Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
09. Goda ideér, råd och tips!

Klappträningshjälp?

2013-12-14 19:48 #0 av: Nellylix

Hejsan!

För 8 veckor sedan hittade jag en liten ensam kattunge som sprang runt kring mitt jobb, under två veckors tid la jag tid på att mata henne och få henne att få förtroende för mig. Nu har vi två bott ihop i 6 veckor! 


Vi har börjat bli riktigt bra kompisar och när jag förflyttar mig i lägenheten är hon alltid bakom närmsta hörn och spanar på mig, vi har också lärt oss att leka med kattspö, jaga saker och att jag sitter nära henne när hon äter. Ligga och sova på golvet någon meter bort från mig är inte heller några problem men vi tar det fortfarande långsamt och i hennes takt.

Den senaste veckan har det gått bra att nosa på min hand några gånger om dagen och därför tänkte jag sätta igång så smått med lite klappträning. Jag har läst lite om det och kollat in några filmer men jag känner att lite mer råd hade jag nog kunnat behöva.

Idag köpte jag hem skinka som jag vet att hon älskar, sen tog jag en dammvippa med skaft på och lät henne nosa på den innan jag försökte klappa henne med den. Problemet är att hon inte alls gillar när saker kommer bakom hennes huvud, hon måste alltid kunna se vad som händer annars flyr hon. Detta gjorde att varje gång dammvippan kom bakom örat så kastade hon sig bakåt. 


Är det för tidigt för oss att klapptäna? det var inga problem att äta ur min hand.. Vad kan jag göra mer?

Anmäl
2013-12-14 21:39 #1 av: Jourhemmet

Jag låter alltid mina jourkatter få ta den tid på sig dom behöver och jag tränger mig aldrig på. När de känner sig redo så får dom komma till mig men självklart måste man ge dem uppmärksamhet i massor varje dag för att de ska få förtroende för en och då är ju lek det bästa med kattungar.

Tänk på att alltid blinka låååångsamt när du tittar på katten, det tolkar katten som att du är snäll. Aldrig stirra den rakt i ögonen.

Anmäl
2013-12-14 23:40 #2 av: johnnys girl

Lek med vvippan och under leken  kan du passa p att stryka henne över kroppen med vippan. Då vänjer hon sg vid beröring. Om du inte redan har det, skaffa en laserpekare. Sitt på golvet och låt henne jaga den röda pricken. När hon är helt uppe i leken, låt pricken åka upp på dina ben, På så vis kan du lura upp henne i knät. Om du ska prova att klappa med vippa eller hand, försök att komma bakifrån så att hon inte ser handen. Det brukar funka bäst. 

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Anmäl
2013-12-15 01:16 #3 av: Ambrose

När jag träffar nya djur, hundar, katter etc etc, så brukar jag alltid klappa dem framma på bröstkorgen först. Det är mysigt, de har full koll och det lyfter djuret uppåt istället för nedåt, som när man klappar dem ovanifrån. På sidan av magen fungerar oftast också ganska bra.

Närma dig dem inte som ett stort läskigt hot ovanifrån, kom från sidan/underifrån (men klappa inte på magen, den är sårbar och djuret kan tycka att det är läskigt i början, självklart jättemysigt när de litar på dig dock) :) Hoppas det verkar vettigt ^^

Anmäl
2013-12-15 04:19 #4 av: mmac

Jag hittade den här länken:

http://www.nycferalcat.org/info-kittenssoc.htmAnmäl
2013-12-15 09:06 #5 av: majvi

Jag har haft vippan i ena handen och klappat katten med den andra.

Anmäl
2013-12-15 11:44 #6 av: Katthemsmatten

#5 Vad kul! Fortsätt med det några dagar, sedan kan du testa att ta upp den i famnen invirad i en handduk. Låten den lugna sig och stick sedan in handen och klappa den försiktigt på hals och vid öronen en stund. Se till att det är du som bestämmer när det är färdig klappat. Dvs vänta med att släppa ned katten till dess att den är avslappnad. Det får inte löna sig att  försöka rycka sig fri.

Anmäl
2013-12-15 11:54 #7 av: Gatukorsning

Du har fått bra råd från Johnnys girl bland annat.

Jag tycker att det funkar bäst att försöka klappa när katten äter, men mycket mycket försiktigt och ibland har jag bara handen nära utan att klappa i början.

Anmäl
2013-12-15 18:49 #8 av: Nellylix

Tack för era tips och råd! Vill bara påpeka att jag aldrig tvingat mig på utan regeln har alltid varit "backar du backar jag" numera följer hon mig vart jag än går i lägenheten vilket jag antar är ett bra tecken. Hon har också börjat jama så smått när jag pratar med henne. Idag lockade jag upp henne i mitt knä några sekunder med hjälp av skinka och det gick toppen!!

En undran jag har är : ibland tittar hon på mig och sträcker på nacken och böjer bak sitt huvud, hon släpper inte mig med blicken. Betyder det något speciellt? Det är aldrig i hotfulla situationer utan kanske tex när jag ska fylla på hennes mat eller vi bara kommunicerar.

Anmäl
2013-12-16 14:54 #9 av: Marga

Jag brukar börja med att stryka supermjukt och försiktigt över morrhåren, från nosen och utåt, med vippan eller penseln eller vad jag nu har.
Ofta tycker katter det är väldigt skönt. Efter ett tag kan man gå vidare med att klia under hakan, bakom öronen och till slut uppe på huvudet. Jag skulle börja där innan jag försöker längre bak på kroppen.

Efter ett tag (läs ett par veckor minst om katten är väldigt skygg) kan man göra det med vänster hand medan man försiktigt börjar klappa på bakkroppen samtidigt med höger hand (eller kanske först penseln) som även #5 föreslår. Det beror helt på hur katten väljer att sitta om det går eller inte men värt att testa.

Anmäl
2014-01-09 22:49 #10 av: Nellylix

Hej igen! Tack åter igen för alla råd. Idag fick jag äntligen för första gången klappa min lilla älskling! Vi gjorde det dels på vårt egna sätt och tog lite hjälp härifrån! Klappträning var bara att helt glömma då hon bara slogs och rev mig då, men nu på sistone har jag uppmärksammat att hon strukit sig mot möbler och kelat med dom. Så igår testade jag att låta henne kela med sitt kattspö som jag höll i och sedan lät jag de övergå till att stryka henne över ryggen, när jag gjort det några gånger så tog jag handen istället och hon älskar det!! ( folk har sagt till mig att hon aldrig kommer bli kelig då hon hade en tuff start på livet, detta känns som en revansch!!)

Anmäl
2014-01-10 06:10 #11 av: Uppkatten

Bättre att tro på katten än på människor "som vet bäst"!!! Glad 

Bra jobbat av dig och missen Hjärta!!!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2014-01-10 10:05 #12 av: Katthemsmatten

#10 Den där inställningen som du fått höra att de inte kan bli sociala/keliga/klappbara är precis vad vi arbetar emot vi som är i 'hittekattsvängen'. Du har ju själv sett att det inte stämmer. Din uppmärksamhet när det gäller att lägga ihop hur katten beter sig och hur du ska kunna utnyttja det för att hjälpa henne lita på dig är för mig ett starkt bevis för att om man bara vill så går det. Instämmer med #11: Bra jobbat av dig och missen Hjärta!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.