Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Kortsiktigt kattunge-räddande

2013-10-07 10:31 #0 av: Elsklingenelsa

Jag har på senare tid om och om konfronterats med situationen där boende i områden med hemlösa katter låter hemlösa mammakatter föda kull efter kull, år efter år - och de plockar då bara in ungarna.

Jag förstår att man vill rädda ungarna undan vädrets makter, skaffa dem bättre förutsättningar, hem osv. Det är såklart bra att folk engagerar sig i dessa ungar (under förutsättning att dessa ungar hamnar i seriösa hem och är gamla nog att lämna sin mor!). Men det är också oerhört kortsiktigt för att inte tala om väldigt DUMT om man inte samtidigt gör något åt mammakattens situation. Många gånger har dessa boende ringt föreningar och katthem om denna mamma men katthemmen har varit så överösta med jobb och katter att de ej haft möjlighet att ta sig ann även dessa katter. (Katthemsfolk är privatpersoner precis som de boende; dessa människor har inte mer tid, pengar eller resurser än de boende själva.)

Det är dock min fasta övertygelse att om anmälarna/upphittarna/de boende kan hitta hem till kattunge efter kattunge, år efter år - då hade man kunnat hitta hem även till mamma!

I de tre fall som jag arbetat med bara senaste månaden med mammor som fött kullar ute i många år var dessutom alla tre mammor helt tama och väldigt kontaktsökande. Det handlar alltså inte ens om skyggisar som kräver speciell kunskap/speciellt tålamod, utan väldigt lättplacerade katter.

Jag blir bedrövad över att allmänheten är så enfaldig och jag är ändå en person med stor tro på kraften hos "vanliga människor". :/ Varför åtminstonne inte gå ihop några grannar och "skramla ihop" till en kastrering? 

Sluta tänka kortsiktigt! Fokusera på den fertila honan om ni verkligen vill hjälpa. //Elsa


ps. Jag jobbar som volontär åt en förening. Dessa tre mammor OCH ungar har nu fått komma in!!

Anmäl
2013-10-07 10:59 #1 av: Lena

Ja det är tyvärr en ganska vanlig företeelse det du beskriver. Att kattungar räddas medan mammorna lämnas kvar. Det finns även vissa föreningar som jobbar på det sättet. Gemene man kanske inte inser hur galet det är, men föreningarna borde veta bättre. Misstänker att det är den gamla synen; att det inte går att socialisera katter efter en viss ålder (7-8 v), som spökar. Tyvärr något som våra myndigheter fortfarande går och tror.  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-07 13:24 #2 av: zorro2

men alltså mener ni på fult alvor at det fins katthem/föreninger som tar ungene fra mamma og bare lämner mamma så der.

Så grymt hjertlöst, gråter bare jeg tenker på det.  

vad er det för katthem/förening....alltså vi som kanskje ikke er så insatte i hittekatts världen vill og kanskje har rett til å veta om sådant.......

Anmäl
2013-10-07 15:06 #3 av: Katthemsmatten

Jag vet att det finns/fanns någon förening i Skåne (?) som var mäkta stolta över hur många kattungar de räddat, men så fort de fick frågor om mammorna blev det helt tyst.

Någon av er andra som kan ge #2 korrekt svar på vilka/vilken förening som ni säkert vet har en tendens att ta de lättsålda ungarna och lämnar mamman kvar som 'kattungefabrik'?

Anmäl
2013-10-07 16:48 #4 av: Elsklingenelsa

Det finns sådan förening/föreningar i Göteborg också (säger de boende och ryktet i katthemsvärlden). Men eftersom jag bara fått infon ryktesvägen/genom hörsägen om vilken förening som regelbundet plockar in kattungar i det område där jag nu kallats in där vi nu hjälper ett antal kattmammor, vill jag inte vidareförmedla några namn eftersom jag gillar fakta. Det är dock sagt att både en förening och några privatpersoner i detta kvarter i Angered hämtar in "attraktiva" kattungar (helvita ungar och röda långhåriga ungar som två -i kvarteret välkända pappakatter -producera) - medan mammorna lämnas kvar och får klara sig själva. En mamma sägs ha fått 3 kullar per år i 3 år där! Crazy. Alla mammorna är ifrånflyttade jättesociala flickor som tidigare bott i familj. Dystert. Men nu börjar deras nya härliga bäbisfria liv i alla fall.

// Elsa

Anmäl
2013-10-07 17:50 #5 av: zorro2

ok, jeg forstår, godt å höre at mammorna nå äntligen for det bra.

Anmäl
2013-10-07 20:35 #6 av: martdat


Alla som seriöst vill hjälpa tar in mamman tillsammans med ungarna. fruktansvärt grymt att låta mamman gå ute år efter år ,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2013-10-07 23:14 #7 av: zorro2

hon leter vel efter ungarna också eller?.....

 

Anmäl
2013-10-08 08:37 #8 av: Alexej

Det är Skånekatter som stolta tar in kattungar och säger att de inte har plats för vuxna. Som trots protester till Djurskyddet Sverige blev medlemmar där. Så mycket till seriösiteten av Djurskyddet Sverige som jag sedan dess bojkoterar.

I Göteborg ska det vara Djurens Vänner som har börjad med kattungar. Kanske lika bra att de inte tar in deras mammor för annars hade mammorna nog varit avlivade idag.

Skrämmande och olagligt. Jag fattar inte varför dessa föreningar inte stoppas.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-10-08 17:30 #9 av: [Skyggisen]

Bra att det kommer fram vilka föreningar som jobbar oseriöst.Och det för att gemene man skall ha vetskap INNAN de väljer att stödja dessa med pengar.

Anmäl
2013-10-09 11:22 #10 av: Katthemsmatten

#7 I början letar hon, men snart är hon dräktig igen. Ett problem som inte många tänker på är att mamman riskerar mjölkstockning om ungarna tas så tidigt att de inte äter själva. Tar man kattungar är man förmodligen inte så intresserad av vad som händer mamman eller hur gamla ungarna är. Djävlas

Anmäl
2013-10-09 12:20 #11 av: zorro2

usj, stakkars mamman.Ledsen

Hemskt at det även iblandt er de som skal typ "hjelpe djuren" som gjör sånt.


 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.