Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
09. Goda ideér, råd och tips!

Dräktig skyggis!

2013-02-28 19:56 #0 av: Mantissa


Jag ska bli jourhem åt en högdräktig skyggishona. Vad ska jag tänka på? Jag har haft kattungar tidigare, men då var det en planerad kull, så det är främst vad jag ska tänka på i inredning i hennes rum, hantering av henne och allmäna råd för att socialisera kattungarna så att de inte tar efter mamman så väldans mycket.

Anmäl
2013-02-28 20:40 #1 av: Alexej

Har du andra katter? Hur bor du? Egentligen är det ingen stot skillnad mellan en "vanlig" och en dräktig skyggis. Men hon behöver mycket ro tills ungarna är lite större. Katter brukar fixa allt med födseln osv själv. Det viktigaste är nog att hon känner sig säker för er och ev andra djur hos dig/er. Så mat, vatten och låda i hennes närhet.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-02-28 20:46 #2 av: MSH

En fråga-är det högdräktiga skyggisar därute såhär års?

Anmäl
2013-02-28 20:54 #3 av: [Skyggis]

#2 De finns tyvärr året runt. Fångade in flera honor en vinter för ett par år sedan där samtliga honor var dräktiga. Då var det jan/febr månad.

Anmäl
2013-02-28 21:01 #4 av: MSH

Okey, tack för svar.
Trodde inte att det var så......

Anmäl
2013-02-28 21:09 #5 av: Mantissa

Jag bor i villa och katterna (min egen bengal kastrat hane och en kastrerad jourhona) har normalt ett eget rum dit bara de går (hundarna kommer inte dit). Men jag tänker att denna hona kanske får bo de första veckorna själv i mitt gästrum. Prioritera lugn och ro framför socialisering. Jag vet ju inte hur långt gången hon är, de kan inte ta i henne där hon är nu. De sa bara att hon är "jättetjock" så jag hoppas att hon är dräktig så det inte är något medicinskt fel.

Anmäl
2013-03-01 07:49 #6 av: Alexej


Vilken förening står bakom? Men hon borde ändå undersökas, kan ju också vara mask.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-01 11:22 #7 av: IceJossan

Låt henne vara själv de första dagarna, sen är det läge att hålla koll på henne om hon nu är dräktig. Ha en madrass som du lägger ner på golvet när du är där inne, ligg där och läs eller nåt liknande.

Ungarna kommer ranta efter mamma och vara skeptiska så det blir mer jobb med dem än med en tam kattfamilj. Hantera dem när du kan, men inte så att mamman blir stressad. Du får ta det på hennes villkor. Vissa är mer samarbetsvilliga än andra med att flytta på sig och låta en ta i ungarna. Vissa är otroligt vaktande och blir väldigt stressad om man försöker komma nära ungarna. Snören och laserpekare är guld värda när ungarna blivit så pass att de börjat intressera sig för bus. Sitt ner med utsträckta ben och lek med dem kring benen och peta på dem mer och mer :)

Anmäl
2013-03-01 11:34 #8 av: ilb

Efter några veckor börjar ungarna röra på sig, då blir det lättare att börja handskas med dom. Dom börjar rymma från mamma. Skämtar Du kan t ex sitta så nära mamman du kan och när en unge rymt kan du ha ett kompostgaller, en stor pappskiva eller något som du håller mellan dig och mamman när du tar upp ungen. Ett kompostgaller kan man klä med en tygbit eller något så ser inte mamman när du tar upp ungen. Jag vet faktiskt inte vilket som är bäst, mamman ser när du tar ungen eller inte. Kanske någon annan har synpunkter på det. Du kan kanske börja träna mamman så smått redan nu att se och lära känna ett kompostgaller så hon vet att det inte är farligt när du sen börjar ta hennes ungar.

Anmäl
2013-03-01 15:42 #9 av: Mantissa

#6 De ska försöka få henne avmaskad innan de åker över med henne. Hon kommer ha eget rum och låda i vart fall de första veckorna. Det är från katthemmet Bill och Bull, min andra jourkatt är också därifrån

Kanske kommer hon redan i helgen. Ska hem snart och röja i gärtrummet!

