Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Kastrera innan flytt?

2013-03-31 22:42 #0 av: Mantissa

Jag vet att det är standard att vänta tills katten är runt ett halvår gammal innan kastrering. Men har också sett att det är vanligt med kastrationer redan vid tre månaders ålder i amerika. Sedan har jag läst på svenska sidor att det är en god ide att kastrera katten innan den blir könsmogen, och de kan de ju bli redan vid 4 månader?
Jag frågade min veterinär och hon sa att det egentligen inte fanns någon anledning att inte kastrera kattungarna redan innan leverans. Att det var gamla missförstånd och fördommar som låg till grund till det nuvarande systemet.
Vad tycker ni? För visst vore det en klar fördel om uppfödare och katthem kunde sälja alla ungar som skulle till "sällskapshem" färdigkastrerade?

Anmäl
2013-03-31 22:46 #1 av: Mari

Jag tycker det vore otroligt bra om veterinärerna gick med på att kastrera katter så tidigt som möjligt, det vore verkligen något som skulle underlätta för att slippa alla dessa "hoppsankullar" och skönt för katthemmen att kunna lämna ifrån sig färdiga katter direkt och inte behöva jaga ägarna sedan när katterna har åldern inne för kastrering

Anmäl
2013-03-31 23:55 #2 av: Jessicahagstrom94

Ja, det vore superbra om man kunde kastrera katten innan leverans. 

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2013-04-01 03:10 #3 av: Tyrisen

Ja det vore toppen om man kunde få det som standard!

Anmäl
2013-04-01 08:37 #4 av: Alexej


Tyvärr är många veterinärer emot tidiga kastreringar. Det finns egentligen bara fördelarm enda nakdel är narkosen som är svårare att bedöma hos ungar katter.

Inte länge sedan man rekommenderade kastreringar när katten var ett år. Veterinärförbundet rekommenderar 6 månader men accepterar tidiga kastreringar.

Vår veterinär vill inte göra det men 4-5 månader är okej för honom.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-02 21:20 #5 av: Katthemsmatten

Jag kan förstå argumentet att det är svårt att bedömma hur mycket narkos man kan ge, men i övrigt tycker jag det vore en mycket stor fördel att kunna leverera kattungar kastrerade.

Anmäl
2013-04-02 21:33 #6 av: kattassen

Likaså är det så hos vår veterinär att honor vill de gärna skall ha passerat 2,5 kg och 6 månader. Hanarna brukar vi kunna ta vid 4-5 månader. Vikten är väl för sövningen antar jag.


Anmäl
2013-04-03 00:48 #7 av: IceJossan

Jag vet en veterinär (han är väldigt oldschool) som hävdar att katter får beteendeproblem och hälsoproblem om man kastrerar tidigt. Och med tidigt menar jag vid 6-7 månader....... Han anser att katten ska vara runt året innan man kastrerar.

Anmäl
2013-04-03 16:13 #8 av: Katthemsmatten

#7 När jag fick mina första katter för ca 40 år sedan så var det runt året som rekommenderades, så den veterinär som fortfarande rekommenderar det har nog inte läst en enda abstract en gång sedan 1970. Suck........ Han gör ju verkligen sitt till för att det ska komma 'hoppsan' kullar.

Anmäl
2013-04-03 16:13 #9 av: Tyrisen

Jag kan helt och hållet förstå de veterinärer som inte gör det, om det är pga att de känner sig osäkra och inte har kastrerat så små tidigare. Det är ju bra att de inte gör något de inte vet om de klarar :) Positivt vore väl om fler fick utbildning i detta, så blir det kanske vanligt en dag. Något för veterinärutbildningarna att införa? 

Anmäl
2013-04-03 16:28 #10 av: Katthemsmatten

Att söva en 12-13 veckors liten unge kräver handledning av en erfaren veterinär, men att söva en på 6-7 månader är mycket mindre komplicerat. Med tanke på att det gjorts i ganska många år vid det här laget är det bara bekvämlighet av de veterinärer som inte gör det. Och dessutom djupt beklagligt eftersom säkerligen många av de katter som inte blir kastrerade vid den ålder bidrar till att öka beståndet av katter. Hemlösa eller ej.

