Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
11. Kattsjukdomar & problem

Hjälp, skyggis

2013-01-30 22:44 #0 av: [LucyInTheSky]

Hej på er..

Guud det är längesen jag var här inne.

Jag vänder mig hit då jag vet att det finns oändlig kunskap här inne.

För ca. 2 år sen adopterade jag en skyggis, Sigge. Första året innebar mest ligga under soffan och fräsa lite när man var för närgången. Men sen ändrades allt han sov i min säng! Kelade med mig på sina vilkor då såklart. Sen flyttade vi till hus, där gick utvecklingen framåt också. Han sov framme, i sängen och låg i soffan hos mig.. Men sista månaderna i huset så började han kissa och bajsa i källaren. Samma ställe varje gång i pannrummet. Han bodde mest där nere också ville inte umgås lika mycket. Blev liksom mer tillbaka dragen igen.

Vi flyttade sen till lägenhet i staden och här gick tyvärr min Ruu bort =( Han blev dålig jätte snabbt och vet konstaterade tumörer i hela kroppen på honom. Efter detta gick Sigge tillbaka helt. Han var bara under soffan och ville inte umgås. Här började även små pojkarna mina andra katter Nemo och Melvin bråka med honom. De är riktigt elaka. Han får inte komma ut under soffan utan att bli jagad..

Sigge har börjat kissa här med.. Och nu har det blivit så illa bakom soffan, märkte det idag.. =( Att jag kan inte ha honom ute i lägenheten. Han är i badrummet och är mycket olycklig över detta. Har inte råd att betala nytt golv för att han använder parkettgolvet som kattlåda.. Det är inte lite skvättande det är enorma pölar och han bajsar även där bakom.

Är han sjuk? Ska ringa vet i morgon.. Han är verkligen stressad och ledsen min kisse..

Vet fasen inte vad jag ska göra =(

 

Tips?

Anmäl
2013-01-30 22:52 #1 av: kattassen

#0 Ledsen för din skull att du har så jobbigt med Sigge.

Tråkigt att vackre Ruu har gått bortGråter Minns allt honom!

Men jag tror att Sigge inte trivs - det verkar vara protestkiss/bajs. Att dina andra katter inte låter honom komma ut utan att bli jagad är ju jättestressande för en katt. Inte undra på att han gör sina behov där - han får ju inte komma till lådan!

Naturligtvis kan du boka en tid hos veterinären för att göra den medicinska undersökningen så att han inte är drabbad av någon sjukdom. Det bör man alltid göra för att utesluta saker och ting.

Att han skulle ha UVI tar jag inte för troligt då kisspölarna inte är av skvättande modell. Tömmer han blåsan tror jag mer på protest/otrivsel.

Har du prövat med Feliway? Annars skulle jag försöka ha de tre åtskilda och sätta Sigge i något större utrymme än badrummet. Där blir han inte lyckligareRynkar på näsan.

Min teori är att småpojkarna utgör problemet för Sigge.

Anmäl
2013-01-30 22:58 #2 av: [LucyInTheSky]

Ja det var verkligen ett hårt slag när jag fick lov att låta Ruu somna.. Gråter bara att tänka på det.. Min speciella herre. Är dock glad att han hamnade hos mig vi har haft våra duster han och jag men gud vilken fin katt. <3 Han kommer alltid vara med mig.

 

Har också tänkt så att han inte trivs.. =( Så svårt att ha dem ifrån varandra bara då det är öppen planlösning på lägenheten. Bara sovrummet och badrummet med dörr =(

Har inte provat feliway på Sigge men har testat det innan då en jourhems katt var stressad men tyckte inte det gav någe resultat. Men kan ju testa.

HAr pratat om omplacering men gud det gör ont så här nära Ruus bortgång. Han är ju min Älskling även om han inte riktigt känner samma om mig alltid lille Sigge..

Vet inte vad jag ska göra. Frustrerande och jobbigt med kiss överallt. Blir inte kul när vi flyttar om det sätter sig i golvet.

Anmäl
2013-01-31 09:44 #3 av: Gatukorsning

Testa med att ha flera lådor på olika ställen. Det kan ju funka för att han inte ska kissa på golvet.

Tror att han kanske är ledsen för att kompisen Ruu inte längre är där, och så märker de andra att han är ledsen och så ska de tjaffsa med honom liksom. Så tycker jag att det är hemma hos mig, om min skyggis är nyopererad till exempel, så har han ju ont så klart. Och då ska den andra katten hålla på och retas, hon lämnar honom inte riktigt ifred. Hon märker att något är fel, och då kan hon inte hantera det verkar det som. Vet andra vänner som har upplevt samma sak, om en katt mår dåligt så är de andra katterna liksom "på katten" hela tiden.