Anmäl
2013-03-01 18:00 #10 av: Jourhemmet

Ha inget högt krypin i rummet då mamman annars flyttar ungarna dit där det känns tryggast. Se till att hon har en bolåda väl skymd. Låt henne vara, ffa vid förlossningen då hon annars kan bli väldigt stressad av att ha dig där. Jag har gjort så att jag har suttit flera timmar inne hos katterna och på så sätt har jag fått förtroendet från mamman så att när ungarna börjar vandra ur boet så har hon accepterat att jag tagit i ungarna. Katthonor är otroligt överbeskyddande så ta det lugnt.

Det finns stor risk att katterna måste bo i eget rum alla tolv veckorna så att inte de andra katterna åker på stryk. Ungarna brukar isf få följa med ut från rummet korta stunder när de blivit några veckor.

Anmäl
2013-03-01 21:10 #11 av: Granadina

Jag hade en skyggishona med ungar för nâgra âr sedan. Mamman pâverkade inte ungarnas socialisering alls faktiskt. Hon kom in till mig när ungarna var 3 veckor dâ hon blivit skjuten. Hon opererades och  sedan medicinerades hon flera gânger om dagen sâ stessen var nog ganska hög(hon attackerade om hon kom ât). Men ungarna hade hon inget emot att jag pysslade med. Hon litade nog pâ mig trots allt. Sâ fort ungarna kunde gâ kom de fram självmant.

Anmäl
2013-03-02 08:21 #12 av: Mantissa

#11 Åh, hoppas det blir så lyckat här med!

Anmäl
2013-03-15 06:58 #13 av: Mantissa

Glömde bort den här tråden, men kan göra en liten uppdattering. Nu är Elsa här! Inga bebisar ännu. Hon bor i gästrummet som jag skrev tidigare, men jag har flyttat in där också så hon har "sällskap" på nätterna i varje fall. Hon är riktigt duktig. Låg och pratade med henne på golvet i går och hon flyttade sig inte fast jag låg bara en dryg meter ifrån. Fast när jag försiktigt sträkte fram handen blev pupilerna större, så jag tog tillbaka den innan hon kände sig nödgad att dra sig undan. Hon är en liten kattdam men riktigt rund om magen. Åh vad jag skulle vilja klämma lite på den, men det är inte att tänka på. I morse när jag vaknade satt hon över sänggaveln och tittade ut i fönstret. Hon satt kvar i tre snoozningar, men den fjärde blev för mycketSomnar

Allt som allt så upplever jag henne som betydligt modigare än vad Lakris och Madonna var när de kom och de hade endå bott i jourhem innan och räknades som bara "halvskygga". Bådar gott för framtiden!

Anmäl
2013-03-15 10:56 #14 av: Katthemsmatten

Tack för uppdateringen. Ser med spänning fram emot att få höra när det blir små kissungar.

Anmäl
2013-03-15 12:51 #15 av: Lena

Det låter som en riktigt bra början tycker jag. Kattmammor som får hjälp med mat och trygghet runt om ungarna brukar tina upp. Det viktigaste är att ta det vackert med små, små steg i taget. Typ så små steg att de själv inte tänker på det. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-15 16:34 #16 av: Mari

Är det "rätt" Elsa som du har hand om nu Mantissa så var hon nästan så att man kunde klappa henne innan hon lyckades smita. När jag var på besök i jourhemmet så kunde hon komma och hoppa upp på köksbordet bredvid mig och sätta sig i fönstret, hon luktade på mina händer och jag fick försiktigt peta på henne.

Jag tror även att hon låg och sov i jourmatte och husses säng om nätterna med dem så hon är nog inte så skygg som hon först kan verka. 

