Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Länsstyrelse samarbetar med ideella!

2013-06-15 19:42 #0 av: [eskils]

Från Svekatts facebooksida 4 juni:

"Länsstyrelsen på Gotland vill att djurskyddet för hund och katt ska bli bättre och satsar på att arbeta förebyggande för att öka medvetandet hos allmänheten och förbättra djurvälfärden.
Länsstyrelsen på Gotland har länge haft ett gott samarbete med djurskyddsorganisationerna på ön, b.la SVEKATTs medlem Gotlands Katthem. Att länsstyrelsen samarbetar på det viset med ideella organisationer och ser dem som en resurs är en tillgång för djuren.
Fler länsstyrelser i landet borde ta till sig och lära av detta goda exempel."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5553471

Instämmer verkligen med den sista meningen!!

Det finns tydligen en "samverkansgrupp för sällskapsdjur" på Gotland också:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5555170

Anmäl
2013-06-15 20:29 #1 av: Lena

Ett solskens exempel som gör att det finns hopp för mänskligheten även i andra delar av landet! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-15 20:52 #2 av: [eskils]

Här är en artikel till om samverkansgruppen:
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8601006

Och här är broschyren som samverkansgruppen tagit fram, hämtad från Länsstyrelsen Gotlands hemsida:

http://www.lansstyrelsen.se/gotland/SiteCollectionDocuments/Sv/Publikationer/Att%20ha%20hund%20eller%20katt.pdf

Anmäl
2013-06-15 21:13 #3 av: Lena

Kalasbra! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-16 07:52 #4 av: Naquita

Skönt med lite solskenshistorier i allt elände. Vi samarbetar också med jättebra med vår länsstyrelse, och vår djurskyddsinsepktör är en jättetrevlig djurvän! Vi och katterna i blekinge har turKär

Anmäl
2013-06-16 09:18 #5 av: Kaiia

Men gud vad bra!

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-06-16 14:21 #6 av: Lena

#4 Det är bra för oss som arbetar i motvind att få ta del av goda erfarenheter på området. Det ger oss hopp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-16 17:46 #7 av: Katthemsmatten

Då finns det tydligen ett bra samarbete mellan 2 av 21 länsstyrelser. Hur får man övriga 19 att förstå att det finns alternativ till avlivning????

Anmäl
2013-06-16 19:08 #8 av: Gatukorsning

Jag har vetat om ett tag att lst på Gotland verkligen vill och försöker samarbeta med ideella ett bra tag. Och det funkar ju bra (föga förvånande tycker jag). Jag har för mig att de gjorde en kastreringskampanj med katthemmet förra året då de ordnade så att bönderna på ön kunde få sina katter kastrerade för en riktigt billig penning. Sånt som jag gillar!

Anmäl
2013-06-18 13:14 #9 av: Lena

Ja vi får hoppas att de goda exemplen smittar av sig och sprider sig vidare. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-06 12:07 #10 av: [eskils]

Här är en trevlig artikel från Jämtland, om än med några år på nacken. Hittade länk till den på Länsstyrelsen Jämtlands hemsida:

Östersunds-Posten bidrar till missarna           

Publicerad 2009-01-20

Det är med glädje vi noterar att även Östersunds-Posten engagerar sig när det gäller djurskydd och herrelösa katter i länet. I en artikel i lördagens ÖP samt på dagens ledarsida kan läsarna ta del av historien om de bortsprungna katterna. Denna uppmärksamhet tackar vi för.                       

När det gäller lördagens artikel så beskrivs Länsstyrelsens insats som massiv. På myndigheten uppfattas inte arbetet med katterna som vare sig speciellt omfattande eller massivt, och att arbetet får detta höga betyg gläder oss därför. I samma artikel påstås att de försvunna katterna i Lillhärdal rankas högre än exempelvis nytt länsråd. Länsstyrelsen har ingen rankinglista men noterar tacksamt ÖP: s höga tankar om oss.  

När det gäller dagens ledare så avslutas den med frågan ”Ska verkligen staten ödsla krut på en sådan fråga”?
 
Svaret är följande. Det är Sveriges riksdag och regering som har beslutat att Länsstyrelsen ska ansvara för att kontrollera att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Och de djur som omfattas av djurskyddslagen är husdjur, försöksdjur och andra djur i fångenskap. Detta betyder – enkelt uttryckt – att även herrelösa katter är en djurkategori som lagen är till för att skydda.
 
