Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
TNR/Skygga Katter

Göra kattungar tama

2013-06-06 11:49 #0 av: Killen


Har även gjort en tråd i ifokus.katter, men fick tips om att höra en tråd här med :

Vill gärna ha tips på hur jag kan som bäst socialesera några kattungar som är födda utomhus.

Dessa är födda 16/4 utomhus. Mamman är mycket skygg och är ej hanterbar. De är nu flyttade så de bor innomhus där kattmamman är van att vara pga hon får mat där ( men det är ej deras katt från början, hon är "dumpad" där för nått år sedan).

Tyvärr har de som bor där inte speciellt mycket tid. Förra året fick samma katt ungar och de blev tyvärr väldigt skygga.

Så nu vill jag att de här inte bli så skygga, så de kan få egna hem.

Jag har inte möjlighet att träffa kattungarna varje dag. De är som sagt redan nu skygga och fräser åt en.

(Inga dumma kommentarer ang att kastrera/avliva mammakatten tack, det är inte min katt , vill bara hjälpa till så ungarna blir sociala mot människor )

Anmäl
2013-06-06 11:56 #1 av: Cazzos

Hur bor kattfamiljen nu? Hos en barnfamilj? En vuxen, två vuxna? Tonårsbarn?

Hur mycket kattungarna än fräste så skulle jag hanterat dem ändå. Självklart inte separerat dem från kullen eller mamman, utan hanterat på plats liksom.
Ställt dem i knät (när man sitter på golvet så att de kan gå därifrån om de tycker att det blir för läskigt), klappat med endast 1/2 fingrar (om kattungarna fortfarande är små så att händerna inte blir för överväldigande), doppa fingerspetsen i blötfodergelé och ge till kattungarna.

Allt detta väldigt lugnt och metodiskt så att det inte blir för stressande för kattungarna.

Mamman däremot skulle jag mata ur handen med, och låta henne vänja sig på egen hand med sällskapet av människor.

Anmäl
2013-06-06 12:07 #2 av: Killen

De bor nu med 2 vuxna.

 

Vilka bra tips, tack :-)

Anmäl
2013-06-06 12:17 #3 av: Cazzos

#2 Vilken sötnos. Påminner mig mycket om två övergivna kattungar som jag tog hand om i Thailand förra året.

Dessa var dock vana med människor då de hade hittats av munkar innan mig, men jag omhändertog dem då jag är lite av en crazy cat lady, och ansåg att jag skulle ta bättre hand om dem än munkarna då de var smala när jag fick dem, och man kunde känna höftbenen. De var även väldigt trötta och hade inte mycket energi.
Jag matade dem stup i kvarten och de gick upp i vikt och blev fästa vid mig och allt var underbart!

Jag hoppas att kattungarna växer bra och får bra hem, så att en solskenshistoria kan skrivas som denna Cool

Här hade jag precis fått dem, noll energi alls jämfört med hur de blev senare!

Anmäl
2013-06-06 12:18 #4 av: Cazzos

Här, ca en vecka senare tror jag - mycket piggare och tjockare Skrattar

Anmäl
2013-06-06 13:50 #5 av: Killen

#4 bra jobbat :-)
Vilken skillnad!

Anmäl
2013-06-06 14:20 #6 av: Katthemsmatten

Jag vill ändå slå ett slag för att ni kontaktar en katthjälps organisagtion för att få ställa mamman i kö att få komma in. Hon ska inte behöva få fler ungar som föds till umbäranden. Kan ni inte, i mellantiden, försöka fånga in henne och bekosta kastrering? Det är inte en jättestor kostnad och ni slipper att detta upprepas år efter år. Fälla brukar man kunna få hyra från katthem.

De råd ni fått ang. socialiseringen är bra. Det är också helt OK att 'tvångsgosa' dem. Ta dem i en handduk, håll stadigt/hårt och när ni känner att de efter en stund slappnar av lirkar ni in ett finger eller tvåi handduken och kliar försiktigt på halsen. Ju mer bekväma med detta ungarna blir, desto mer klappar ni dem. Var också så pass bestämda i era rörelser och hur ni håller att det är helt klart för katten att det är ni som bestämmer när den ska komma loss. Det får inte löna sig att försöka krångla sig fri.

Anmäl
2013-06-06 19:33 #7 av: Killen

Jo, jag sa till dem som ger katthonan mat redan förra året när hon fick en kull, och vi lyckades sälja några av ungarna trots att de var jätteskygga, så sa jag att då kan väl pengarna gå till att kastrera /sterilisera honan, men de tyckte att hon inte var så hanterbar att kunna tas till veterinär.

Ang ungarna så plockar jag upp dem trotts att de fräser, håller dem mot min kropp så blir de lugna och slutar att fräsa, men har de chansen så sticker de gärna så fort de får chansen.

Anmäl
2013-06-06 19:39 #8 av: Katthemsmatten

#7 Ge dem inte chansen Glad

Anmäl
2013-06-06 20:18 #9 av: Cazzos

#7 Smet katten ut och parade sig eller släppte de ut henne?

Anmäl
2013-06-06 21:00 #10 av: Alexej

Ni måste ha ett plan.

Kattmamman måste kastreras, det finns kattfällor att låna och veterinärer som är vana att hantera skygga katter. Var bor ni?

Här finns en artikel om hur man får kattungar tama:

http://hittekatter.ifokus.se/articles/4d715623b9cb46221d0672e5-skygg-kattunge-hemma-och-nu-del-1

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-06-13 18:10 #11 av: Rödis


Ja, avgörande är att hitta rätt veterinär för alla vill/kan inte hantera skyggisar. Skrämdes du bort av "kraven" Killen? Låt dig inte skrämmas, det finns säkert hjälp att få till kastreringen så det kan få ett slut för lilla mamman att föda oönskade ungar!  Jag vet att det är svårt när man inte själv bestämmer över katten utan ska försöka påverka andra att göra något som kanske de är osäkra/obekväma med.

Hoppas ni får det stöd ni behöver!

Anmäl
2013-06-13 20:01 #12 av: Killen

Kattmamman är förtillfället inlåst i deras kök (där de får mat) med ungarna samt de övriga katterna som får mat där pga olika anledningar.

Vilket de har varit tidigare, så det är inte problemet, att låsa in henne, men de öppnar sen igen ( det är många katter som håller till där).
Jag kan personligen inte stå för kastrering av "deras" katter, och som sagt tyckte redan förra året att hon borde ha kastrerads. Men de köpte annat. De prioriterar andra saker som jag kan tycka ska vänta / eller undersöka vart det är billigast eftersom de inte har så gott ställt, men om de få för sig att ex skaffa glasögon ( son hände nyligen ) så tar de första optiker de hittar och handlar .

Jag försökte här om dagen leka med dem med balsnören, de fattade ej.
Men mammakatt nr 2 ( den första kattmammans dotter från en tidigare kull som nästan är ännu värre än själva huvudkattmamman ) lekte lite. Hon brukar kasta sig ut när folk kommer in i deras hus (nu är kattluckan låst så hon kan ej) men hon låg lugnt under en stol, lekte lite. Sen gav jag henne en hundgodis, hon skyggade bak lite först, sen tog hon den. Måste ha varit otroligt god , för sen om jag la en godis på marken och hade min hand brevid så vågade hon sig fram och ta godisen, vilket hon aldrig gjort , inte ens de som bor där kan komma i närheten av henne. Böt sida av bordet, då följde hon med. Kul att hon visade lite intresse iaf .
Hon har också en kull...de är tre v ca.

Men jag håller kattungarna som är lite fräsiga å spottiga, men lugnar sig efter ett tag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.