Hoppas allt nu går bra 


Anmäl
2013-03-15 19:43 #17 av: Mantissa

#16 Kul att veta! Hoppas det sitter i. Men hon har ju varit ute i 1,5 år sedan dess, och de beskrev henne som ganska fräsig och skygg

Anmäl
2013-03-30 11:05 #18 av: Mantissa

Påskpresent! I går kväll hade Elsa satt igång och föda. Hon verkade märkbart störd av att jag var i rummet så jag lämnade henne själv. Allt gick bra. Har varit inne och serverat äggula bla och passat på att kikat lite noggrannare och kan räkna till fyra bebbar som alla ser starka och friska ut och kämpar om bästa platsen vid spenarna. Elsa är lite stressad av att jag är där men ligger kvar, så jag ska nog flytta ut ur rummet någon vecka i alla fall. Eller är det fel?
En svarting, en svartvit och två bruntigré ser det ut att vara. Väldigt välutvecklade och "på" upplever jag dem. Skönt att förlossningen gick bra!
Glad Påsk på er alla hjälpsamma människor!

Anmäl
2013-03-30 12:34 #19 av: Lena

#18 Skönt höra allt avlöpt väl! De ser så fina ut där på fotot mamma Elsa och hennes små. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-03-30 12:42 #20 av: Mantissa

Ja, jag får nästan köpa ett par handbojor och kedja fast mig här nere så jag inte står och hänger över Elsa med bebbar och stressar. GUD vilket behov man har av att peta på allt gulligt! Vad kommer det ifrån? Det är riktig tortyr att inte få röra vid dem!

Anmäl
2013-03-30 13:12 #21 av: Mantissa

Har en fråga. När jag hade min förra kull så litade ju honan på mig 100% så det var inga problem. Men nu ligger ju bäbisarna på ett nerfött lakan som jag gärna skulle byta. Hur gör ni med hygienen i kattlådan när honan har tillitsproblem?

Anmäl
2013-03-30 13:57 #22 av: Josefa

Jag har alltid bytt i lådan när förlossningen varit färdig. Suttit ner och pratat med mamman. Föst undan mamman, lyft ur det nersölade med ungar och allt, lagt i nytt underlag och lyft i ungarna. Det har gått bra, förutom att mamman någon gång lappat till handen med tassen. Men jag har alltid suttit med vid förlossningarna och mammorna har accepterat det. 

Ett alternativ är att göra i ordning en ny mer attraktiv låda. Dra bort den lådan hon ligger i nu och ställa den nya lådan på den platsen, så kanske mamman flyttar över ungarna själv.

Anmäl
2013-03-30 14:11 #23 av: Mantissa

#22 Tack för svaret! Ska genast ta itu med projekt sanering:)
Hon har tre lådor i lite olika utförande färdiga och redan utplacerade i rummet, hon kanske väljer någon av dem.

Anmäl
2013-03-30 14:23 #24 av: Alexej

Påsk-katter:) Grattis!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-03-30 15:15 #25 av: Mantissa

Nu fick man veta vad man var värd. Inte ett skit;)

Att som jag hade tänkt "fösa undan" Elsa genom att sätta mig riktigt nära fungerade inte alls. Och jag fick bara arga ögon och fräs till svar när jag satte ner handen i lådan. Men flytta sig gjorde hon inte. Nåja, jag började plocka ungar och lägga på en filt utanför lådan, men inte ens när alla ungar var ute så flyttade hon på sig. Men hon var riktigt förbannad (med all rätt!). Jag fick dra ur det våta äckliga underlaget med elsa på, DÅ först hoppade hon ur lådan. Jag bäddade snabbt och placerade alla fem (!) ungar mitt i och gick ur rummet fort.
Jo jag hittade ju en extraunge också, en liten svart tigré padda. Den enda jag är "säker" på könet på. För jag slängde ett öga i ändan på alla ungar när jag plockade dem. Kändes som mycket pojkar och några osäkra. Vilka som var vad kommer jag tyvärr inte ihåg så det var ju meningslöst:S

Gullungar är de ju i alla fall. Alla såg välskapta ut och med fulla magar!

Anmäl
2013-03-30 15:19 #26 av: MSH

Åh, måste vara tufft och ändå så roligt med kattungar till en skyggis !