Länsstyrelsen har för avsikt att utföra sin nya uppgift inom djurskyddsområdet på ett professionellt sätt genom att värna djurs rättigheter. Förutom övervakning av den svenska lagstiftningen har Sverige dessutom genom ratificering av Europarådets konvention om skydd av sällskapsdjur, särskilt förbundit sig att vidta åtgärder för att skydda också herrelösa djur.

De flesta människor anser liksom Länsstyrelsen, riksdag och regering att djurs lidande - oavsett om det drabbar en liten katt eller ett större djur - ska förhindras. Vi har därför för avsikt att ta vårt djurskyddsarbete på fullt allvar.

I det arbetet är vi självklart tacksamma för den spridningseffekt som medias engagemang bidrar till.

För mer information kontakta:

Åsa Regnander-Dahl, biträdande länsveterinär, 063-14 63 67, 070-369 97 37
Claes Ahlström, informationschef, 063-14 63 03, 070-648 78 62

(mina understrykningar)

Hoppas att engagemanget står sig än idag!! Blomma

Kanske lite OT att lägga detta här, eftersom en tidning inte är detsamma som ideella katthjälpare, men visste inte var jag annars skulle lägga det.

Anmäl
2013-09-06 12:13 #11 av: [eskils]

På kattklubben Jämtkattens hemsida kan man glädja sig åt följande:

Kattklubben Jämtkatten har omnämnts många gånger i tidningen Kattliv. I nummer 5/98 säger Olov Wallgren, djurskyddsinspektör:
- Tack vare föreningens insatser har vi inte behövt avliva hemlösa katter sedan början av 80-talet. Folk som klagar på katter hänvisar vi också till Jämtkatten. Det fungerar bättre om föreningens medlemmar talar kattspråk med de inblandade än om vi skulle gå in med vårt myndighetsspråk.

Samarbete mellan Länsstyrelser och ideella = Hjärta
Men det finns inte så många hemlösa katter i det länet heller, i och för sig. Från Länsstyrelsen Jämtlands hemsida:

Djurskyddskontroller och djurskyddsärenden 2012 i siffror

  • Under 2012 beslutades elva förelägganden eller förbud med krav riktade mot djurägare. De flesta avvikelser från djurskyddsreglerna leder dock inte så långt som till föreläggande eftersom djurägarna frivilligt åtar sig att rätta till bristerna.
  • Antalet omhändertagandebeslut har varit 19 stycken. 15 av dessa har rört herrelösa katter.
  • En person har fått djurförbud.
  • Tre åtalsanmälningar har lämnats till åklagare.
  • – De allra flesta djurägare sköter sina djur bra och generellt är djurskyddet gott i länet. Sammantaget hittar vi inte så många brister, men i de få fall när det är allvarliga djurskyddsproblem får detta ett stort genomslag i medierna. Detta kan leda till många får en falsk bild av verkligheten, säger Åsa Regnander Dahl.

(min understrykning)

Anmäl
2013-09-06 17:56 #12 av: Alexej

Seminarium: 100 000 hemlösa katter - vem bryr sig?

http://www.youtube.com/watch?v=vMGr3CeK04g

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-09-06 18:13 #13 av: [eskils]

#12 Det verkar vara från Djurskyddet Sveriges evenemang i Almedalen i somras. Synd att inslaget är så långt, 1 tim 18 min, så man har kanske inte tid att höra hela. Någon som vet om något intressant sades?

Anmäl
2013-09-06 19:24 #14 av: Alexej

Titta men på filmen då säger Gotlands djurpolis att övergivna och hemlösa katter inte faller under hittegodslagen utan under tillsynslagen. Hemlösa och övergivna katter är av ringa värde och det finns ingen ägare som saknar och vill ha tillbaka katten och behöver därför inte omhändertas eller förvaras.

Tillsynslagen betyder att det är jagdrätts-och markägarens ansvar att göra något med en hemlös katt, dvs avlivning. Och att det är alltid markägarens ansvar att bedömma om katten är förvildad eller tam.

