Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
TNR/Skygga Katter

TNR - Källgranskning: Bristfällig utredning!

2013-10-20 15:23 #0 av: Lena

Utredning som ligger som grund till förslaget om ny djurskyddslag visade på flera brister när det gäller synen på hemlösa och förvildade katter. 

I den här kritiska källgranskningen kan du läsa mera!

Här vissa utdrag:

"I stycket ”Påverkan på vilda djur och ekosystem” (s. 482-483) framställs katten som ett djur som bland annat ”kan orsaka skador på det vilda djurlivet genom sin jakt och då framför allt hota utrotningshotade arter av fåglar, däggdjur och reptiler”, att katter ”ligger bakom en kraftig minskning av fågelarter” i bl a USA och England och att ”forskning visar att katternas inverkan kan vara väsentlig även vad gäller andra vilda djur

"Efter en genomgång av källförteckningen och kontroll av originalkällor framstår det som uppenbart att utredarens negativa grundinställning till hemlösa och förvildade katter samt förutfattade meningar om dessa djur resulterar i en mycket tveksam källhantering som ger en vinklad bild. Titlarna på litteraturlistan tycks utvalda för att stödja en viss åsikt, till priset av både vetenskaplig objektivitet, sanningsenlighet och de hemlösa djurens möjligheter till ett bättre liv". 

Utredaren hänvisar till studier från Lepczyk et al. 2003, Nogales et al. 2004, och en artikel från Linda Winter från 2004. 

Den kritiska källgranskningen djupdyker vidare i hur de olika studierna kommit fram till sina uppfattningar. De hänvisar till andra studier som när dessa kontrolleras inte alls säger det som Lepczyk et al. 2003, Nogales et al. 2004, och Linda Winter från 2004 påstår. Det visar sig att det i själv verket handlar om öar där katten i själva verket påverkat utrotningen av 6 fågelarter och inte 33 som det påstås. 

"Ziswilers publikation visar att alla de 33 fågelarter som Nogales et al. hänvisar till såsom utrotade av katter hör hemma på öar och av dessa 33 arter har katten som ensamstående faktor haft inverkan på 8 arter. Alla de övriga arterna har enligt Ziswiler utrotats p.g.a. ett flertal samverkande faktorer, varav destruktion av skog, andra former av habitatdestruktion och mänsklig jakt varit de i särklass dominerande faktorerna. Det bör påpekas att 2 av de 8 arter som Ziswiler uppgav hade utrotats genom inverkan från ferala katter senare visade sig inte alls vara utrotade. Det betyder att bara 6 fågelarter påstods utrotats genom enbart kattens inverkan istället för 33 arter, som studien som SOU-utredningen hänvisar till vill låta oss tro".

Med andra ord katter låg bara bakom 18% av det de anklagades för. Den största boven i dramat var istället människan. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-20 15:38 #1 av: [MyCassie]

Väldigt bra du lägger upp det här så fler som missat den, likt mig själv, kan läsa. 

Anmäl
2013-10-20 20:39 #2 av: Lena

#1 Det skrevs och lades ned mycket arbete inför att förslaget till ny djurskyddslag var ute på remiss 2012. Göteborgs Katthjälp gjorde då ett gediget arbete. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-21 12:05 #3 av: Rödis

Har läst detta tidigare just i Göteborgs Katthjälps utskick. Mycket bra att Du sprider detta och påminner oss Lena, tack!

Anmäl
2013-10-23 00:12 #4 av: carlas

Topp! Viktig information. Puttar upp för flera att läsa.

Grejen är ju att vi inte riktigt kommer någon vart med lösningen för hemlösa katters situation om vi inte sätter oss in i den här typen av frågeställningar och den information som finns.

Alla som räddar en olycklig misse till ett gott liv är underbar Pussmun Och det är alldeles nödvändigt.

Men vi måste samtidigt arbeta för en långsiktigt hållbar lösning. Lagkrav på kastrering och id-märkning är en sådan. Men den är seg. Och de missar som redan råkat illa ut, som är vilsna, bortsprungna och/eller övergivna riskerar fortsatt att saklöst dödas av våra djurskyddsmyndigheter (länsstyrelserna) - se här  http://hittekatter.ifokus.se/articles/517ce6b58e0e7441470001a6-stoppa-avlivning-av-hemlosa-katter?discussions-2 och här http://hittekatter.ifokus.se/articles/5247f0e18e0e7452f20005fc-doden-som-losning-till-hogt-pris?discussions-3

Som en interimlösning är TNR oerhört viktig och riktig.

Anmäl
2013-10-26 12:52 #5 av: Lena

#¤ Ja det är ju det som oftast glöms bort! Det förebyggande samt det mer långsiktiga arbetet. Att hjälpa en nödställd katt här och nu blir mera konkret än att jobba för något som ger frukt flera år fram i tiden. Det gäller dock att hålla ångan uppe även för detta så viktiga arbete. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-27 01:33 #6 av: carlas

Absolut! Ångan uppe för det långsiktiga arbetet också

Finns många nya engagerade här tror jag, och TNR är trots allt ganska nytt i Sverige. Att myndigheter inte hänger med är en sak. Resten av oss ska göra det - och sätta välbehövlig press. Det är så vi når förändringar i samhället.

Hoppas flera läser infon och källgranskningen i #0. Samt reagerar och agerar! Katt

(Och här tror jag länkarna i #4 bidrar också, om nu ngn skulle ha missat dem ;)

Anmäl