Hoppas att hon blir lite mera harmonisk/kan lite på er på sikt....!

Lycka till med de små, förstår att det måste vara svårt att inte gosa med dem!

Anmäl
2013-03-30 17:03 #27 av: Josefa

#25 Jodå Elsa tycker nog du är värd en hel del nu när hon ser att alla ungarna finns kvar och att de nu dessutom ligger torrt. 

Anmäl
2013-03-30 23:39 #28 av: Gatukorsning

#25 Äsch då, lite fräs gör ju inget! Skönt att alla ungarna verkade må bra, och Elsa med för den delen.

Anmäl
2013-03-31 09:58 #29 av: Mantissa

Ja, hon verkar faktiskt mindre störd av att jag är där nu.

Anmäl
2013-03-31 12:22 #30 av: Mantissa

Idag sa Elsa ifrån på skarpen. Ena hörnet på filten hade vikts upp och jag mojade att någon av bebisarna skulle komma under den av misstag så naturligtvis skulle jag vara där o rota. Nåja, jag har full förståelse. Hon var i alla fall rätt ok med att jag satt bredvid lådan sedan i någon timme. Bebisarna är fortfarande goa o gladaHjärta
Här är en bild på den svartvita och ett syskon

Anmäl
2013-03-31 15:25 #31 av: Lena

De ser stora och duktiga ut bebbarna! :) Bra jobbat med bytet i lådan! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-02 00:03 #32 av: Granadina

Det ser ut att gâ fint. Att Elsa inte flyttar runt ungarna visar att hon är trygg. Hade hon varit oroad hade hon säkert försökt flytta dem. Fräs och sura miner visar bara att hon markerar var gränsen gâr Skrattar

Anmäl
2013-04-02 07:16 #33 av: Mantissa

Jo, jag lärde mig i alla fall att jag ska ha långärmat om jag måste va i lådan o gräva ;)
Men nu har jag en fundering. I natt har det låtit konstigt från Elsa. Som snarkningar ungefär (kattsnarkningar alltså, typ ett dämpat "åh" inte de där snar-kh-kh-kh-kh-kh-kh!). Inte hela tiden, men det kom små serier under natten. Mer mot morgonsidan, men det verkade försvinna när hon vaknade. Är detta normalt? Jag har aldrig hört det på mina katter förrut:(

Anmäl
2013-04-02 20:35 #34 av: Katthemsmatten

Någon som har erfarenhet av detta och som kan svara Mantissa på #33?

Anmäl
2013-04-02 20:49 #35 av: Mantissa

Hade det varit någon av mina andra katter så hade jag åkt in till vet för att vara säker. Men nu vill jag ju inte flytta henne i onödan. Är jätterädd att hon ska överge ungarna om de är ifrån varandra för länge. Kanske bara var att hon låg konstigt. Blir ju lite trångt i lådan med alla ungar:S

Anmäl
2013-04-02 20:56 #36 av: Katthemsmatten

#35 Du kanske får kontakta veterinär imorgon för konsultation. I värsta fall får du försöka (jag vet att det inte är lätt) att få in hela familjen i en transport för att besöka veterinären.

Anmäl
2013-04-02 21:00 #37 av: Mantissa

Ja, jag får se om det låter något från henne i natt!

Men jag vågar inte åka med allihop i transportburen. Åkte med min gamla hona med en sjuk kattunge i bur och när vi kom fram hade ungen bitsår och skavsår från att honan försökt trycka sig ut genom gallret med bebisen först!

Anmäl
2013-04-02 21:02 #38 av: Katthemsmatten

Hoppas hon bara är litet snorig tillfälligt, eller helt enkelt så trött att hon sov djupt.

Anmäl
2013-04-02 21:20 #39 av: Josefa

Tror du inte att det är som hon slappnat av nu efter all förlossningsarbetet och sovit riktigt djupt?

Anmäl
2013-04-02 21:21 #40 av: Mantissa

Jag hoppas det. Men mina låter aldrig när de andas hur djupt de än sover. Men jag har inte haft så många katter så vissa kanske gör det, jag vet inte..