Gotlands kostnader för övergivna och hemlösa katter är mellan noll och 4000 kr/år för de har inget avtal med ett katthem angående katter. Dessutom tycker de att det är djurplågeri att ta in en förvildad katt utan förespråker direktavlivning.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-09-07 00:53 #15 av: carlas

Blev så väldigt glad över Jämtland och #10+#11 här nu Blomma

Det tidigare om Gotland hade jag missat.

Men vad är nu detta? I #0 och #8 låter det finfint med Gotland, t o m samarbeta med SVEKATT-anslutet katthem. Och så visar sig allt vara åt helskott i #14!!, både djurpolis och lst. Har det ändrat sig på ngr månader el var allt bluff och båg fr början till slut?

#4 Hur är det med Blekinge idag? Är det 1 av 21 lst som förespåkar saklös avlivning, eller 0 av 21 - igen. Fryser

Anmäl
2013-09-07 09:15 #16 av: Alexej

I filmen pratar också chefen Björn Dalén, tidigare djurskyddschef på Jordbruksverket, nu länsveterinär på LS i Blekinge och Kronoberg.

Deras inställning är helt klart. Det är synd om hemlösa katter men att ta in en förvildad katt är djurplägeri.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-09-07 10:43 #17 av: [eskils]

(#15 Liten korrigering: du menar säkert   Är det 1 av 21 lst som inte förespåkar saklös avlivning, eller 0 av 21 - igen. Fryser)

Ja, det är skrämmande och nedslående att "djurskydds"inspektörerna på Länsstyrelserna är så fanatiskt inställda på att döda hemlösa katter!!! Att de är så fantasilösa att de inte funderar över andra alternativ, t ex kontakta närmaste katthem eller Svekatt och få tips och råd.

Anmäl
2013-09-07 10:49 #18 av: Lena

Trist att den där avlivningsglada hållningen alltid lyser igenom hos myndigheterna. Det sitter långt inne det där och verkar vara ett försvar för att man inte orkar ta det till sig. Polisen skulle helst se att någon annan tog över verkställigheten av djurskyddsärendena. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-12 18:09 #19 av: eskils

Skönt att det finns åtminstone ett par undantag till den dystra bilden på Länsstyrelsefronten! Här är en artikel från Sveriges Radio om att Länsstyrelsen på Gotland samarbetar med Gotlands katthem för att minska antalet hemlösa katter. Blomma Även kastreringskampanjen som leddes av Länsstyrelsen i Västmanland förra våren omnämns. BlommaArtikeln publiceras också i senaste numret av tidningen Kattliv. Blomma

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5787345

Även om det bara är ägda katter som kastreras så är det ju ett steg i rätt riktning. Och bra att informationen kommer ut att det finns 100.000 hemlösa katter i Sverige, det är nog många som inte känner till det.


Anmäl
2014-04-13 12:30 #20 av: Lena

#19 Ja man kan alltid hoppas att de kan sprida sig över landet. Har frågat Västra Götaland men de har inget sådant. Det de gör här är att dela ut skriftlig information till de bönder de besöker. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-13 18:40 #21 av: eskils

#20 Länsstyrelserna kanske behöver påminnas om att de måste vidta någon förebyggande åtgärd för att få ett slut på den ständiga tillströmningen av nya hemlösa katter.

Man kan skicka ett mail till sin Länsstyrelse och fråga vad de gör eller planerar att göra.  Här är länken http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx 

Klicka på en Länsstyrelse, sedan står mailadressen allra längst ner till vänster. Märk mailet Djurskydd, så kommer det till rätt avdelning.


Anmäl
2014-04-13 23:13 #22 av: Lena

#21 Bara initiativ! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-14 01:14 #23 av: carlas

#21 Instämmer, bra initiativ. Men då gäller det att poängtera det förebyggande här. Alltså att hjälpa lata och okunniga kattägare att sköta sina katter - med åtminstone kastrering/kastreringskostnad, för katternas skull. 

Annars är risken att lst tar folks intresse och skriverier som intäkt för att dra ut och döda flera katter. Det ger ju poäng i aktivitetsstatistiken för lst, och ytterligare klirr i kassan för övriga inblandade i avlivningsindustrin.

Anmäl
2014-04-14 13:21 #24 av: eskils

#22, 23 Tack för beröm! Självklart menar jag bara förebyggande insatser!

