Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
25. Information om Forumet & oss Medlemmar

PUL & Upphovsrätten

2013-02-02 14:19 #0 av: Lena

Det finns en hel del regler som gäller Internet-forum och som vi alla behöver känna till. Två viktiga lagar är PUL - personuppgiftslagen och Lagen om upphovsrätt (copyright)

PUL

Det är oerhört viktigt att vi inte röjjer någon annans identitet. Du får inte publicera någon annans namn, adress, telefonnummer, personnummer eller andra personliga uppgifter. Vi får inte heller länka till andra sidor där sådana uppgifter framkommer. (T.ex. länka till annonser med personuppgifter). Av  säkerhetskäl är det inte heller lämpligt att du lägger ut dina egna personuppgifter öppet på sajten.

Brott mot PUL kan leda till åtal med straffpåföljd.

Upphovsrätten (copyright)

Det är inte tillåtet att publicera något på Hittekatter iFokus som någon annan har upphovsrätten till. Det får du bara göra om du har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Du får t.ex. inte lägga ut foton som någon annan tagit om du inte har fotografens tillstånd. Det är inte heller tillåtet att kopiera artiklar från tidningar och lägga ut öppet på sajten. Om du vill diskutera en artikel ska du istället länka till den, alternativt skriva ett referat av den med dina egna ord. Brott mot upphovsrättslagen kan leda till att du får betala skadestånd. Det kan handla om mycket stora belopp.

Det är inte heller lämpligt att kopiera innehåll från privata brev, email eller PM utan avsändarens tillstånd. Detsamma gäller diskussioner från andra forum. (Du kan istället länka till andra diskussionsforum).

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-02-02 20:50 #1 av: Alexej

Riktig så lätt är det inte:

"Ibland publiceras personuppgifter på Internet på ett sätt som är kränkande utan att publiceringen står i strid med personuppgiftslagens bestämmelser. Det beror bland annat på att det i personuppgiftslagen finns ett undantag för journalistiska ändamål. Detta undantag gäller inte bara etablerade medier som tidningar och radio utan även privatpersoner som vill informera, utöva kritik och väcka debatt i samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Att informera och debattera om t ex personal som missköter sitt arbete och om situationen vid ett vårdboende kan vara tillåtet med stöd av detta undantag trots att det kan finnas information som kan uppfattas som kränkande för personalen."

Namn är inte heller alltid namn:
Namn är en personuppgift om man kan förstå vilken person man menar. Det kan ju finnas många som heter Erik Andersson. Skriver man ”Erik Johansson i Nv3a på Tallkotteskolan” har man ju ringat in vem man menar och då blir det en personuppgift.

Finns mycket att läsa under: http://www.datainspektionen.se/ 

 

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-02-03 11:36 #2 av: Lena

Jag antar att du tänker på  följande från datainspektionens hemsida:

"Det finns undantag för journalistiska ändamål

Ibland publiceras personuppgifter på Internet på ett sätt som är kränkande utan att publiceringen står i strid med personuppgiftslagens bestämmelser. Det beror bland annat på att det i personuppgiftslagen finns ett undantag för journalistiska ändamål. Detta undantag gäller inte bara etablerade medier som tidningar och radio utan även privatpersoner som vill informera, utöva kritik och väcka debatt i samhällsfrågor av betydelse för allmänheten. Att informera och debattera om personal som missköter sitt arbete och om situationen vid ett vårdboende kan vara tillåtet med stöd av detta undantag trots att det kan finnas information som kan uppfattas som kränkande för personalen."

"Uppgifter av rent privat karaktär omfattas normalt inte av undantaget även om uppgifterna publiceras i ett sammanhang som i övrigt har journalistiska ändamål. Om man till exempel går till personangrepp och kritiserar en tjänsteman utanför dennes tjänsteutövning kan det vara kränkande uppgifter av rent privat karaktär"

---

När det gäller PUL kan man behöva tänka ur ett lite större sammanhang när man bedömmer om en personuppgift bryter mot lagen eller inte. T.ex om publiceringen av ett förnamn kan vara ett brott mot PUL.

Det beror på i vilket sammanhang det publiceras. Om förnamnet publiceras i ett sammanhang där det går att list ut vilken person det gäller kan det vara ett brott mot PUL. T.ex. Rita i föreningen si eller så.

PUL gäller bara privatpersoner. Det som kan vara marigt ibland är om en person ska räknas som privatperson eller inte. Är man vd för ett företag räknas man inte som privatperson när det gäller uttalande å tjänstens vägnar. Det går alltså att publicera vd'ns namn när det handlar om ett uttalande han/hon gjort som företrädare för sitt företag. Man kan även publicera vederbörandes adress och tfn i tjänsten. Däremot inte hans/hennes privata adress eller tfn.

När det gäller föreningar hamnar de lite mitt i. Är det en större organisation brukar samma regler som för företag tillämpas. Är det mindre föreningar kan det vara lite svårare då vi inte alltid vet om de är registrerade som en förening eller vilkan roll en i föreningen verksam person har. Är personen med i styrelsen eller bara volontär? Därför är det klokt att vara extra försiktig. Jag brukar i regel skriva ordf, för förening si eller så istället för att skriva ut hela namnet. Är jag inte säker på vilken roll en person har skriver jag aldrig ut namn. Inte ens förnamn då det ofta går att lista ut vem personen är då den omnmäms utifrån att vara aktiv i en speciell förening.

Sedan skiljer man på om det som skrivs är kränkande eller inte.

Ifokus har dessutom en särskild regel utöver PUL som innebär att vi inte får röja annan medlems identitet. Den regeln godkände vi alla i samband med att vi blev medlemmar på iFokus.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-02-03 15:07 #3 av: Alexej

Diskussionsforen där moderatorn inte kan godkänna innehåll innan någon kan publicera faller inte under grundskyddslagen, tex Facebook. Ifokus, bloggar, gästbok osv. Men om det är kränkande eller berör privatlivet kan det vara anmälningsbart. 

Men jag förstår att Ifokus vill vara säkert för anmälningar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2013-02-03 18:10 #4 av: Lena

#3 Ja de vill väl slippa processer. Vet ju att det varit sådana som velat anmäla. Sedan är det väl en policy man har att medlemmar inte ska behöva får sina personliga uppgifter utelämnade.

PUL i sig handlar dock om alla människor både dem som är medlemmar och alla andra. Det är även den som skriver som kan bli anmäld på ett internetforum.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.