Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Hur kan detta vara möjligt?

2013-06-27 16:15 #0 av: Backarödbo

Från Göteborgs Katthjälps Facebooksida:

Fler och fler katthem tvingas att lägga ner sin verksamhet för hemlösa katter pga de inte kan uppfylla länsstyrelsernas krav. Det handlar då inte om att katterna skulle vara vanskötta men till exempel om att det fattas någon centimeter i takhöjd, att katthemmet tar hand om skygga katter eller att det saknas fulltutrustade karantänutrymmen. I veckan var det Djurskyddet i Mariefred som tvingades lägga ner katthemmet då man inte har råd att bygga om i karantänen där länsstyrelsen kräver en särskild sluss och att rinnande vatten skulle dras in. Även vi på Göteborgs Katthjälp har stora problem med vår länsstyrelse som inte vill förlänga vårt tillstånd pga att vi jobbar med Trap Neuter Return-metoden för förvildade katter, en metod som är lagligt även i Sverige. Norrtälje Katthem (på bild) är en annan förebild där länsstyrelsen har informerat katthemmet om att man har för avsikt att dra in deras tillstånd pga att man tar emot skygga katter.

Samtidigt har dessa länsstyrelser inga problem med hur t ex minkar och höns hölls i djurindustrin, trots att även dessa djur ska tas om hand enligt samma djurskyddslag som bland annat stadgar att ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom” och att ”Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.”

Hur kan detta vara möjligt?

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151444040117377&set=a.335170947376.159105.335078697376&type=1&theater

Anmäl
2013-06-27 16:18 #1 av: Katthemsmatten

Gissar att det beror på att man inte vill stöta sig med djurindustrin. De stöds ju dessutom av stolpskottet till minister, Erlandsson. Klart upprörande!

Anmäl
2013-06-27 16:43 #2 av: gmyra

De är dumma i huvudet.

Tror som #1, men det förklarar inte varför de är så hårda mot katthemmen.

"...där länsstyrelsen har informerat katthemmet om att man har för avsikt att dra in deras tillstånd pga att man tar emot skygga katter."

Antingen tycker de ej om katter, eller så är det något personligt mot människorna på katthemmet.

Anmäl
2013-06-27 16:54 #3 av: Katthemsmatten

#2 Det är nog så att man tror sig bli av med problematiken med hemlösa katter genom att låta avliva dem istället för att frivilliga omplacerar dem. Okunnighet helt enkelt, vilket är högst upprörande med tanke på att de borde besitta en stor kunskap om alla djurslag. Givetvis kan inte varje inspektör/antälld kunna allt om alla djurslag, men någon borde har tillräckligt djupa kunskaper om varje djurslag. Men det är nog för mycket begärt som det verkar.

Anmäl
2013-06-27 17:03 #4 av: gmyra

"Länsstyrelsen arbetar för djurs rätt till ett bra liv, och inte för liv till varje pris. Länsstyrelsen menar att det är djurplågeri att hålla skygga katter under långa perioder för att de ska bli tama.
Lagstiftningen är också tydlig med att katter som levt utomhus och är förvildade inte bör tvingas att leva inomhus. "

Källa:

http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/djurskydd/Fr%C3%A5gor-och-svar%20omh%C3%A4ndertagande_130228%20%282%29.pdf


Tja, de kycklingar, minkar osv som är uppfödda för att bli mat/kläder är ändå tänkta att avlivas snart, så de behöver inget bra liv... Så tycker jag att det går att tolka länsstyrelsernas agerande.

Anmäl
2013-06-27 17:08 #5 av: Katthemsmatten

Länsstyrelsen i VG stöder sitt agerande visavi katter på en studie som för det första är gammal och för det andra inte ens forskarna själva har tolkat som länsstyrelsen gör. De har snarare kommit fram till att det är tama katter som lider av att sitta på katthem.

Kan hålla med dig om tolkningen av deras agerande.

Anmäl
2013-06-27 18:32 #6 av: Lena

Hur det svenska djurskyddet fungerar i realiteten liknar rena rama galenskapen. Särskilt illa ställt verkar det vara i Västra Götaland. (Det finns även några bra exempel på motsatsen - icke att förglömma i all den andra bedrövelsen) 

Istället för försöka  samarbeta med den ideella sektorn gör myndigheten sitt bästa för att motarbeta och försvåra det arbete som eldsjälarna gör. Det är sorgligt  - ja fullständigt bedrövligt att man inte inser alla vinster ett samarbete skulle innebära både för stadskassan, utsatta katter och kvaliteten i arbetet. Särskilt i en tid när man inom andra sektorer i samhälle allt mer börjat inse den ideella sektorns värde. 

 Att man sedan blundar för hur djuren har det inom päls och hönsfågelindustrin gör att man börjar tänka på korruption. Jag menar hur kan det vara möjligt? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl