur, och jag är jätte nöjd, ja det blev dyrt för mig under dessa år, nu är det 3,5 år sen katten blev sjuk och ännu är han inte helt frisk, men vi är på rätt väg och hoppas på att få många fler år med min älskling <3

Anmäl
2016-10-08 22:58 #53 av: Amoz

#52
Självklart förstår jag att det tar tid. I detta fallet förstod vi inte hur allvarligt det var eftersom de inte ville berätta. Som sagt vilka undersökningar de gjort eller skulle göra och vad som hänt under dagen visste inte de som ringde utan enligt dom mådde han bra. På beskrivningarna vi fick lät det mer eller mindre som att han klarat sig för det var ju vad vi fick höra "Om två dagar kan han åka hem" det var först när vi krävde att tala med veterinären som vi fick veta att de inte visste om han skulle överleva och då fick vi reda på massor som gått fel redan första natten eventuella permanenta skador o.s.v.
Saker vi alltså inte hade fått veta innan. På frågan om varför vi inte fått veta innan och varför vi inte fått en rimlig summa var svaret som sagt för att vi kanske hade valt avlivning. Han var så pass dålig att han borde fått somna in direkt.
Veterinären erkände även att de gjort fel, därför drog han bort kostnaden för 1 dygn och undersökningar de gjort under det dygnet.

Anmäl
2016-10-09 10:26 #54 av: crins

#52, Det finns "rötägg" inom veterinär kåren med! Där det bara handlar om pengar och inget annat! Det vet jag, med min erfarenhet!

Anmäl
2016-10-09 11:03 #55 av: Rafflan

#53 låter som stor kommunikations brist, tråkigt när det blir så :(

#54 ja veterinärer är inte gudar, dock när dem felar är det nog inte för att dem är ute efter pengar, det är nog annat som tex dålig koll och avlivar fel djur, syr djur utan bedövning, brister i förmågan att diagnosticera och utreda djur, okunskap, bristande kompetens , dåligt omdöme, onormalt många djur som dör i narkos/under vård, osv osv.
Så nej det finns dåliga veterinärer där ute, men tror ingen veterinär sitter och är ute efter pengar, då har dem valt fel jobb...

Anmäl
2016-10-10 10:29 #56 av: Katthemsmatten

Det största problemet i det här fallet är, som jag ser det, att man inte lämnat korrekt information. Rätt märkligt att inte någon behandlande veterinär ringde ägaren för att informera. Man brukar ha många frågor som djurägare och det är i allmänhet bara behandlande veterinär som kan besvara dem.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.