Anmäl
2013-04-04 08:42 #11 av: Krullsvans

Vår vet kastrerar honor tidigast vid 16v, hanar kan hon ta tidigare men tycker att 16v är rätt bra där med. Detta pga sövningen. Vi planerar att nya hemmen får ha ungen i jour tills det är dax, så ordnar vi kastreringen. När det är klart blir det adoption på riktigt.
Vi har fått första kullen nu (vi har inte haft verksamhet så länge och har haft tur med kattorna hittills) så vi får se hur den lösningen blir i praktiken. :-)

/Stina, Varma Tassar

Anmäl
2013-04-04 10:40 #12 av: Silvestris

#10

Enligt den forskning jag har läst och de veterinärer som har kastrerat mina kattungar tidigt är det inte mer komplicerat att lägga narkos på en kattungar på 12 veckor än en på 6 månader. Från 12 veckors ålder kan du använda samma narkos som du använder på andra katter eftersom njurarna vid den åldern är tillräckligt utvecklade. Narkosen administreras och doseras på samma sätt och enligt den forskning som finns har man inte sett någon ökad förekomst av morbiditet eller mortalitet hos "tidigt kastrerade" katter.

Kanadensiska veterinärstudenter kastrerar kattungar från 6 veckors ålder så det låter för mig väldigt märkligt att en svensk färdig veterinär inte skulle klara av att säkert kastrera en katt på 12 veckor.

Anmäl
2013-04-04 12:58 #13 av: Katthemsmatten

#12 Tack för intressant information. Nu finns det väl snart ingen som inte kan ta till sig värdet av tidig kastrering - hoppas jag.

Att svenska veterinärer ibland inte vet eller kan kastrera vid 12 veckor tror jag har att göra med att de inte vill följa med i utvecklingen. Sannolikt utför de sitt yrke exakt som de fick lära sig 'anno dazumal' även när det gäller allt annat också.

Anmäl
2013-04-07 00:30 #14 av: Thaeri

Nu är jag inte uppfödare eller har tagit hand om hittekattungar, men om jag skulle befinna mig i någon av situationerna så skulle jag aldrig sälja en katt – oavsett ålder – som inte uttryckligen (enligt kontraktet alltså) sålts till avel okastrerad.

Och när det gäller hittekattungar innebär det ju att allihop utan undantag säljs till sällskap.

Men vad gäller raskattungar så ser jag det som att om köparen skulle vara intresserad av att ta en kull men inte är säker så får den säga det och kontraktet skrivs för att gälla en avelskatt bara för att vara på den säkra sidan – för både min och köparens skull.

Kastreras kissen utan att ha fått kull ändå för att köparen inte kände att avel var något för hen, ja då blir det så, och då skulle jag vara beredd att betala tillbaka mellanskillnaden för vad jag skulle ta för avelskatt jämfört med för en till sällskap. Lämpar sig katten inte till avel blir det samma sak, men då skulle även möjligheten att lämna tillbaks den i utbyte mot en ny katt finnas (inte för att jag skulle tycka om det, men juridik är juridik).

Anmäl
2013-04-07 09:37 #15 av: majvi

video från Cats Protection om tidig kastrering och hur det går till

Anmäl
2013-04-07 10:27 #16 av: Alexej

Jag tror att mycket ändå beror på pengar.

De flesta kattungar bli förmedlade med 12 veckor. Skulle kattungen då kastreras innan flytten då kan det bli stora kostnader för en kattägare/katthem när kattungar dessutom måste dubbelvaccineras.

Det är rätt så lätt att förmedla en kattunge jämförd med en vuxen katt. Och jag tror att det inte bara beror på att kattungar är söta eller kan "präglas" tidigt på den nya ägaren utam det är för att en kattunge är billigare än en vuxen. Och en kastrering med alla kostnader skjuter man upp till framtiden. Det kan man ta när man har bättre råd.

