Annons:
Etikettkattens-status
Läst 2843 ggr
Alexej
9/5/13, 9:49 PM

Unik forskning om katter klar

Så lät det på löpsedeln på Skaratidningen idag. Tyvärr vill inte scannern som jag vill då sammanfattar jag lite.

Efter en 2,5 är års lång studie kom SLU fram att om en kattgrupp är harmonisk inom sig spelar platsstorleken ingen roll. Däremot blir det inte bättre när en kattgrupp som inte är sams får större yta.

Studien genomfördes med anledning av en ny lagstiftning? som innebär att varje katt i en kattgrupp måste ha två qm yta istället som en qm som innan.

Forskningsgruppen hade 90 katter från ett katthem fördelad på sex grupper. Katterna kände varannab sedan innan.

De sex grupper testades på olika platsytor, dvs på en, två och fyra qm per katt.

Forskningsgruppen kom också fram till att katter gillar klösträd och gillar att ligga nära fönstret.

--------------

Tillägg av Lena - sajtvärd: 

Länk till forskningsrapporten: Grupphållning av katt, hur påverkar golvyta på katt katternas beteende i stabila, större grupper

----------------

Jag mailade tidigare forskningsledningen om framtidsen för dessa katter men fick aldrig ett svar. Katterna kommer från katthemmet i Alingsås och en stor del är omhändertagna katter från en djursamlare.

Mer information finns här: http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4e06e1f688f4721d46000ca5-djurforsok-pa-katthemskatter

http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4e0446c9d4ebea4d670050d3-katters-stress-ska-studeras

http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4d71345fb9cb46223304bfff-ar-katter-solitara

Platsyta för varje katt är idag 1,5 qm för tillfällig förvaring och två qm, för permanent katthållning. En kattgrupp får inte vara större än 15 vuxna eller 20 växande katter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Lena
9/5/13, 10:45 PM
#1

Intressant sammanställning av länkar du gjort där! Jättebra!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

carlas
9/5/13, 11:00 PM
#2

👍Yes mam, det är den här studien du talar om - härifrån

2013-09-04 01:37 #6 av carlas

_[…] _

Intressant är dock studiet Katter i grupphållning, Loberg & Lundberg, 2013, smf här: http://www.slu.se/sv/fakulteter/vh/institutioner/institutionen-for-husdjurens-miljo-och-halsa/forskning/forskningsprojekt/grupphallning-av-katter/ - och slutrapporten här: http://www.slu.se/Documents/externwebben/vh-fak/husdjurens-miljo-och-halsa/Grupphallning_katt_slutrapport_2013.pdf.

Ni minns kanske det där kontroversiella experimentet där forskare skulle "låna" 15-talet katter fr olika katthem och observera dem på olika ytstorlekar, jmf stress etc. OK, det är klart! Och anledningen till att studiet inte finns med på jbv:s sida kan möjligen (om man är negativt lagd som jag) antas vara att resultaten inte "passar" Cool Katterna klarar sig fint! Mest individuella skillnader. En del av slutsatserna (min feting):

Fortsatta studier på grupphållning av katt bör inrikta sig på att undersöka hur stora kattgrupper som är acceptabla för de enskilda individerna. De rekommendationer som finns i litteraturen har ingen vetenskaplig grund. Det bör också undersökas hur kattgrupper kan komponeras för att minska stress hos katterna och vilka signaler hos katterna som bör vara ”end-points”, alltså där enskilda individer måste tas ur gruppen. För att underlätta detta kan utvecklandet av Cat-Stress-Score som validerats med fysiologiska parametrar vara en möjlig väg.

Inget snack om avlivning som djurskyddslösning där!

Vore jätteintressant att höra synpunkter på den undersökningen och resultaten från er med katthemserfarenheter!

PS Hoppas jag inte blev OT nu. Men "oönskat beteende" - som sk skygghet t ex - är ju en orsak till avlivning fr myndigheters sida + att katter enl desamma ska slippa "lidandet" av ex grupphållning inkl katthemsvistelse. OK?