Anmäl
2013-04-02 21:24 #41 av: Gatukorsning

Min honkatt kan göra som små grymtanden när hon halvsover, men det här verkar vara ett annat slags ljud som du beskriver. Nog bäst att ringa och fråga veterinär faktiskt, om du inte märker att det förändras.

Anmäl
2013-04-02 21:27 #42 av: Katthemsmatten

Två av mina 3 låter när de sover. Jag är van vid att de låter så jag oroar mig inte vilket jag skulle gjort om de varit nykomlingar hos mig.

Anmäl
2013-04-02 21:58 #43 av: Mari

Kanske hon pratar med ungarna på något sätt? En ren gissning då jag inte har någon aning. Vet iallafall av en katt som snarkar när han sover och det kan låta väldigt konstigt till å från

Anmäl
2013-04-02 22:05 #44 av: ilb

Ett par av mina "snarkar" när dom sover. Inte alltid men ibland.

Anmäl
2013-04-03 06:54 #45 av: Mantissa

Grymtande skulle jag väll kunna likna det vid. Fast det är ju på inandningen gissar jag som ett dovt "våhh".

I natt lät hon bara en gång (som jag hörde) resten av natten var det helt tyst sånär som på snuttljud.

Anmäl
2013-04-03 07:25 #46 av: MSH

Det var väl positivt att det bara var en gång!

Gulligt med snutt ljud:-)!

Anmäl
2013-04-04 00:04 #47 av: Granadina

Har flera katter som snarkar och lâter. Verkar hon inte dämpad sâ skulle jag avvakta lite.

Anmäl
2013-04-04 07:13 #48 av: Mantissa

Ja det känns bättre nu när jag läst att det inte är så ovanligt. Hon andas ju inte tungt annars utan bara ibland när hon sover, så då lär det ju vara helt vanliga snarkningar. Lite läskigt första gången man hör dem bara  ^^

Anmäl
2013-04-06 10:23 #49 av: Mantissa

Bebisarna växer som de ska och har börjat glipa på ögonen. jag har kollat könen lite noggrannare. Alla verkar vara pojkar utom den lilla paddaflickan. Bra, då slipper jag kanske oroa mig för att någon av dem ska bli dräktiga innan de hinner kastreras. Redan finns två intresserade familjer vara en är en vän till mig. Mycket ansvarsfulla så jag kanske styr in dem på "sparven" (paddan)
Ska lägga ut fler bilder på bill och bulls forum, men här kommer en i alla fallGlad

Anmäl
2013-04-06 12:30 #50 av: Gatukorsning

#49 Och i vanlig ordning så har ungarna noll koll! Jättefina, duktig mammakatt!

Anmäl
2013-04-06 12:45 #51 av: Mantissa

Ja hon är extremt duktig. När man tänker på hur oberäkneliga hon tycker att vi människor är ännu så länge, och igår så smög hon förbi mig på bara en halvmeters avstånd för att komma till bebisarnaGlad

Anmäl
2013-04-06 14:06 #52 av: Mantissa

Här kommer fler bilder finnas:


 

Anmäl
2013-04-06 16:35 #53 av: Mari

#52 Fast det är ett låst forum för aktiva i Bill & Bull, så jag hänvisar vidare till Bill & Bulls hemsida www.djurskyddetbillochbull.se, facebooksidan och bloggen där yttligare uppdateringar kommer att synas om denna kattfamilj och andra katter föreningen har hand om Ler

Anmäl
2013-04-06 16:40 #54 av: Mantissa

ok, jag visste inte det. Får väll lägga in lite flitigare här dåGlad

Här är skatungen (pojke):

Anmäl
2013-04-06 16:41 #55 av: Mantissa

Kråkungen (pojke):

Anmäl
2013-04-06 16:41 #56 av: Mantissa

Sparven (flicka):

Anmäl
2013-04-06 16:42 #57 av: Mantissa

Uven (pojke):

Anmäl
2013-04-06 16:43 #58 av: Mantissa

och ugglan (pojke):