Carlas, jag tänker nog ungefär tvärtom, att länsstyrelserna har en viss mängd pengar och tid avsatt i sin budget för hemlösa katter. Så om de skulle starta kampanjer med sponsrade kastreringar och information till allmänheten om hur man sköter sin katt (vaccinering, kastrering, ID-märkning och registrering) så bleve det förhoppningsvis mindre pengar och tid över till att döda katter. Och i längden färre katter att döda. Måhända är jag obotlig optimist, men jag vill tro att det finns humana personer med god vilja även på Länsstyrelserna.

Så här skriver Länsstyrelsen Östergötland i en broschyr, (förutom en del felaktigheter och hemska saker):

Problemet med förvildade tamkatter är
människan orsak till. För att få en långsiktigt
hållbar lösning krävs att man åtgärdar källan
till problemet.

Alltså det är källan=människornas beteende som ska åtgärdas!


Anmäl
2014-04-14 14:32 #25 av: Katthemsmatten

#24 Här inne är vi sannolikt eniga om att det är människan som är källan till problemet, men jag undrar om det var det som lst menade med sin skrivning. De brukar ju alltid hävda att det är katterna som är källan eftersom de förökar sig.

Hoppas fler lst tar initiativ till såväl informationskampanjer som kastreringskampanjer.

Anmäl
2014-04-14 14:45 #26 av: eskils

#25 Jo, de menar samma som vi, att kattägare måste ändra beteende. De tar upp problemen med att folk överger sina katter (sommarkatter), att folk inte kastrerar och id-märker sina katter, och att de låter katterna springa omkring utan uppsikt i tätbebyggt område.

Jag tror det är bra om vi "kattaktivister" hör av oss då och då till Länsstyrelserna i kattfrågor, om inte annat så för att visa att vi bryr oss och att vi håller ögonen på dem.

Kastrera de hemlösa katterna och låt dem leva! KattHjärta


Anmäl
2014-04-16 20:49 #27 av: eskils

Nu är Kattprojektet 2014 på Gotland avslutat. Det blev närmare 120 katter, de flesta honor, som kastrerades och vid behov ID-märktes till ett pris av 150 kronor styck. Billigt och bra!

Så här skriver Länsstyrelsen i sin rapport:

Det här vill vi uppnå
Syftet med projektet är att är att höja kattens status i samhället för att på lång sikt minska antalet herrelösa (övergivna och/eller förvildade) katter i länet. 

Därigenom minskas:

  • kostnader och arbetsinsatser för hanteringen av herrelösa katter
  • djurskyddsproblem och lidande hos herrelösa katter
  • risker för spridning av sjukdomar till människor och andra djur (både tama katter och andra djurslag)
  • sanitära och andra problem som herrelösa katter orsakar i de områden där de finns


Anmäl
2014-04-17 10:55 #28 av: Katthemsmatten

Heja lst Gotland! Kan ni inte få övriga 20 att följa i era fotspår?

Anmäl
2014-04-17 18:54 #29 av: Lena

#27 Känns förhoppningsfullt i alla fall att några Lst fattat galoppen. Tänker att andra Lst lättare lyssnar på en av de sina än på oss ideella figurer. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-20 10:34 #30 av: Katthemsmatten

#30 Jag tror också att det kanske går lättare att få övriga lst att lyssna på Gotlands än på oss.

Anmäl
2014-04-22 18:51 #31 av: eskils

Jag skrev före påsk till några Länsstyrelser och frågade om de tänker genomföra kastreringskampanjer och/eller informationskampanjer som Västmanland och Gotland. Eller om de har andra idéer för att arbeta förebyggande och minska tillströmningen av nya hemlösa katter. Här är deras svar:

Stockholm
Tack för ditt mail. Det är en viktig fråga du tar upp. Vi har i dagsläget inte inplanerat några av de åtgärder du nämner, men vi informerar hela tiden  i olika sammanhang om nyttan av att låta registrera sina katter samt om vikten av att djurskyddslagstiftningen avseende katter efterlevs.

Östergötland
Vi har hittills inte gjort någon kampanj eller gått ut med någon bred information allmänt, mer än till de som vi i andra ärenden har träffat på. Nästa vecka ska jag och polisen och några kommuner träffas och tillsammans diskutera just hur vi ska hantera kattärenden och om vi tillsammans ska göra någon eller några kampanjer.