Alexej
9/5/13, 11:23 PM
#3

Jag är mest förvånad över att det behövs en 2,5 års lång studie för att komma fram att en harmonisk kattgrupp trivs med varandra oavsett ytan och att en en oharmonisk kattgrupp inte blir bättre av en lite större yta. Tycker det låter logiskt och är likadant för tex dagisbarn eller skolklasser eller vuxna i arbetslivet.

Man kan ha en större grupp katter på en liten yta när katterna trivs med varandra. Kommer det in en katt eller flera som bråkar funkar inte gruppen mer. Det vet alla kattägare med flera katter och framförallt alla katthem. Och att en katt gillar att ligga i en klösställning eller på en fönsterbräda och titta ut är knappast någon nyhet för en kattägare.

Jag undrar framförallt vad som händer med alla katter nu. En del blir säkert adopterad av de som skötte katterna på SLU men ska resten tillbaka till Alingsås? Det handlar om 90 katter som nu måste flytta igen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

carlas
9/5/13, 11:35 PM
#4

#3 Vad gäller ditt stycke ett och två - instämmer 😉 Men grejen är att det nu är s a s "vetenskapligt" belagt. Mkt värt det. För det är ingen som tror på bara "en kattägare", el två - tio…. Fattar du väl 😎

F ö kan ju en kattgrupp bli mer oharmonisk av större täthet på mindre yta. Det är det tex jbv och lst utgått/utgår från. Så resultaten av den långa studien är positiva, för oss som önskar behålla katter i livet!, även i grupp, som på katthem. Eller vad är det du tycker är "unik forskning"?

Fast fortfarande och alltid tycker jag att man ska läsa hela studien. Inte endast löpsedlar (bra dock att där). Alltsammans! Det är därför vi gör studier (vi och vi, i detta fall…) Och då förstår man bättre (man och man, i detta fall …).

Sista stycket - ingen aning. Antog att katterna var tillbaka för länge sedan. Studien måste ha avslutats långt innan den skrevs samman och publicerades/offentliggjordes. Typ ett halvår-ett år sedan?

Alexej
9/6/13, 7:41 AM
#5

Det stämmer. Hoppas katterna fick alla nya hem nu.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Silvestris
9/6/13, 10:01 AM
#6

#3

Fast vill man ha en lagstiftning baserad på vetenskap snarare än godtycke måste man ju faktiskt ha forskning som stöder förslag till förändringar i lagstiftningen. Även om det handlar om till synes självklara saker.

Annons:
Lena
9/6/13, 5:31 PM
#7

#6 Det knepiga är att man inte velat ta till sig forskning från andra länder samt misstolkat den forskning som finns.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Silvestris
9/6/13, 5:49 PM
#8

#7

Det kallar jag för svensksjukan. Väldigt många svenska veterinärer och liknande har svårt att ta till sig forskning från andra länder. Man avslutar alltid med "mer forskning utförd under svenska förhållanden önskas".

Lena
9/6/13, 6:35 PM
#9

#8 Det var ett bra uttryck!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

carlas
9/7/13, 1:24 AM
#10

Svensksjuka ok ;) Då är det fortfarande värdefullt att forskning utförs under svenska förhållanden.

F ö handlar inte studiet om att  (citat #3) "en harmonisk kattgrupp trivs med varandra oavsett ytan och att en en oharmonisk kattgrupp inte blir bättre av en lite större yta". Det är en misstolkning. Blir lätt så då förmedlat av mellanhänder, som bekant. (Gäller mina referat också förstås - och det duger inte med endast slutdiskussion/slutsatser för forskare kan dra till där. Citerade delar av slutsatserna i #2 för att stimulera intresse för andra att själva läsa studien. Därefter kan man diskutera den.)

Ologiskt om vi trycker på vetenskaplighet (och beprövad erfarenhet) i våra krav på lst och jbv, och samtidigt uttrycker ett populistiskt förakt för samma vetenskapliga studier (utan att ens ha läst dem dessutom). Håller med #6 här. Bra!

Alexej
9/7/13, 9:40 AM
#11

Syfte

Syftet med studien var att undersöka hur stabila grupper av upp till 15 katter beter sig när de har tillgång till tre olika stora ytor.