Det är nog samma fenomen som med alla kreditavbetalningar. Man sparar inte för en sak utan vill ha det nu och betalningen skjuts upp till senare. Men det går snabbt från 12-veckorsunge till en könsmogen 6 månaders katt och då blir många katter ändå inte kastrerade för många har då fortfarande inga pengar för en kastrering. En honkastrering kan lätt kosta 1000 kronor.

Vi har kastreringskrav på katthemmet och vi har tagit tillbaka katter som inte blev kastrerade.

Jag skulle absolut önskar mig en förändrad inställning både från kattköpare och kattförmedlare så att det skulle vara självklart att alla kattungar är kastrerade innan omplaceringen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-07 10:46 #17 av: Silvestris

#16

Eftersom nya rön visar att det är lämpligt att ge kattungar sin sista vaccination vid 16 veckors ålder eller senare skulle ju ett alternativ för katthemmen vara att bara ge en vaccination och kastrera. Sedan överlåta den andra vaccinationen till den nya ägaren.

Sedan är det självklart så att man ska mer betalt om man kastrerar. Man ska självklart ta betalt för de kostnader man har haft och för den nya ägaren spelar det ju i princip ingen roll om man betalar 500 kr extra när man köper katten än om man lägger ut 500 kr i ett senare skede för att kastrera den.

Anmäl
2013-04-07 11:25 #18 av: Lena

#17 Nej det borde ju vara en extra service att köpa katten kastrerad och klar. 

När det gäller tidig kastrering och ålder är det när katten är ännu yngre än 12 veckor som det är svårt med narkosen. I USA brukar de ha som gräns att katten ska väga minst 1000g innan den kastreras. Det hade något med utvecklingen av olika organ vill jag minnas. Det går att söva yngre katter med (t.ex. för akuta operationer) men där krävs det specialkunskaper. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-07 11:40 #19 av: Alexej

#17 vad är det för rön att vaccinera med 16 veckor?

Helt krass är det så att katthem tjänar på kattungar och förlorar pengar på vuxna katter. Skulle alla katthem kastrera ungarna med 12 veckor skulle de bara förlora pengar. Det är alla kattungar som medfinanserar verksamheten.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-07 11:51 #20 av: Mantissa

#19 inte om man tar betalt för kastreringen. jag tycker det är ok att ungar kostar lite mer

Anmäl
2013-04-07 11:55 #21 av: Silvestris

#19

Katthemmen skulle inte förlora på det om de tar betalt för kastreringen, vilket de självklart ska göra.

Här finns lite info om nya vaccinationsprotokoll.

Anmäl
2013-04-07 12:00 #22 av: Lena

Här är 2 artiklar om tidig kastering:

Tidig kastrering.

Tidig kastrering 2.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-07 12:01 #23 av: Alexej

Problemet är att många katthem sitter fast med sina vuxna katter. Konkurrensen av andra katter som behöver nya hem är stora. Inte ovanligt med att vuxna katter finns kvar i många månader/år, framförallt katter som är svarta eller svart-vita.

Höjer man priser på kattungar sitter man också fast med ungarna som ingen köper. Nu går de som tur ändå ganska snabbt till nya hem.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-07 12:06 #24 av: Mantissa

Jag tror inte de blir svårare att sälja. Kastreringen hade väll hemmen ändå räknat med att betala. Och katthemmet kanske har turen att ha ett avtal med en klinik så det blir lite billigare än för den nya ägaren att göra det själv. Jag hade själv gärna köpt en färdigkastrerad katt. För då vet jag att det är gjort, jag behöver inte oroa mig för att katten lyckas smita ut innan jag hunnit med (många vill att katterna ska gå ute från att de är små) och jag behöver inte oroa mig för själva kastreringen inte ska gå bra (det är trots allt alltid en viss risk).

Anmäl
2013-04-07 12:07 #25 av: Alexej

#21 Är inte bra på engelska men som jag fattar handlar det om en trippelvaccinering:

The recommendation of the VGG is for initial vaccination at 8–9 weeks of age followed by a second vaccination 3–4 weeks later, and a third vaccination given between 14–16 weeks of age.