Men Feliway är ju värt att testa i alla fall. Alla katter är ju som sagt olika, det kan ha en lugnande effekt på de andra katterna.

Anmäl
2013-01-31 09:48 #4 av: Katthemsmatten

När började de andra katterna att bråka med honom? Var det redan före flytten? Ibland är det så att katter upptäcker att en annan katt är sjuk och försöker mobba ut den ur flocken. Jag tycker definitivt att det är läge för ett veterinärbesök med en ordentlig undersökning. Jag tror inte heller att det är något så banalt som UVI som spökar.

Håller tummarna för att det är förändringen med Ruus bortgång som gör att de andra har börjat kaxa upp sig, men man ska utesluta sjukdom innan man bestämmer sig för hur man ska gå vidare.

Har du testat att låsa in de små vildbasarna så att Sigge får en chans att röra sig i resten av lägenheten? Hans självförtroende kan knäckas av det han nu utsätts för, även om jag förstår dig.

Anmäl
2013-01-31 13:06 #5 av: Marga

Håller med om alla goda råd men undrar också om inte Sigge kan få ha en låda i hörnet bakom soffan dit han tar sin tillflykt. Sen ska han förstås inte behöva sitta där, men Feliway och andra åtgärder kanske kan hjälpa katterna att komma bättre överens framöver. Veterinärbesök - absolut! Men om det är vantrivsel pga de andra katterna kan en egen låda i ett tryggt hörn kanske vara till hjälp. Det låter som stress tycker jag, har sett liknande reaktioner i grupper av katter där mobbning förekommer.

Så oerhört tråkigt med Ruu... minns så väl. Beklagar verkligen!

Anmäl
2013-01-31 13:59 #6 av: [LucyInTheSky]

Jag har 5 kattlådor på 3 katter och 70 kvm här hemma.. En av dem flyttas till där han kissar och bajsar och så har det varit ett tag nu.

Han är inte längre kvar i badrummet då han massakerade dörrposten =/ Phuu och när jag öppnade för att se hur det såg ut tog han rivstart på min nakna fot. AJ.. Så han är tillbaka under soffan.

 

Anmäl
2013-01-31 14:14 #7 av: WhiteBunnyWithBlueEyes

Han kanske blir stressad pga att han måste flytta runt hela tiden?

Har även hört att katter kissar och bajsar överallt i hemmet för att säga till om att dom inte gillar den nya miljön.

 

Anmäl
2013-01-31 16:08 #8 av: [LucyInTheSky]

Inte så lätt att bestämma detta då.. Kan man inte bo kvar kan man inte.. Bättre han följer med oss än blir lämnad kvar.

Anmäl
2013-01-31 22:51 #9 av: [helenal]

Tycker xdt är bra att du går till veterinären, sedan tycker jag faktiskt du ska överväga att om de inte hjälper omplacera så han får må bra igen o inte bli utmobbad

Anmäl
2013-02-01 18:28 #10 av: [Skyggis]

Låter absolut som att det orsakats av kraftig stress.. och stress kan leda till andra tråkigheter, fysiska såväl som psykiska besvär.

Testa att ha honom i sovrummet där han kan få det lugnt och bli extra bortskämd. En ombonad plats där han kan vara ifred med fritt rörelseutrymme utan risk att bli mobbad. Eftersom han gillat att vara uppe i sängen och även tillåtet kel, kan sovrummet bli en bra plats att "starta om på". Under sängen är för övrigt ett ypperlig plats att dra sig undan till också.

Anmäl
2013-02-02 12:56 #11 av: Lena

Jag lägger in en avdelning från FAQ om problemet när katter inte är rumsrena. Här finns länkar till två olika artiklar om problemet, vad det kan beror på och hur man kommer tillrätta med det:

En av de vanligaste orsakerna till att katter blir avlivade, omplacerade eller överges är att de inte är rumsrena. I de flesta fall beror de här problemen på något som går att rätta till. Katten kan till exempel lida av någon sjukdom. Ibland kan det faktiskt bero på kattägaren själv. Läs vidare i de här båda artiklarna artikeln så får du veta mera om vad problemen kan bero på och vad du kan göra åt dem:

till artikeln: När katten inte är rumsren

till artikeln: Katter som bajsar eller kissar utanför lådan

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.