Jag vet att en del katter var vana med trånga ytor, dvs de kommer från en djursamlare som hade upp mot 50 katter i en 3:a. en del blev avlivade på plats, resten kom till katthemmet i Alingsås.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
9/7/13, 9:59 AM
#12

#10 Ja det är naturligtvis inte fel att sådan här forskning bedrivs, bara det blir rätt slutsatser gjorde av det. Jag har inte läst den i sin helhet men ska ta mig tid att göra det.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

carlas
9/8/13, 12:28 AM
#13

[ursäkta, långt - igen 😉]

#11 just det: Syfte, citat fr studien: "Syftet med studien var att undersöka hur stabila grupper av upp till 15 katter beter sig när de har tillgång till tre olika stora ytor. De ytor som har undersökts är 1 m2/katt, 2 m2/katt och 4 m2/katt."

Alltså inte, som påstås i #3, "för att komma fram [till] att en harmonisk kattgrupp trivs med varandra oavsett ytan och att en en oharmonisk kattgrupp inte blir bättre av en lite större yta".

I undersökningen ingick "sex grupper med 14-15 katter per grupp". (Katterna "lånades" från två olika katthem, och kände varandra sedan tidigare ja. Kanske därifrån som missuppfattningen att det rör sig om en jmf mellan två kattgrupper kommer?) Samtliga sex grupper om 14-15 katter fick 2 veckors acklimatiseringsperiod innan observationerna började (på grundval av tidigare studier, som av ex Kessler & Turner). Observationerna (i tre olika avseenden, se studien - enl schema av bl a Kessler & Turner) utfördes på samma sätt på de vardera tre olika utrymmena för de inalles sex olika grupperna av katter om 14-15 st. Material som klätterträd, bänkar, hyllor leksaker var desamma till antalet, endast mer el mindre utspridda beroende på de varierande utrymmena. Utöver Kessler & Turner används i studien en mängd internationell forskning.

Citat fr studien: Enligt Kessler och Turner (1999a) finns det en korrelation mellan yta och uppvisat stressbeteende hos katter, d.v.s. ju större yta per katt desto lägre stress. De fann dock ingen skillnad i stress mellan katter som introducerades vid olika densiteter av katter. Utifrån deras studie kan vi därför inte se hur stabila grupper av upp till 15 katter hanterar stress i de utrymmeskrav som är tillåtna idag.

Det hela har inget alls att göra med att jmf en "harmonisk" kontra en "oharmonisk" grupp av katter. Inte heller att utröna (så som hintas i #3) huruvida "en katt gillar att ligga i en klösställning eller på en fönsterbräda och titta ut". 

Resultaten av studiet har jag försökt belysa tidigare. Läs själva. Jag ger upp!

#12 Vet inte riktigt vad du menar med "bara det blir rätt slutsatser" ;) Väljer att tolka det välvilligt = att det blir utifrån metod och material korrekta och "sanna" slutsatser. Tycker själv den här studien är väl genomförd, och resultaten är positiva för oss kattvänner. 

Allmänt. SLU satsar f ö på forskning om katter. Den intresserade kan läsa mera här (kort) http://www.slu.se/PageFiles/76622/Ramforskningsprogram%20hund%20o%20katt%20kort%20svenska.pdf  el här (längre) http://www.slu.se/PageFiles/73997/Ramforskningsprogram.pdf.

Den av SLU bedrivna forskningen har föga att göra med hemlösa och/el skygga katter, medges. (Hemlösheten ses dock som ett problem, och det ska forskas vidare på tidig kastrering för att söka stävja.) Men det bidrar ändå till kunskapen om och respekten för katter.

Har full förståelse för att tiden är för knapp att läsa allt sådant här för eldsjälar som har häcken full med den totala misär och det ointresse och den okunskap som härjar. Bara ofruktbart att på öppet forum spola det intresse och det kunskapssökande som faktiskt förekommer, även fr svenskt akademiskt håll.