Anmäl
2013-04-06 22:59 #59 av: Gatukorsning

Nämen? Är de fågelungar?  ;-)

Anmäl
2013-04-06 23:01 #60 av: Mantissa

japp, små dunbollarHjärta

Anmäl
2013-04-07 16:28 #61 av: Katthemsmatten

Tack för de underbara bilderna, Mantissa! Duktig mamma som tar sig förbi den stora faran (du) för att nå ungarna. Bra att utmana henne litet. Och försök få hantera ungarna så mycket det går utan att stressa mamma med början ca vecka 3. Det är mycket lättare att sälja kattungar som är hanterbara och inte tagit efter mamsens skyggare beteende.

Anmäl
2013-04-07 16:54 #62 av: UlrikaD

Jättefina kattungar.

Jag tycker att det har varit lättare att närma mig en skyggis när hon har ungar. Då är modersinstinkten så stor att hon ligger kvar fastän man sitter nära. Är det en ensam katt så kan de ju springa iväg ifall man råkar komma för nära.

När kattungarna blir såpass gamla att man kan ta dom i knät och de börjar klättra runt då brukar oftast mamma närma sig också.
Och kattungar piper ju emellanåt och då måste hon ju gå dit och se att allt är ok och då kan man passa på att stryka lite över sidan.

Fast ser man att mamman blir stressad av att man är i närheten så ska man naturligtvis inte tvinga sig på. Men tycker modersinstinkten är så stark att de vill vara där bebisarna är. Sen att det sitter nån och tittar och råkar säga åh eller ah emellanåt det får man liksom stå ut med;)

Anmäl
2013-04-13 17:12 #63 av: Mantissa

Lille skatan verkar lite efter mot för sina syskon. Vad kan man göra för att hjälpa?

Anmäl
2013-04-13 17:13 #64 av: Mantissa

Kråkan och Sparven är det fullt liv i!

Anmäl
2013-04-13 17:15 #65 av: Mantissa

..Kråkan är det liv i i dubbel bemärkelse:S

Anmäl
2013-04-13 17:17 #66 av: Mantissa

Ugglan (eller uven?)

Anmäl
2013-04-13 17:17 #67 av: Gatukorsning

#63 Precis som vi så är de alla olika. Skatan är nog bara lite mer försiktig, så länge de andra inte är rentav elaka mot Skatan så låt det bara va.

Kråkan - en kisse med FRÄÄÄS!

Anmäl
2013-04-13 17:19 #68 av: Mantissa

Uven (eller möjligen ugglan..)

Anmäl
2013-04-13 21:22 #69 av: ilb

Sötnosarna! Hjärta

Anmäl
2013-04-13 21:24 #70 av: MSH

Underbara! Hur kan du "stå" emot att inte 'ta alla med hem'....?!

Anmäl
2013-04-13 21:55 #71 av: Mantissa

#70 Ja de är helt underbara, men det är först när alla har nya trygga hem som jag har "lyckats", det är belöningen. Och jag vet 100% att jag inte vill ha 5 (6) extra katter permanent, och jag har ingen favorit av dem alla är underbara. Det hjälper:)

Anmäl
2013-04-21 16:21 #72 av: Mantissa

Här kommer veckans film! Ah, vad härliga de börjar bli! Det är fortfarande lilla skatan som jag är orolig för. Han blev piggare igen dagen efter jag skrev förra veckan (han kanske bara var trött när jag var där). Men nu tycker jag att ena ögat är lite rinnigt och blinkhinnan är lite mer framträdande där än på de andra ungarna. Det är klar vätska som kommer, inte jättemycket men han ser liksom tårögd ut, men utan att det rinner. Kolla på bilden. Vad tror ni?

Anmäl
2013-04-21 16:28 #73 av: Lena

Jag skulle nog ta honom till veterinären för en koll. Att blinkhinnan kommer fram är ett tecken på att något är galet. Han kan ha någon form av infektion. Det kan i värsta fall smitta vidare till de andra katterna sedan. Kattungar är känsliga och förloppet kan bli livhotande snabbt. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-21 16:32 #74 av: Mantissa

Ska boka tid!