Jag hoppas att vi kan få till någon bra gemensam strategi för att förebygga och kunna hantera dessa ärenden på bästa sätt.


Halland
Det är bra och viktiga förebyggande åtgärder du skickat exempel på. Vi har för tillfället inga planer på att gå ut med någon informations- och kastreringskampanj till kattägare. Dock gör vi så att när vi är ute på kontroller på lantbruk och hästgårdar tittar vi även på gårdens katter. Ser vi att gårdens katter inte sköts ordentligt ger vi både muntlig och skriftlig information om vad som gäller för katterna avseende tillsyn, foder, vatten, veterinärvård, inavel m.m.

Skåne
Vi jobbar väldigt aktivt med att sprida information och har tryckt upp broschyrer samt klistermärken som vi delar ut på mässor och även ute vid kontroller.

Alla vill vi att kattens värde ska höjas och vi hade stora hopp om den nya djurskyddslagen som tyvärr inte har införlivats ännu, där märkning på katt skulle bli obligatoriskt samt att det skulle bli förbjudet att överge ett djur.

Vi har ingen kastreringskampanj planerad just nu, men vi har det under diskussion.


Anmäl
2014-04-22 19:00 #32 av: eskils

Har någon mer ställt frågan om förebyggande insatser för katterna och fått svar från en Länsstyrelse? Vore intressant att ta del av det/dem.

(Obs att det ingår i Länsstyrelsernas arbetsuppgifter att svara på frågor från allmänheten. Glad)


Anmäl
2014-04-23 11:44 #33 av: Katthemsmatten

Bra initiativ, Eskils! Jag kan bara läsa Stockholms lst svar som att de vill efterleva lagstiftningen genom att avliva varenda katt de misstänker inte har ett hem. Resten är de mindre intresserade av. Eller är jag väldigt negativ nu? Lipar

Anmäl
2014-04-26 12:25 #34 av: eskils

#33 Det är lätt att bli negativ när man läser svaren. 

Länsstyrelsernas avlivningspengar borde ju användas till kastreringar istället, det är ju självklart, och även till ID-märkningar, akut veterinärvård, vaccineringar och omplaceringar. Drömmen är statliga eller länsvis drivna katthem. Först då kan de snacka om djurskydd värt namnet!

Dessutom borde skattepengar användas till breda informationskampanjer i TV, radio och tidningar (och t ex facebook?), för att få folk att ta bättre hand om sina katter.


Anmäl
2014-04-26 20:57 #35 av: Katthemsmatten

#34 Det vore väl alldeles för enkelt - och så blir det säkert svårt att få fram konkreta fakta över hur många katter som INTE föds. (Cynisk? Jag????)

Anmäl
2014-04-28 07:20 #36 av: JenL

#31 Eskils, kan du skicka mig ett meddelande med namn / emailaddress till den person från länstyrelse i Östergötland som du pratade med ? Vi är jätteinteresserad att vara delaktig i den möte som planeras nu i veckan !


Jennifer
Föreningen 9LIv

Anmäl
2014-04-28 07:24 #37 av: eskils

#36 Visst, gör det i eftermiddag. Måste rusa till jobbet nu.


Anmäl
2014-07-18 10:31 #38 av: eskils

Här är två nya bra artiklar om Djurhjälpen Mönsterås. Där berättar de om sin verksamhet och efterlyser samarbete med Länsstyrelsen (i Kalmar län) och kommunen.

http://www.ostran.se/NYHETER/Moensteraas/Djurhjaelpen-tillbakavisar-kritik
http://www.ostran.se/NYHETER/Moensteraas/Ett-30-tal-katter-soeker-jourhem

Håller tummen för att ett samarbete blir verklighet!! Tummen upp


Anmäl
2014-07-20 17:23 #39 av: Lena

#38 Ja det är ett bra svar och bemötande på Lst kritik som de ger där Djurhjälpen Mönsterås. Hjärta

Intressanta svar du fick där i våras Eskil. Skickade du svar till flera Lst som aldrig svarade eller gjorde du ett axplock? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-07-20 19:12 #40 av: eskils

#39 Jag valde de här 4 Länsstyrelserna på måfå och skickade frågan till dem. Alla 4 svarade ganska snart.

Tänkte att några andra här kunde maila till någon/några av de övriga 17 Länsstyrelserna, som jag skrev i #21. Skämtar 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.