Tack för mig och mina långrandiga utgjutningar för en stund 👋

Annons:
Alexej
9/8/13, 8:01 AM
#14

Herregud, jag citerade Skaratidningen. Och dessutom kommer vem som helst till samma slutsats. En harmonisk grupp är harmonisk oavsett golvytan medan en oharmonisk grupp inte trivs med varandra oavsett golvytan.

"Vi observerade mycket intressanta saker men det som var mest slående var att skillnaden i katternas beteende inte var så stor mellan de olika utrymmena, men mellan de olika kattgrupperna som kom från två olika katthem. Katterna i två grupper (från ett katthem) var mycket mer inaktiva, jämfört med katterna i de andra fyra grupperna (från ett annat katthem). En av skillnaderna mellan katthemmen var att det fanns osocialiserade katter i det ena katthemmet medan det inte fanns det i det andra katthemmet. Grupperna med osocialiserade katter var de om var mer inaktiva.

Vår slutsats efter resultaten i denna studie är att storleken på ytan kanske inte har lika stor betydelse som vilka kattindivider man väljer att sätta ihop. I alla fall inte så länge som det rör sig om ytor av den storleken som oftast är aktuell (möjlig) då katter hålls inomhus. Det är möjligt att katterna själva inte upplever någon större skillnad mellan att ha 1-4 m2/katt och att det därför inte syns någon skillnad i sociala interaktioner, aktivitet och stressnivå mellan dessa olika ytstorlekar.

I vår studie såg vi inga signifikanta skillnader mellan kattgrupperna som verkade bero på golvytan, vare sig vad gäller sociala interaktioner, aktivitet eller grad av stress. Däremot fanns det skillnader mellan grupperna och inom grupperna vad gäller sociala beteenden och grad av aktivitet hos katterna. Signifikanta skillnader med avseende på sociala beteenden och aktivitet förekom mellan grupper från de två olika katthemmen.

 -------

Intressant att svarta katter verkar trivas bättre i en grupp än röda katter.

Det finns också studier som tyder på att olikheter i beteende och personlighet förekommer mellan olika raser (t.ex. mellan siameser, perserkatter och Russian Blue) och mellan katter med olika färg. Det verkar som att katter med en allel som oftast ger svarta katter tolererar trängsel (med andra katter) i högre utsträckning och klarar av att leva i tät stadsmiljö bättre än de katter som inte har denna allel (Todd, 1977 i Mendl och Harcourt, 2000). Pontier och Medarbetare (1995) menade att hankatter med orange allel var mer aggressiva än andra katter och såg att katter med orange allel fanns i större utsträckning på landsbygden där densiteten av katter var låg än i stadsmiljö där densiteten av katter var hög. Detta kan indikera att röda katter (mer aggressiva) har större reproduktiv framgång där det inte är lika många katter på samma yta och det därmed är lättare att hålla revir.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
9/8/13, 10:43 AM
#15

Om ytan bara spänner mellan 1 - 4 kvadratmeter tror jag inte man ser så stor skillnad jämfört om katterna lever i en större lägenhet med flera rum där de kan dra sig tillbaka och inte ser varandra hela tiden. Det är väl därför det ofta fungera mycket bättre att ha skygga katter i jourhem. Vilket också forskarna i USA rekommenderar. Viktigare än själva ytan är dessutom hur boxen är inredd. Nu har jag ju inte läst rapporten i sin helhet ännu och vet därför inte om man studerade även denna faktor. 

Vad gäller färger hos katter stämmer det inte in med våra katter här hemma. De mildaste och mest sociala katter jag själv haft är röd-vita. Men det kan ju ha mer med just dessa individer att göra och de är ju inte helt röda heller. Sköldpaddsfärgade honkatter däremot kan vara lite mer dominerande.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
9/8/13, 12:29 PM
#16

Blir så arg. Hade skrivit en sammanfattning av hela forskningsrapporten men den försvann innan jag hann posta den. 

Någon undrade vad som hände med katterna efter försöket. I rapporten kan man läsa att de flyttade tillbaka till de två katthemmen som de kom ifrån. 