Anmäl
2013-04-21 18:07 #75 av: Lena

#74 Det är nog klokt! :) 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-22 07:24 #76 av: Mantissa

Idag kunde jag inte se något konstigt alls med ögat, var kanske lite skräp eller ett hårstrå som irriterade. Jag avvaktar med vet och håller stenkoll efter förändringar.

Ni som vet: Hade ni trott att skatan och sparven kommer bli långhåriga? De har en annan pälskvalitet än de andra nu, är mjukare och "fluffigare" i pälsen.

Anmäl
2013-04-22 12:09 #77 av: IceJossan

#76 Mycket svårt att säga så här tidigt, men kanske! Det är mycket möjligt för deras päls liknar väldigt mycket ett gäng ungar i en kull en kompis tog hand om.

Anmäl
2013-04-23 20:03 #78 av: Granadina

Liknar lânghârspäls men lite tidigt att "lova " nâgotTyst

Anmäl
2013-05-05 12:33 #79 av: Mantissa

Goda nyheter för skyggisfamiljen. Alla ungar är bokade, finns vad jag förstår till och med en överbokning eller två om någon ändrar sig. Skönt! De är nu fem veckor och börjar ändra färg på ögonen bland annat. Äter med god aptit och använder lådan nästan varje gångGlad

Mamma Elsa gör framsteg hon med. Jag blir fortfarande "utskälld" när jag kommer in och närmar mig ungarna eller henne, men hon lugnar sig snabbt. Hon äter blötmat från sked, men jag får inte röra henne. Ang ungarna så har hon inget att säga till om längre för de kommer kutandes och skiter fullständigt i sim mamma  så snart man lockar på demPussar

Här kommer en 5-veckors presentation av underverken:

SPARVEN

Anmäl
2013-05-05 12:34 #80 av: Mantissa

UGGLAN

Anmäl
2013-05-05 12:35 #81 av: Mantissa

KRÅKAN

Anmäl
2013-05-05 12:35 #82 av: Mantissa

UVEN

Anmäl
2013-05-05 12:36 #83 av: Mantissa

SKATAN

Anmäl
2013-05-05 14:56 #84 av: Djurälskaren87

Gud va söta! Hur blir de för hem med mamman?

Anmäl
2013-05-05 15:20 #85 av: Mantissa

#84 Jag tycker inte hon är redo för ett nytt hem ännu, om det inte är ett med skyggisvana, men vi hoppas ju att det kommer någon som tycker att Elsa kan bli det perfekta tillskottet i sin familj!
Jag skulle inte säga att hon är direkt rädd. För hon kommer oftast fram om man har något extra gott, och även annars så håller hon sig någon meter ifrån och ser lugnt på när ungarna klättrar och far på mig. Hon äter mat från sked väldigt nära mig, men hon morrar medan hon tuggar i sig de första minuten eller så, hon är alltså inte helt tillfreds direkt (naturligtvis har hon fri tillgång på mat, men jag har med mig extra gottis som jag delar ut en gång om dagen).

Anmäl
2013-05-05 18:03 #86 av: Lena

Underbara småttingar! Så bra att alla är bokade! Mammisen verkar ju med göra framsteg även om hon tar lite mera tid på sig. Du vinner hennes hjärta via ungarna. Bra jobbat! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-05-05 22:32 #87 av: Mantissa

men nu blev jag lite ledsen, kråkan har ett "bra inlägg" mindre än sina syskon! Vad kan det nu bero på? Fina kråkan..Ledsen

Anmäl
2013-05-05 22:54 #88 av: Djurälskaren87

87# så:) hihi! Söt!

Anmäl
2013-05-05 22:58 #89 av: Mantissa

#88 SkrattarTack, nu kom han ikapp

Anmäl
2013-05-06 11:47 #90 av: MSH

Han är ju helt underbar!

Anmäl
2013-05-06 17:57 #91 av: Lena

Kråkan är min favorit faktiskt! Han är så lik våran Othello!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-05-06 18:26 #92 av: MSH

Min favorit också.....!!!