The VGG recommends that whenever possible a third dose of core vaccine be given at 14–16 weeks of age.

----------

Läste att det finns priser på 400 kronor för en vaccinering.

Kattunge: 1200 kr vaccinering, kanske 400 kr id-märkning, kanske 1000 kr kastrering....

Vem köper en kattunge för 2600 kronor?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-07 12:07 #26 av: Silvestris

#23

Som 24 skriver, köparna ska ju ändå betala för en kastrering av sin kattunge senare så varför tror du inte att de skulle vara villiga att ta den kostnaden på en gång och få sin kattunge kastrerad? Då behöver de inte ens tänka på att boka tid för detta senare?

Anmäl
2013-04-07 12:10 #27 av: Mantissa

Ja så länge man uppget vad köparen betalar för tror jag det går bra.

Anmäl
2013-04-07 12:27 #28 av: Alexej

#26/27 Tyvärr funkar det inte så.

En del är glada att den köpta katten är "färdig" men de flesta köper hellre en billigkatt.

Vi provade ett tag att ta betalt för kattungar incl kastrering (samma pris som vuxna) men det blev alldeles för dyrt. Det är kattungarna som (med)finanserar verksamheten. Dessutom flyttar många kattungar längre bort där det bara fanns dyra veterinärer med höga kastreringskostnader. 

Av någon anledning räknar folk inte att det skulle vara mycket billigare att vi kastrerar katten innan fast de 3 månader tills katten ska kastreras går snabba.

Och vi gör minus på alla kastrerade katter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-07 12:30 #29 av: Mari

Vi på Bill & Bull har samma pris för alla katter oavsett ålder, kön, hårlag, ras osv. Kattungar står vi för kastreringskostnaden om det görs hos någon av våra veterinärer. 
Vi går alltid back ekonomiskt på katterna. 


Men det hade varit väldigt skönt att kunna lämna ut alla katterna färdiga, för att slippa detta jagande med att få dem kastrerade när de har åldern inne. 

Anmäl
2013-04-07 12:33 #30 av: Mantissa

#28 Men om köparna bara vill ha en billig katt så hade de väll köpt en blocketkatt för en 50 lapp. Jag tro de som köper från katthem också vill känna att de inte stödjer oansvarsfull avel och istället stöder katthemens arbete.

Anmäl
2013-04-07 12:41 #31 av: Alexej

#30 Både ja och nej. Gärna ja så länge det inte kostar för mycket. Vi tar 800 kr för en färdig vuxen katt och 600 kr för en kattunge (plus 200 kr kastreringspant). Ändå går kattungarna väldigt snabba men vi sitter fast med många vuxna.

Men vi skulle inte kunna ha någon katthemsverksamhet om vi skulle sälja kattungarna till samma pris som vuxna och också betalar också deras kastrering.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-07 12:49 #32 av: Mantissa

#31 går kattungarna väldigt snabbt så kanske det är ett tecken på att ni kan ta lite mer för demBlinkar

Anmäl
2013-04-07 12:51 #33 av: Silvestris

#25

Den sista vaccinationen kan man överlåta på de nya ägarna. Det är betydligt bättre att överlåta den sista vaccinationen än kastreringen på de nya ägarna.

Vill man placera ut sina katter (och då kanske i synnerhet okastrerade) till människor som bara vill ha en billig katt? 

Anmäl
2013-04-07 12:59 #34 av: Alexej

Vi har kastreringskrav och också hämtad tillbaka katter- 2 stycken. Men det är flera hundra kattungar där vi fick tillbaka bekräftelsen från veterinären att katten är kastrerad nu - fast en del bara efter påminnelsen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-04-09 01:21 #35 av: Thaeri

#29, om man vill ha en "klar" katt från er, kan man få det?.

Alltså en kattunge på 12-16 veckor som är grundvaccinerad, märkt och kastrerad?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.