Som redan nämnts kunde inte forskarna se någon skillnad på hur ytan påverkade katterna. (1, 2 respektive 4 kvadratmeter per katt). Däremot fanns det vissa skillnader mellan katterna från de olika katthemmen, här benämnda som Katthem A och Katthem B. Bland de totalt 90 katterna som ingick i försöket fanns 5 skygga katter. Dessa kom från Katthem B. 

"Katterna från katthem A uppvisade fler negativa rörelser (W=524; p<0.01), fler negativa vokaliseringar (W=575,5; p<0.001) och fler beteenden inom kategorin pos/neg (W=528,5; p<0.001) än katterna från katthem B". "Det fanns en signifikant skillnad i hur ofta katterna bytte platser (var aktiva) mellan katthemmen (t=4.44; p<0.001). Katterna från katthem A (grupp 1, 4,5 och 6) var mer aktiva än katterna från katthem B (grupp 2 och 3)"

Två katter fick lyftas ut från försöket av djursskyddskäl. En blev mobbad och en annan var aggressiv mot de andra katterna.  

Under försökstiden blev flera katter sjuka. Det var förkylningssymtom som i vissa fall krävde behandling, ögonklamydia hos tre katter (alla i gruppen behandlades), öronskabb och inälvsmask. En katt insjuknande i FIP efter försökstiden när den blivit omplacerad till ett hem. 

I avsnittet Diskussion inleder forskarna med: "Inför vår studie hade vi vissa hypoteser kring hur resultatet skulle bli utifrån de tidigare studier som vi läst. Resultatet blev dock inte helt som vi förväntat oss och de signifikanta resultaten blev få".

Studien är utförd på gruppnivå och inte på individnivå som vissa andra studier varit där man kommit fram till andra resultat. I den svenska studien har man inte haft information om de enskilda katterna och hur länge de varit tillsammans. Social lek har definierat olika i olika studier vilket gör att det blir svårt att jämföra. Även när det gäller "lek med objekt" (när katter leker själva) har förhållandena skilt sig åt mellan de olika studierna. 

"Mängden aggressiva interaktioner mellan katter som lever tillsammans har visats minska med tiden som katterna bott tillsammans men var inte korrelerat till storleken på det utrymme som katterna hade tillgång till (Barry & CrowellDavies, 1999)"  .  "I vårstudie hade samtliga kattgrupper bott tillsammans i minst två veckor, många längre. Vi observerade högre nivåer av aggression, vilket stämmer med Barry ochCrowell-Davies (1999). På ett katthem där katter lämnas in och sedan adopteras, skapas ständigt nya gruppkonstellationer, vilket med denna bakgrund kan skapa en otrygg miljö med mycket aggression".

"Enligt studier (Leyhausen, 1979; van den Bos & de Cock Buning, 1994; Gouveia et al., 2011) så minskar katten sin aktivitet om ytan minskas. I vår studie så såg vi dock ingen signifikant skillnad mellan ytstorlekarna avseende aktivitet i form av byten av platser och antal platser som användes. Skillnader i aktivitet sågs istället i högre utstäckning mellangrupperna och inom grupperna. Intressant var att det på den minsta ytan (15 m2)uppmättes både lägst och högst aktivitet"

"Orsaken till varför katterna från katthem B var mer inaktiva än katterna från katthem Aförblir oklart. Katthem B hade fler individer som var skygga mot människor än katthem A, så en teori är att de blev påverkade av observatörernas närvaro. Å andra sidan så var det inte så att det var de skygga katterna som konsekvent var minst aktiva. Även de mer sociala katterna från katthem B höll jämförelsevis en ganska låg profil. För att reda ut orsaken skulle man behöva undersöka de olika katthemmens rutiner, förvaringsutrymmen och omsättning av katter närmare".