Anmäl
2013-05-06 22:29 #93 av: Mantissa

Min favorit är den jag har i famnen just då. Det är stört omöjligt att välja bara en!

Anmäl
2013-05-13 07:16 #94 av: Mantissa

Vad tiden går! Sex veckor gamla och bara sex veckor kvar tills de flyttar! Kattungarna har fått börja spendera lite mer tid i köket då de får upptäcka fritt. Lite roligt att se är om en blir förnärmad och fräser (oftast sparven) på tex en hund så hakar resten på, även de som sekunderna innan inte brytt sig alls. Men det brukar går över ganska fort också. Lek- och upptäckarlusten är för stor!

Igår fick de träffa mina två vuxna katter (Elsa var kvar uppe i "sitt" rum). Det roligaste som hände var att min Kegrim som är en pratsjuk herre ganska direkt "brrp"-ade (åt mig), men kattungarna tolkade det som Elsas kontaktljud så alla sprang ju till honom! Vilket resuterade i ett antal fler förvånade brrrp-ningar av en väldigt förvånad Kegrim som inte förstod varför alla ungar omringade honom hela tiden. Nej hua, bäst att sitta på köksbordet!

Lägger in en riktig bussöt film. De är verkligen taggtråd inlindat i spunnet socker just nu! ajaj..

Anmäl
2013-05-13 19:33 #95 av: Gatukorsning

Åh men jösses...den här filmen påminner mig om när Andra Saker var liten...

Som vanligt, de är ju duktigt söta, men inte så smarta kanske...

Anmäl
2013-05-13 19:40 #96 av: Lena

Hur gulliga som helst! Inga tråkiga stunder med kattungar i huset. De har vuxit duktigt och artat sig bra! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-06-03 21:44 #97 av: Mantissa

Inga bilder tyvärr, kamerasladden är trasig så jag kan inte föra över dem till datorn.

Idag fick jag klappa elsa för första gången! jag passade på när hon åt gomat ur skålen med alla kattungarna runt sig. Fick lite fräs när hon insåg vad som hände, men hon kom tillbaka och jag gjorde om det. Till slut tittade hon på handen och bestämde sig för att det var bättre o ignorera o fortsätta och äta! Men hon kändes så tunn! De får alla fri tillgång på kattungetorrfoder och blötmat en gång om dagen som extra treat. Ungarna är avmaskade två gånger och elsa en, men det kanske inte tog? Nu är det svårare att se så hon får i sig för ungarna är ju framme och ska se på all mat som ställs in. Jag kan ju inte gärna ha henne i famnen o mata tabletten..  Eller är det vanligt att de blir smala när de ger di? Jag vet inte hur ofta ungarna diar då Elsa mest bor under sängen när jag är nära (om jag inte har gott med mig).

Enn annan fråga: De sista två-tre veckorna tycker jag att kattungarna (utom ugglanHjärta) har börjat bli skyggare. De kommer ju fram o så men de är lägre på benen och lyssnar mer när elsa fräser. De är inte förtjusta i händer som kommer uppifrån som när man böjer sig ner när de är på golvet, men sitter de i knäet så blir de gärna klappade (förutom sparven som inte har tid med sånt trams). Jag har ännu mest låtit dem komma själva och klappat under tiden de leker eller klättrar på mig, men jag kanske borde "tvångskela" dem mer? Vad tror ni med mer erfarenhet?

Anmäl
2013-06-03 21:51 #98 av: Katthemsmatten

Tvångskela du. Mamma gör sitt bästa för att tala om för sina barn att man ska akta sig för människor och nu är de så pass stora att de lyssnar på henne.

Att ge di kostar mycket energi, så visst blir mammorna magrare. Har du sett mask i avföringen efter att du avmaskat? Om inte, försök att ge henne litet extra blötmat.

Anmäl
2013-06-03 22:02 #99 av: Jourhemmet

Vad avmaskade du mamman med? Ta ut ungarna från rummet och baka in en Milbemax i tex lite lite köttfärs.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.