"Gouveia och Medarbetare (2011) drog slutsatsen att längden på en katthemsvistelse förmodligen är associerad med kattens aktivitetsnivå. De katter som varit mycket länge på ett katthem (sju år eller mer) var nämligen mer inaktiva än de som varit där kortare. I deras studie uppvisades även fler agonistiska interaktioner mellan katter som varit mycket länge på katthemmet. Vi kunde dock inte i vår studie se att katterna från katthem B uppvisade fler agonistiska beteenden. Det vi fann var istället att katterna från katthem A hade mer ”negativa rörelser”, ”negativa vokaliseringar” samt fler beteenden inom kategorin ”pos/neg” så som brottningar, attacker och jakter. Det kan naturligtvis hänga ihop med den högre aktivitet som vi fann hos dessa katter".

"För att hyllor ska vara en funktionell resurs i ett utrymme med flera katter bör de sitta på olika höjd och gärna delvis skymda från varandra så att katterna kan få möjlighet att komma undan. Flera små hyllor på olika höjd vore därför att föredra, framför färre större hyllor". 

Forskarna upplever flera brister med CSS (Cat Stress Score) som inte visade någon skillnad när katterna vistades i olika stora utrymmen. Metoden var svår att använda och vissa kategorier saknades. Testet skulle enligt forskarna behöva kompletteras med mätning av kortisol. 

Forskarna kommer även fram till att sjukdomrisken bör beaktas när många katter hålls i grupp och omsättningen samtidigt är hög. "Det är inte ovanligt att infektionssjukdomar och sjukdomar i de övre luftvägarna bryter ut närflera katter hålls tillsammans och där omsättningen av katter är hög, som t.ex. på katthem (Griffin, 2012). Vid ökad stress (som t.ex. miljöombyte, nya sociala strukturer, transport eller ägarbyte) finns en risk att sjukdomar som ligger latent bryter ut i klinisk sjukdom hos katten (Edwards et al., 2008; Pontier et al., 2009; Kennedy & Little, 2012) eller att sekundära infektioner utvecklas (Sykes, 2010)".

Om ytans betydelse: "Omman tittar till kattens naturliga förutsättningar så kan det hända att en katt inte upplever så stor skillnad att dela 1, 2 eller 4 m2 med 15 andra katter, utan att skillnader i beteende kanske först börjar märkas om utrymmet blir så stort att katterna verkligen kan gå utom synhåll och hålla det avstånd den önskar till andra katter".

Slutsatserna forskarna drar är att det inte går att se några samband med hur golvytan påverkar sociala interaktioner, aktivitet eller grad av stress hos katterna. Däremot finns det skillnader mellan katterna från de två olika katthemmen. Skillnaden mellan de olika ytorna i försöket har antagligen varit för små. Gruppsammansättningen kan var viktigare än golvytan. Individperspektivet bör därför finnas med när nya kattgrupper sätta ihop. Forskarna anser att fortsatt studier på grupphållning av katt bör fokusera på hur stora grupper som är acceptabla för de enskilda individerna, samt hur kattgrupper kan komponeras för att minska stress. Idag saknas vetenskaplig grund runt detta.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
9/9/13, 11:13 PM
#17

Puttar upp för mer diskuterande!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

carlas
9/15/13, 11:02 PM
#18

#16 Strålande sammanfattningar. Tack! 🌺

Cat Stress Score (CSS) kritiseras som ett trubbigt instrument ja. Det är en viktig insikt. Behöver utvecklas. Och inte endast med "objektiva" mätningar, tycker jag, utan med insikt och "beprövad erfarenhet" - kanske Slater kan hjälpa här?, tror inte att hon citeras i den aktuella studien. Märk att de s k "skygga" katterna inte uppvisade högre grad av stress heller (oavsett utrymme f ö).

Välkomnar också fortsatt diskussion.

PS Den rädda katt som togs ur studien sattes i "karantän" står det. Men den "aggressiva" katt som lyftes ut, vad tusan hände med honom? Ngn som vet. DS

(Haft en en veckas konferensbortavaro då ingen chans att logga in här but back.)

[Mustangcab]
9/16/13, 11:55 AM
#19

Togs det någon hänsyn till ålder på katterna. Jag kan tänka mig att det skulle spela in också.

carlas
9/28/13, 1:31 AM
#20

#19 Läs studien? 😉

Annons:
Lena
11/26/13, 7:05 PM
#21

Puttar upp!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen
Annons: